Τοπικά

Σήμερα το τελευταίο “αντίο” στον Βολιώτη καπετάνιο- ναυτικό πράκτορα Βελισσάριο Ναζίρη

Ταξίδεψε στους ωκεανούς και γνώρισε τον κόσμο ως ένας από τους πιο νέους πλοιάρχους του ελληνικού εμπορικού ναυτικού. Ανέβηκε όλες τις βαθμίδες του σκληρού επαγγέλματος και το 1978, σε ηλικία 28 ετών, ήταν από τους πιο νέους Έλληνες πλοιάρχους.
Ο Βελισσάριος Ναζίρης, ο καπετάνιος όπως τον γνώριζαν όλοι στο λιμάνι του Βόλου, έφυγε χθες για το τελευταίο του ταξίδι, αυτή τη φορά στις θάλασσες του «άλλου κόσμου» στα 69 του χρόνια και η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 12 το μεσημέρι από τον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Ο Βελ. Ναζίρης γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βόλο τη δύσκολη δεκαετία του ’50. Το 1968 πήρε την απόφαση να γίνει αξιωματικός του εμπορικού ναυτικού, προσπαθώντας να ανοίξει τους επαγγελματικούς του ορίζοντες. Εισήχθη στη Σχολή Εμποροπλοιάρχων Ύδρας απ’ όπου και αποφοίτησε, για να ξεκινήσει τα ταξίδια του στις θάλασσες του κόσμου. Στα 28 του χρόνια έχει γίνει πλέον πλοίαρχος με σκληρή δουλειά και μερόνυχτα στη θάλασσα. Τη δεκαετία του ’80 άφησε τη θάλασσα και επέστρεψε στον Βόλο και στην οικογένειά του, ιδρύοντας το ναυτιλιακό πρακτορείο «Volos shipping services». Το 1988 αγόρασε το πρώτο πλοίο, το φορτηγό «Iason», ενώ στη συνέχεια και εκμεταλλευόμενος τη ζήτηση της εποχής, πρόσθεσε στον στόλο του τα φορτηγά πλοία «Agios Nikolaos», «Xenofon», «Pelias» και «Nafsika». Το 2004 ήρθε αντιμέτωπος με προβλήματα, καθώς το «Nafsika» έβγαλε ζημιές, ενώ αργά ή γρήγορα η ύφεση στη διεθνή οικονομία θα έκανε αισθητή την παρουσία της και στην Ελλάδα. Ωστόσο στήριγμά του παραμένει όλο αυτό το διάστημα το ναυτιλιακό του πρακτορείο και η οικογένειά του. Το 2010 και εν μέσω κρίσης αναλαμβάνει τα ηνία της επιχείρησης η κόρη του Βίλμα, που είχε αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο, καθώς ο καπετάνιος συνταξιοδοτήθηκε.

Η απώλειά του αποτελεί απώλεια για τη ναυτιλιακή κοινότητα του Βόλου και της Ελλάδας γενικότερα. Όσοι τον γνώριζαν, μιλούν για έναν υπέροχο άνθρωπο, σύζυγο και πατέρα. Τα μέλη του Δ.Σ. και οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Λιμένα Βόλου εκφράζουν τη λύπη τους για τον θάνατο του καπετάνιου και τα θερμά συλλυπητήριά τους στην οικογένειά του. Ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου κατέθεσε, αντί στεφάνου, στη μνήμη του, χρηματικό ποσό υπέρ του εθελοντικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Κιβωτός του Κόσμου», σύμφωνα με την επιθυμία της οικογένειας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το