Την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τις πρώτες πρωϊνές ώρες, με τη μεσολάβηση του Επιτρόπου, αρμόδιου για τη Διεύρυνση της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, μέσω της οποίας θα δρομολογηθεί η επίλυση της πολιτικής κρίσης που μαστίζει την ΠΓΔΜ, εξέφρασαν τόσο ο πρωθυπουργός της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι, όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ζόραν Ζάεβ, σε ξεχωριστές συνεντεύξεις Τύπου που παραχώρησαν.
Ωστόσο, ο Νίκολα Γκρούεφσκι και ο Ζόραν Ζάεβ ερμήνευσαν το αποτέλεσμα της συμφωνίας από διαφορετική οπτική γωνία, προφανώς για τη δημιουργία εντυπώσεων, ενώ εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς τη διεθνή κοινότητα για τη συμβολή της στις διαπραγματεύσεις σχετικά με την επίτευξη της συμφωνίας.
Η συμφωνία την οποία υπέγραψαν οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ (Νίκολα Γκρούεφσκι του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, Ζόραν Ζάεβ του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση/SDSM, Αλί Αχμέτι του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI και Μεντούχ Θάτσι του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών) προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών στις 24 Απριλίου 2016.
Εκατό ημέρες πριν από τις εκλογές και συγκεκριμένα στις 15 Ιανουαρίου 2016 θα οριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό ο οποίος θα προέρχεται από τις τάξεις του κόμματος VMRO-DPMNE του οποίου ηγείται ο Νίκολα Γκρούεφσκι. Ο τελευταίος θα αποχωρήσει από τον πρωθυπουργικό θώκο στα τέλη του τρέχοντος έτους. Μία υπηρεσιακή κυβέρνηση εκατό ημέρες πριν από τις εκλογές θα αποτελέσει πράξη που θα εφαρμόζεται κάθε φορά που θα διεξάγονται βουλευτικές εκλογές στη χώρα.
Η αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ, η οποία δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν τον Απρίλιο του 2014 και απέχει από τότε από τη Βουλή, θα επιστρέψει στο νομοθετικό σώμα της χώρας την 1η Σεπτεμβρίου 2015. Αμέσως μετά θα οριστεί Ειδικός Εισαγγελέας ο οποίος θα εξετάσει τις καταγγελίες σχετικά με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, το οποίο συγκλονίζει τη χώρα και έχει φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.
Στις 20 Οκτωβρίου θα υπάρξει ανασχηματισμός της κυβέρνησης, στην οποία, εκτός από το VMRO-DPMNE του Ν.Γκρούεφσκι και το DUI του Αλί Αχμέτι, θα μετέχει και το κόμμα της αντιπολίτευσης του Ζόραν Ζάεβ (SDSM) με δύο υπουργούς (Εσωτερικών, στο οποίο υπάγεται η αστυνομία της ΠΓΔΜ και Εργασίας) και με τρεις υφυπουργούς.
Ο Νίκολα Γκρούεφσκι εκτίμησε ότι με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε επιλύεται η πολιτική κρίση στη χώρα, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι το κόμμα του θα επικρατήσει με μεγάλη διαφορά στις εκλογές του Απριλίου 2016.
Από τη μεριά του ο Ζόραν Ζάεβ υποστήριξε ότι με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τήρησε την υπόσχεση του προς τους πολίτες της χώρας πως θα ωθήσει σε παραίτηση τον Νίκολα Γκρούεφσκι και πως ο τελευταίος δεν πρόκειται να διοργανώσει τις πρόωρες εκλογές στην ΠΓΔΜ.
Τέλος, ο κ. Ζάεβ σημείωσε πως η νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ που θα οριστεί το επόμενο διάστημα, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας, δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί για το ζήτημα της ονομασίας, διαψεύδοντας με τον τρόπο αυτό σενάρια που είχαν αναπτυχθεί στα Σκόπια πως η μεταβατική ή υπηρεσιακή κυβέρνηση της χώρας θα “κληθεί” να επιλύσει και το ακανθώδες θέμα του ονόματος.
Πηγή:ethnos.gr