Τοπικά

Σήμερα η γενική συνέλευση των καταστηματαρχών για αντικαπνιστικό, πνευματικά δικαιώματα και ελέγχους 

Σε «βρόχο» εξελίσσονται για τους καταστηματάρχες του Βόλου οι συνεχείς έλεγχοι από διάφορους φορείς με αποτέλεσμα να ζουν συνεχώς με τον φόβο των προστίμων σε μια περίοδο που ήδη πολλοί βρίσκονται στα όρια της οικονομικής επιβίωσης.
Σήμερα στις 6 το απόγευμα στο καφέ «Πλατεία» στην πλατεία Ελευθερίας ο σύλλογος εστίασης πραγματοποιεί τη δεύτερη γενική του συνέλευση, όπου εκτός από τον αντικαπνιστικό νόμο θα συζητηθούν και άλλα θέματα, όπως είναι οι έλεγχοι, αλλά και οι σχέσεις με τις εταιρείες πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.

Ο πρόεδρος του συλλόγου εστίασης Μαγνησίας κ. Στέφανος Στεφάνου επεσήμανε πως ένα σημαντικό πρόβλημα είναι οι συνεχείς έλεγχοι που δέχονται τα καταστήματα εστίασης. Δηλαδή φεύγει η Εφορία, μπαίνει το ΙΚΑ, μετά έρχονται η Επιθεώρηση Εργασίας, η Αστυνομία, ο Δήμος, οι εταιρείες πνευματικής ιδιοκτησίας. Ο καταστηματάρχης κάνει αγώνα για να ανταπεξέλθει στα πάγια έξοδα, ενώ, αν προστεθούν και τα πρόστιμα, τότε θα κινδυνεύσει με κλείσιμο της επιχείρησής του».
Και πρόσθεσε πως «Γενικότερα υπάρχει ένας πόλεμος στην εστίαση τα τελευταία χρόνια. Ενδεχομένως αυτός ο πόλεμος να έρχεται από το εξωτερικό. Πριν 20 χρόνια έκλεισαν στην Ελλάδα πολλά εμπορικά καταστήματα με την είσοδο των πολυεθνικών καταστημάτων, ενώ το ίδιο έγινε και με τα παντοπωλεία από την είσοδο των σούπερ-μάρκετ. Τώρα, τι έχει απομείνει στην Ελλάδα της μείωσης των εισοδημάτων και των συντάξεων; Ο τουρισμός, όπου ένα κομμάτι πέρα από τα ξενοδοχεία, είναι και η εστίαση. Όλοι οι επιχειρηματίες της εστίασης δίνουν κάθε μήνα χρήματα για 25 διαφορετικά πράγματα, όπως είναι το ΙΚΑ, ο ΕΦΚΑ, ο ΕΝΦΙΑ, οι τρεις εταιρείες πνευματικής ιδιοκτησίας, και άλλοι. Προτείνουμε και ζητούμε από τους φορείς και τους αρμόδιους να βοηθήσουν τα καταστήματα της εστίασης και να τα αφήσουν να επιβιώσουν. Και δεν χρειάζεται να μπαίνουν στα καταστήματα με χίλους τρόπους και να «πίνουν αίμα». Όλοι οι καταστηματάρχες κάνουν έναν αγώνα για να επιβιώσουν και να πληρώσουν αυτό που πρέπει στο κράτος. Θα πρέπει το κράτος να βοηθήσει τις επιχειρήσεις εστίασης να παραμείνουν ανοικτές, γιατί το κλείσιμό τους δεν συμφέρει κανέναν. Είμαστε ενωμένοι με τον εμπορικό σύλλογο και τον σύλλογο ξενοδόχων και λέμε πως, αν δούμε περισσότερα λουκέτα στον κλάδο αυτό, τότε η αγορά θα νεκρώσει εντελώς».
Και βέβαια οι καταστηματάρχες εκτός από τα πάγια έξοδα, τους ελέγχους και τα πρόστιμα, έχουν να αντιμετωπίσουν και την χαμηλή κατανάλωση. «Από Δευτέρα μέχρι και Πέμπτη σε αρκετά καταστήματα επικρατεί τις περισσότερες ώρες νέκρα σε έναν μήνα μάλιστα, όπως ο Νοέμβριος, που είναι από τους χειρότερους μήνες του χρόνου» είπε ο κ. Στεφάνου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το