Ελλάδα

Σήμερα το μεσημέρι η 2η ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

βουλή γεμάτη

Μετρούν και ξαναμετρούν στο Μέγαρο Μαξίμου τα «ναι» και τα «όχι» για τον υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα λίγες ώρες πριν τη δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεδομένου πως και σε αυτήν χρειάζονται 200 ψήφοι για να εκλεγεί Πρόεδρος η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση και σήμερα όπως και την προηγούμενη Τετάρτη θα μετρούν τη δυναμική τους για την τρίτη και τελευταία ψηφοφορία της Δευτέρας 29 Δεκεμβρίου.

Στο στρατόπεδο της κυβέρνησης μετά και την πρόταση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για συναίνεση στην εκλογή του Προέδρου προσδοκούν, αν και το σενάριο φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, να φτάσουν τους 170 βουλευτές που θα πουν Σταύρος Δήμας. Από τα έως τώρα δεδομένα  οι συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι στην σημερινή ψηφοφορία μπορεί να υπάρξουν τουλάχιστον 166 ψήφοι υπέρ της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα. Αυτό ανοίγει και πάλι ένα παράθυρο αισιοδοξίας πως μέχρι την 3η κρίσιμη ψηφοφορία μπορεί και να βρεθεί ο μαγικός αριθμός των 180 βουλευτών.

«Κλειδώνει» η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ

Ενα ακόμα βήμα προς εκλογική συνεργασία έκαναν οι Αλέξης Τσίπρας και Φώτης Κουβέλης, αφού όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σε βουλευτές και στελέχη του κόμματος, τις προηγούμενες ημέρες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα την ενδεχόμενη εκλογική συνεργασία. Ωστόσο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο φαίνεται πως αντιδρούν τρεις βουλευτές από την Αγίου Κωνσταντίνου. Ο Θωμάς Ψύρρας, η Νίκη Φούντα και ο Νίκος Τσούκαλης διατηρούν επιφυλάξεις σε ενδεχόμενο εκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι επιφυλάξεις αυτές δημιουργούν θορύβους και για κάποιους με αυτόν τον τρόπο αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπερψηφίσουν Στάυρο Δήμα στην 3η ψηφοφορία.

Τα βέβαια «ναι» που έχει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση ξεκινάει τη μάχη για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας με τα «ναι» των 155 βουλευτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τους πέντε ανεξάρτητους βουλευτές που υπερψήφισαν στην 1η ψηφοφορίας, Σπύρο Λυκούδη, Χρήστο Αηδόνη, Γρηγόρη Ψαριανό, Γιώργο Νταβρή και Κατερίνα Μάρκου, ανεβάζοντας τον αριθμό στους 160. Σήμερα και μετρά τον ελιγμό συναίνεσης του Αντώνη Σαμαρά την Κυριακή στο αριθμό των 160 προσέθηκαν και οι Παναγιώτης Μελάς, Βασίλης Οικονόμου, Γιάννης Κουράκος και Μίκα Ιατρίδη και ενδεχομένως για τη δεύτερη ψηφοφορία, οι Κώστας Γιοβανόπουλος, Γιώργος Κασαπίδης, αλλά και οι ανεξάρτητοι πρώην χρυσαυγίτες, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Στάθης Μπούκουρας.

Τα οκτώ «παρών» που θέλουν εκλογές

Εκτός από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της ΧΑ, της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ που όπως φαίνεται θα ακολουθήσουν την κομματική και θα ψηφίσουν «παρών», υπάρχουν και οκτώ ανεξάρτητοι βουλευτές που παραμένουν σταθεροί και δεν ψηφίζουν υπέρ του Σταύρου Δήμα. Πρόκειται για τους: Θόδωρο Παραστατίδη,Μάρκο Μπόλαρη, Πάρι Μουτσινά, Οδυσσέα Βουδούρη, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Ραχήλ Μακρή, Θεοδώρα Τζάκρη και Βασίλη Καπερνάρο.

Η κυβέρνηση πάντως ευελπιστεί πως από τις δεξαμενές βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, των ΑΝΕΛ και των ανεξαρτήτων ενδεχομένως να μπορέσει να αποσπάσει τον απαραίτητο αριθμό για φτάσει την επόμενη Δευτέρα στο μαγικό «180». Ηδη η απουσία του Θωμά Ψύρρα από τη συνεδρίαση των οργάνων της ΔΗΜΑΡ (Κοινοβουλευτική Ομάδα και Εκτελεστική Επιτροπή) δημιούργησε -δικαιολογημένα- ερωτήματα, αν και από την Αγίου Κωνσταντίνου ανέφεραν πως η αιτία της απουσίας ήταν ο φόρτος εργασίας στη Βουλή.

Η διαδικασία κατά τη δεύτερη ψηφοφορία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας

Κατά την σημερινή, 2η ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις 12:00 το μεσημέρι, ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να ψηφιστεί από τουλάχιστον 200 βουλευτές, κάτι το οποίο δεν επετεύχθη στην πρώτη ψηφοφορία. Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό κανονισμό, όποιος βουλευτής δεν επιθυμεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ορισμένου προσώπου δηλώνει «παρών».

Μοναδικός προτεινόμενος παραμένει ο Σταύρος Δήμας ως εκ τούτου το αποτέλεσμα που θα ανακοινωθεί θα είναι οι ψήφοι των βουλευτών που θα τον ψηφίσουν. Οι υπόλοιποι καταμετρώνται ως «παρόντες».

Εάν και στη δεύτερη ψηφοφορία δεν συγκεντρωθούν στο πρόσωπο ενός υποψηφίου οι 200 ψήφοι τότε, μετά από πέντε μέρες, θα διεξαχθεί η τρίτη και τελευταία ονομαστική ψηφοφορία. Σε αυτήν οι θετικές ψήφοι για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να είναι τουλάχιστον 180.

Σε περίπτωση αποτυχίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, τότε θα πρέπει, εντός 10 ημερών το αργότερο, να παραιτηθεί το Υπουργικό Συμβούλιο και να θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης εκλογών.

Πηγή:iefimerida.gr

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το