Πολιτισμός

Σήμερα στο Μουσείο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ένα στολίδι για την ειρεσιώνη»

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας σε συνεργασία με το Σωματείο των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου διοργανώνουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ένα στολίδι για την ειρεσιώνη» στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, σήμερα Κυριακή 16 Δεκεμβρίου και ώρα 10.30. Tην εκδήλωση θα πλαισιώσει η χορωδία του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου με υπεύθυνη τη μουσικό δρ Σέβη Μαζέρα – Μάμαλη.
Η Ειρεσιώνη προέρχεται από τη λέξη είρος (έριον=μαλλί). Σύμφωνα με πολλές αναφορές σε αρχαία κείμενα, ήταν κλάδος ελιάς ή αγριελιάς (κότινος) ή δάφνης στολισμένος με γιρλάντες από μαλλί λευκό και κόκκινο και έφερε κρεμασμένους τους πρώτους φθινοπωρινούς καρπούς (σύκα, καρύδια, αμύγδαλα, κάστανα, δημητριακά) και ληκύθια με λάδι και μέλι.

Η Ειρεσιώνη περιφερόταν στους δρόμους των Αθηνών, τον μήνα Πυανεψιώνα (22 Σεπτεμβρίου – 20 Οκτωβρίου), αρχή του θρησκευτικού έτους, από παιδιά «αμφιθαλή», των οποίων δηλαδή και οι δύο γονείς ζούσαν.
Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν παιδιά από 5 έως 12 ετών με τους γονείς τους και να στολίσουν την Ειρεσιώνη του Μουσείου με στολίδια εμπνευσμένα από το αρχαίο ελληνικό έθιμο.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα διαρκέσει έως τις 12.30 μ.μ. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Δηλώσεις συμμετοχής: Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου έως Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου, 12.30 – 14.00, υπεύθυνη επικοινωνίας κ. Ευαγγελία Σταμέλου, τηλ. επικοινωνίας 2421076278, εσωτ. 122 ή e-mail: [email protected]/.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το