Ελλάδα

Σημίτης: Κίνδυνος δεν είναι μόνο το Grexit -Παραπλανητική σιωπή της κυβέρνησης

simitis.14.5.708

Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στον έβδομο χρόνο της κρίσης και η έκβαση ακόμη δεν είναι βέβαιη, τόνισε ο Κώστας Σημίτης.

«Ο κίνδυνος δεν είναι μόνο η έξοδος από την ευρωζώνη», προειδοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός, στον χαιρετισμό του στη Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. «Είναι σε μεγάλο βαθμό η στασιμότητα, οι εξαιρετικά χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, η υστέρηση που εντείνεται, η αδυναμία να μεταρρυθμίσουμε, το σύρσιμο χωρίς τέλος. Η σημερινή κυβέρνηση αδιαφορεί γι’ αυτήν την εξέλιξη. Προτιμά να μη δυσαρεστήσει», τόνισε ο κ. Σημίτης.

Ακόμη, έκανε λόγο για κυβέρνηση που «δεν ενημερώνει αλλά συσκοτίζει» και υπογράμμισε την ανάγκη να σπάσει αυτή η «παραπλανητική σιωπή». Ως παράδειγμα έφερε το ασφαλιστικό, σημειώνοντας ότι οι πολίτες, παρά τις τόσες αναλύσεις και αντιπαραθέσεις δεν έχουν καταλάβει ποιο είναι το ενδεδειγμένο ασφαλιστικό σύστημα για την Ελλάδα και γιατί.

Επιπλέον, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ακολουθεί παλιές συντηρητικές αντιλήψεις και αρχές» και ότι «στην πραγματικότητα είναι ένας εθνικολαϊκιστικός σχηματισμός» που «συνεργάζεται στενά με διάφορες συντεχνίες».

«Η αριστερή πολιτική είναι η γλώσσα της αλήθειας και όχι τα παραμύθια ότι λεφτά υπάρχουν, ότι δημιουργούμε τώρα στην Ελλάδα ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα που δεν θα υπόκειται σε ενωσιακούς ελέγχους, η εξαγγελία ότι η Ελλάδα οδηγεί τους ευρωπαϊκούς λαούς σε μια νέα πορεία», τόνισε ο κ. Σημίτης. «Αριστερή πολιτική είναι η πολιτική που εξηγεί, επισημαίνει τις δυσκολίες, έχει το θάρρος να δυσαρεστήσει. Προτιμώ να είμαστε δυσάρεστοι παρά ψεύτες», συμπλήρωσε.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Σημίτης τόνισε και την ανάγκη να συμπράξουν ευρύτερες δυνάμεις στην προσπάθεια για συνεργασία στην Κεντροαριστερά. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, τόνισε, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη συνεργασία των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, αλλά δεν αρκεί. «Πρέπει να συμμετάσχουν πολλοί περισσότεροι. Να συμπράξουν και άλλοι που πιστεύουν ότι ούτε η Δεξιά ούτε η δήθεν Αριστερά μπορούν να επιτύχουν σταθερή οικονομία, δημοκρατικούς θεσμούς που λειτουργούν και κοινωνική αλληλεγγύη που δεν υπακούει στις επιθυμίες των συντεχνιών», ανέφερε.

Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι η υπέρβαση της πολυδιάσπασης αποδείχτηκε εξαιρετικά δύσκολη και ότι «εγωισμοί, φιλοδοξίες, δήθεν κληρονομικά δικαιώματα και μη ρεαλιστικές πολιτικές επιδιώξεις συνεχίζουν να αποτελούν εμπόδια».

Επισήμανε ακόμη ότι «δεν συνιστούν συγκροτημένη πολιτική οι καταγγελίες των κυβερνητικών ενεργειών, το όχι στους νέους νόμους ή η ανάδειξη των ανεπαρκειών της κυβέρνησης», καθώς, όπως είπε, «οι πολίτες πρέπει να αντιλαμβάνονται πώς λύνονται τα προβλήματα και κυρίως ποια πρέπει να είναι η αναγκαία προσφορά τους».

Πηγή www.iefimerida.gr

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το