Τοπικά

Συμψηφισμό των οφειλών τους διεκδικούν οι μηχανικοί

ΤΕΕ

Να προωθηθεί αίτημα νομοθετικής ρύθμισης, συνοδευόμενο από ισχυρή νομική γνωμάτευση, για τον συμψηφισμό οφειλών των μηχανικών από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, με το εφάπαξ ή τη σύνταξη των υπό συνταξιοδότηση μηχανικών, ζητεί η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Μαγνησίας από τον Πρόεδρο τουΤΕΕ Χρ. Σπίρτζη.

Όπως μεταξύ άλλων επισημαίνεται σε σχετική επιστολή, η άσχημη οικονομική κατάσταση έχει αντίκτυπο και στον κλάδο των μηχανικών, με το ποσοστό ανεργίας να φθάνει σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ ιδιαίτερα υψηλό είναι το ποσοστό ανεργίας στους μηχανικούς που βρίσκονται κοντά στην συνταξιοδότηση. Μεγάλος αριθμός των υπό συνταξιοδότηση μηχανικών δεν μπορεί να πληρώσει τις ασφαλιστικές του εισφορές, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συνταξιοδοτηθεί.

Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο λόγω της αδυναμίας συμψηφισμού των οφειλών με το εφάπαξ ή τη σύνταξη, εξαιτίας της αυτοτέλειας των ταμείων που ορίζει ο νόμος και δεν επιτρέπει οποιοδήποτε συμψηφισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Μαγνησίας επισημαίνει ότι είναι άδικο, μηχανικοί να έχουν αποδώσει τις εισφορές τους στο ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ την τελευταία 30ετία και λόγω της αδυναμίας πληρωμών των οφειλών τα τελευταία χρόνια να είναι μετέωροι, χωρίς ασφαλιστική και ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Μόνη λύση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή, είναι να προωθηθεί το αίτημα για νομοθετική ρύθμιση, συνοδευόμενο από ισχυρή νομική γνωμάτευση, που θα επιβεβαιώνει την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν επέλθει όλοι οι μηχανικοί ανεξαιρέτως, ώστε να μπορέσουν τελικά να συνταξιοδοτηθούν, με συμψηφισμό των οφειλών τους.

Το ΤΕΕ Μαγνησίας θέτει το ζήτημα του συμψηφισμού των οφειλών ως μέγιστη προτεραιότητα και ζητεί από το Κεντρικό ΤΕΕ να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για τη νομική στήριξη του θέματος.

Η επιστολή κοινοποιείται στους Προέδρους των Περιφερειακών Τμημάτων ΤΕΕ και στους βουλευτές Μαγνησίας όλων των κομμάτων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το