Πολιτισμός

Σήμερα τα εγκαίνια της έκθεσης της Κατερίνας Σαμαρά στον Χώρο Τέχνης «δ.»

Με τίτλο «Τώρα κεντάς μεσ’ τη σιωπή ξανά τα όνειρά σου» πραγματοποιείται η έκθεση έργων της Κατερίνας Σαμαρά, η οποία εγκαινιάζεται στον Χώρο Τέχνης «δ.» σήμερα Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, στις 7 μ.μ.

Πρόκειται για την αποτύπωση στιγμών και αισθήσεων της γνωστής καλλιτέχνιδος που ζει και δημιουργεί στον Βόλο, αποδίδοντας με την ξεχωριστή έως ιδιότυπη εικαστική προσέγγιση. Φυσικά υλικά και ύλη συμπλέουν αρμονικά και καλλιτεχνικά αποδίδοντας άλλοτε μορφές και άλλοτε σχήματα συνοδευόμενα από σκέψεις και λέξεις που προσδιορίζουν εποχές και καταστάσεις.
Η Κατερίνα Σαμαρά γεννήθηκε στο Σκλήθρο του Βορειοανατολικού Πηλίου. Στην Αθήνα και στο Σχολείο της Αγγελικής Χατζημιχάλη με δάσκαλο στο σχέδιο τον Δ. Διαμαντόπουλο, μελέτησε τη λαϊκή τέχνη, τον λαϊκό πολιτισμό και ειδικεύτηκε στη μεταλλοπλαστική τέχνη. Στη συνέχεια με υποτροφία του Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ. πήγε στην Ιταλία, στο Μιλάνο, στη Σχολή Umanitaria, όπου και ολοκλήρωσε τον τριετή κύκλο σπουδών στη μεταλλοπλαστική, χαρακτική και κόσμημα. Με υποτροφία της Umanitaria, κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας στην Ελλάδα, συνέχισε σπουδές γλυπτικής στη Σχολή Καλών Τεχνών Brera, στο εργαστήριο του Marino Marini, απ’ όπου και αποφοίτησε με άριστα. Το 1981-82 με δεύτερη υποτροφία του Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ., παρακολούθησε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Γενεύης, το εργαστήριο της Μοντέρνας Tapestry σε Όρθιο Αργαλειό και στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών Kunstgewerbeschule στη Ζυρίχη, Σχεδιασμό Υφάσματος.
Δίδαξε σε Σχολές Αργυροχρυσοχοΐας στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και από το 1985 Εικαστικά στο 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο και Λύκειο της Αθήνας. Παράλληλα, Διακοσμητικές Εφαρμογές στη Σχολή Γραφικών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ της Αθήνας στη θέση του επίκουρου καθηγητή. Επίσης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στη θέση του λέκτορα, στο Παιδαγωγικό Τμήμα της Δημοτικής Εκπαίδευσης και ως εξωτερική συνεργάτιδα στο Μεταπτυχιακό του Πανεπιστημίου της Αθήνας στις Μουσειακές Σπουδές. Έχει λάβει μέρος σε πολλά ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα.

Έχει συγγράψει το βιβλίο «Το κόσμημα μέσα από την ιστορία της τέχνης» για τις Σχολές του Ο.Α.Ε.Δ. Έχει εικονογραφήσει βιβλία. Ο Οργανισμός Βάμβακος της απένεμε Πρώτο Βραβείο Χρυσό Μετάλλιο και ο Σύλλογος Ελλήνων Λογοτεχνών επίσης Χρυσό Μετάλλιο για το έργο της στις Τέχνες και τα Γράμματα. Κατέχει Αντικατάσταση Διδακτορικού Τίτλου στις Διακοσμητικές Εφαρμογές με αναγνωρισμένο καλλιτεχνικό έργο.

Παρουσιάστηκε το έργο της σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική. Έλαβε μέρος στην 6η Biennale Internazionale στη S. Maria di Sala στη Βενετία το 2016, στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Γυναικών της Μεσογείου υπό την αιγίδα της UNESCO το 2000 και στο Forum για την Ανακύκλωση στη Ρώμη το 2014. Ποίηση και εικαστικά παρουσίασε το 2016 στο Διαβαλκανικό Φιλολογικό Συνέδριο που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στη Σιάτιστα. Το εικαστικό της έργο έχουν παρουσιάσει οι τεχνοκριτικοί Ντ. Η. Ρογκάν, Μ. Στεφανίδης, R. Wollen, Α. Σχινά, Χ. Δραντάκη, οι δημοσιογράφοι Β. Καββαθάς, Α. Βασιλειάδης, Κ. Παπαγεωργίου και οι σκηνοθέτες Σ. Σφυρόερα και Σ. Στάγκος.
Έργα της βρίσκονται σε μουσεία, πινακοθήκες και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το