Αθλητισμός

Σίμος Σάμιος: Ο ΟΕΑ/ΝΑΒ κόντρα στο κατεστημένο

Ο ΟΕΑ/ΝΑΒ έχει καθιερωθεί στους top συλλόγους της ελληνικής κωπηλασίας. Το απέδειξε για μία ακόμη φορά στο πρόσφατο πανελλήνιο πρωτάθλημα, που κατετάγη τρίτος στην κατάταξη. Πίσω από τα μετάλλια που κατακτούν οι αθλητές του, όχι μόνο στις εγχώριες, αλλά και στις διεθνείς διοργανώσεις, κρύβονται πολλές θυσίες απ’ όλους, αλλά και η εξαιρετική δουλειά των προπονητών.

Ο Σίμος Σάμιος, ο οποίος κατέχει το πόστο του προπονητή εδώ και μία οκταετία, με εξαίρεση τη σεζόν 2018-2019 που βρέθηκε στο επιτελείο της εθνικής ομάδας κωπηλασίας απ’ όπου έφυγε μετά τη λήξη του συμβολαίου του ρίχνοντας «μαύρη πέτρα», μαζί με τη Σοφία Τασιού και την Όλγα Τσόγκα, έχουν μετατρέψει σε συνήθεια το να βγάζουν συνεχώς πρωταθλητές. Ο… ατελείωτος κατάλογος των κωπηλατών του ΟΕΑ/ΝΑΒ που έχουν διακριθεί εντός κι εκτός συνόρων, είναι η καλύτερη απόδειξη του σπουδαίου έργου που επιτελείται.
Ο έμπειρος προπονητής κωπηλασίας μιλώντας για το φετινό εκπληκτικό πλασάρισμα του ΟΕΑ/ΝΑΒ στους πανελλήνιους αγώνες του Σχοινιά με τις πολλές ιδιαιτερότητες λόγω Covid-19, απέδειξε ότι ένας από τους λόγους της επιτυχημένης παρουσίας του στο «τιμόνι» του ομίλου, είναι ότι του αρέσει να πηγαίνει κόντρα στο… ρεύμα. Πέρα από τις αμέτρητες ώρες προπόνησης, συχνά υπό αντίξοες συνθήκες με τους κωπηλάτες του ΟΕΑ/ΝΑΒ να φτάνουν μέχρι τον ποταμό Λουδία στα Γιαννιτσά, όπου λειτουργεί κωπηλατοδρόμιο, ο κ. Σάμιος αποκάλυψε τα υπόλοιπα μυστικά της επιτυχίας: «Αν και κινούμαστε οριακά κάθε χρονιά, είμαστε σταθερά στις καλύτερες ομάδες της Ελλάδας. Και φέτος μάλιστα, δίχως να έχουμε στην εθνική ομάδα έστω έναν αθλητή απ’ όσους κέρδισαν μετάλλιο. Αυτό λέει πολλά. Ευτύχησα από τον Ιανουάριο του 2012 που ανέλαβα καθήκοντα να φέρουμε αμέσως τις πρώτες επιτυχίες, αφού εκείνη τη χρονιά έτρεξε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου ο Στέργιος Παπαχρήστου κατακτώντας την 4η θέση. Ακολούθησαν με χρυσά, αργυρά και χάλκινα μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα οι Παπασακελλαρίου, Μητρομάρας, Βιτζηλαίου, Κουκουτής, Σχιζοδήμος, Αγιώτη και Καλανδαρίδης, αλλά και πάρα πολλοί αθλητές κάθε χρόνο στην εθνική ομάδα. Κάθε χρόνο είχαμε σταθερά επτά κωπηλάτες, ενώ μία χρονιά είχαμε στείλει δεκατέσσερις».

Η αναφορά, ωστόσο, στο κεφάλαιο της εθνικής, οδήγησε τον κ. Σάμιο να αποκαλύψει το εξής: «Πλέον θα το σκεφτώ πολύ, εάν θα ξαναδώσω αθλητή στην εθνική ομάδα. Υπάρχει μία νοοτροπία, που, αντί να βοηθάει τα παιδιά μας και να γίνονται καλύτερα, καταφέρνει το ακριβώς αντίθετο. Και όχι μόνο σε αγωνιστικό επίπεδο, αλλά «τσαλακώνουν» την ψυχολογία των αθλητών μας και τους φεύγει η διάθεση να συνεχίσουν ακόμη και την κωπηλασία. Από εκεί που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, γιατί εμείς ως ερασιτεχνικό σωματείο εκεί στηριζόμαστε, καταλήγουν να σταματάνε το άθλημα. Το βίωσα εσχάτως με τον Ζωγράφο, που «βασανιζόταν» ψυχολογικά με ορισμένες αδικίες που έβλεπε. Υπάρχει ένα «σύστημα», το οποίο δεν επιλέγει τους καλύτερους αθλητές στην εθνική. Ευτυχώς, όμως, ο ΟΕΑ/ΝΑΒ κινείται έξω απ’ όλο αυτό. Εμείς πρακτικά πάμε κόντρα στο κατεστημένο».
Το ζήτημα της (ανύπαρκτης) βοήθειας από την Πολιτεία, είναι ένα ακόμη «αγκάθι» για τον πολύπειρο προπονητή, που τόνισε: «Τα έξοδα για ένα τμήμα κωπηλασίας είναι πολύ μεγάλα. Η στήριξη που έχουμε από την Πολιτεία είναι μηδενική. Τώρα πάει να γίνει κάτι, ώστε οι επιχορηγήσεις να είναι ανάλογες των επιτυχιών, κάτι που θεωρώ σωστό και θα έπρεπε να συμβαίνει από χρόνια. Έσοδα δεν έχουμε από πουθενά, πέραν της στήριξης από τους γονείς των αθλητών μας, για τους οποίους θέλω να επισημάνω ότι κανείς δεν εμπλέκεται στα διοικητικά, εάν έχει ενεργό αθλητή».

Το πεπαλαιωμένο υλικό, επίσης απασχολεί τον τεχνικό του ΟΕΑ/ΝΑΒ. «Πήραμε βαθιά ανάσα από τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που μας χάρισε τέσσερις βάρκες. Δεν διαθέτουμε ούτε το 1/4 από ποιοτικές λέμβους, όπως τα υπόλοιπα σωματεία που ανταγωνιζόμαστε. Φέτος στον Σχοινιά, έξι πληρώματα έτρεξαν με μία βάρκα. Όμως έχουμε περίσσιο θάρρος και κάνουμε πιο ποιοτική δουλειά. Έτσι αντισταθμίζουμε τις ελλείψεις υλικού, αλλά και κατάλληλων χώρων προπόνησης», τόνισε ο κ. Σάμιος, ο οποίος κατέληξε λέγοντας: «Πέρα απ’ όλα αυτά, μας ενδιαφέρει κάθε αθλητής μας να νιώθει ότι αντιμετωπίζεται δίκαια. Αυτή είναι η πεμπτουσία».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το