Πολιτισμός

Σήμερα τα εγκαίνια της έκθεσης «Βόλος, 10 + ιστορίες» στο Μουσείο της Πόλης

Ανοίγει σήμερα Παρασκευή 17 Μαΐου και ώρα 8.30 μ.μ. στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου (Φερών 17, Παλιά) η μόνιμη έκθεση «Βόλος, 10 + ιστορίες». Τα εγκαίνια της έκθεσης εντάσσονται στο πλαίσιο εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18 Μαΐου) και γίνονται 30 χρόνια από την αγορά της πρώην καπναποθήκης Παπάντου για τη δημιουργία του Μουσείου Πόλης και 15 χρόνια από την έναρξη των εργασιών διαμόρφωσης του κτιρίου.

Πρόκειται για μια εντελώς νέα έκθεση που στηρίζεται στις δωρεές συμπολιτών, αξιοποιεί επιστημονικά εργαλεία που εκπονήθηκαν από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με χρηματοδότηση του προγράμματος «Θαλής» και παρέχει τη δυνατότητα διαρκούς εμπλουτισμού και ανανέωσής της.
Με οδηγό τις δωρεές των συμπολιτών, δωρεές που αυξήθηκαν κατακόρυφα μετά την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου τα τέλη του 2014, η νέα έκθεση παρουσιάζει την πορεία του Βόλου από τους πρώτους οικιστές στα μέσα του 19ου αιώνα έως τα τέλη του 20ού μέσα από 10 θεματικές ενότητες, που λειτουργούν ως ένα γενικό πλαίσιο αναφοράς και οι οποίες, σε τακτά χρονικά διαστήματα, θα τροφοδοτούν νέες περιοδικές εκθέσεις, ανανεώνοντας το περιεχόμενο της έκθεσης και αξιοποιώντας νέες προσφορές ή δάνεια.

Οι ενότητες αφορούν θέματα, όπως πολεοδομική οργάνωση και υποδομές της πόλης, δημογραφία και πολυσυλλεκτικότητα, δίκτυα της πόλης (μεσογειακά, πολιτιστικά, οικονομικά δίκτυα), η πόλη σε περιόδους κρίσεων, νεωτερισμός και αστικός μετασχηματισμός, ανασυγκρότηση, ο κόσμος της εργασίας, τουρισμός, πολιτισμός, αθλητισμός. Παράλληλα το κοινό θα έχει πρόσβαση από σταθμούς εργασίας στο σύνολο του υλικού που έχει συγκεντρωθεί από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Μουσείο Πόλης, το οποίο θα επεκτείνεται συνεχώς με νέα δεδομένα και πληροφορίες. Πιο συγκεκριμένα η έκθεση σε αυτή τη φάση περιλαμβάνει 600 εκθέματα, 1.000 λήμματα σε έντυπη και ψηφιακή μορφή, 1.000 αποσπάσματα προφορικών μαρτυριών, 150 λεπτά κινούμενων λήψεων (βίντεο, ταινίες, ιδιωτικές λήψεις). Αναπτύσσεται σε έκταση 900 τ.μ. στους 2 ορόφους του Μουσείου.
Αύριο Σάββατο 18 Μαΐου το Μουσείο θα λειτουργήσει με διευρυμένο ωράριο από τις 10.30 το πρωί έως τις 9.00 το βράδυ, ελεύθερη είσοδο και οργανωμένες επισκέψεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το