Ελλάδα

Σήμερα η ετυμηγορία για την ιστορική δίκη της Χρυσής Αυγής -Ποιοι δικάζονται, με ποιες κατηγορίες

Η ώρα της κρίσης έφτασε καθώς σήμερα στις 11:00 το πρωί το Α΄ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων θα καθορίσει με την απόφασή του το μέλλον της Χρυσής Αυγής, αφού 5,5 χρόνια μετά την έναρξη της ιστορικής αυτής δίκης και 7 χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον Γιώργο Ρουπακιά, η οποία αποτέλεσε και την θρυαλλίδα για την έναρξη των δικαστικών ερευνών, θα τοποθετηθεί τελεσίδικα με ένα «ναι» ή ένα «όχι» στην κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.

Το δικαστήριο σήμερα θα κληθεί να απαντήσει σχετικά με την ενοχή των κατηγορουμένων, αλλά κυρίως να πάρει θέση για το παραπεμπτικό βούλευμα το οποίο χαρακτηρίζει το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση που δρούσε υπό τον τίτλο του πολιτικού κόμματος.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η εισαγγελέας είχε εισηγηθεί για τη δολοφονία Φύσσα την καταδίκη μόνο του Γιώργου Ρουπακιά για ανθρωποκτονία από πρόθεση και την απαλλαγή όλων των άλλων εμπλεκομένων. Η εισαγγελέας ανέφερε τότε πως από κανένα στοιχείο της δικογραφίας δεν προέκυψε η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης. Να σημειωθεί ωστόσο ότι η εισαγγελική πρόταση δεν δεσμεύει τους δικαστές οι οποίοι αποφασίζουν ελεύθερα.

Σε κάθε περίπτωση η ετυμηγορία των δικαστών θα έχει σημαντικό αποτύπωμα και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σημειώνεται ότι για υγειονομικούς λόγους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού μέσα στην αίθουσα θα βρίσκονται ελάχιστοι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι, οι συνήγοροι και οι συγγενείς των θυμάτων.

Συνολικά 68 χρυσαυγίτες κατηγορούμενοι (μεταξύ των οποίων είναι ο Νίκος Μιχαλολιάκος και 17 ακόμη εκλεγμένοι στις βουλευτικές εκλογές του 2012), 216 μάρτυρες κατηγορίας και υπεράσπισης, 14 δικηγόροι πολιτικής αγωγής, 50 συνήγοροι υπεράσπισης και ένα παραπεμπτικό βούλευμα άνω των 1.000 σελίδων σκιαγραφούν το προφίλ της μαραθώνιας διαδικασίας η οποία δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα, καθώς η σημερινή απόφαση του Εφετείου θα κρίνει και τις δικασίμους που θα απαιτηθούν μέχρι να κηρυχθεί η ολοκλήρωση της δίκης.

Οι 68 κατηγορούμενοι στη δίκη της Χρυσής Αυγής
Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων βάσει του υπ’ αριθμ. 215/215 βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών που δημοσιεύθηκε στις 4 Φεβρουαρίου του 2015, κάθισαν οι εξής 68 (με αλφαβητική σειρά) κατηγορούμενοι : Ιωάννης Άγγος, Διονύσης Αγιοβλασίτης, Δημήτρης Αγριογιάννης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Αναστάσιος Μάριος Αναδιώτης, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Γεώργιος Αποστολόπουλος, Νικόλαος Αποστόλου, Μιχαήλ Αρβανίτης Αβράμης, Χρήστος Γαλανάκης, Σάββας Γαρουφαλλάκης, Γεώργιος Γερμενής, Αντώνιος Γρέγος, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Γεώργιος Δήμου, Μάρκος Ευγενικός, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Ιωάννης Καζατζόγλου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Γεώργιος Καλπιτζής, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Καστρινός, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Νικόλαος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Ιωάννης Λαγός, Διονύσης Λιακόπουλος, Θωμάς Μαριάς, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Εμμανουήλ Μαυρικάκης, Μαργαρίτα Μικελλάτου, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Νίκος Μιχαλολιάκος, Νικόλαος Μίχος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Νικολέτα Μπενέκη, Αντώνιος Μπολέτης, Ευστάθιος Μπούκουρας, Ηλίας Παναγιώταρος, Αναστάσιος Πανταζής, Νικόλαος Παπαβασιλείου, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Χρήστος Παπάς, Γεώργιος Πατέλης, Γεώργιος Περρής, Γεώργιος Πετράκης, Βενετία Πόπορη, Γεώργιος Ρουπακιάς, Σταύρος Σαντοριναίος, Βασίλης Σιατούνης, Γεώργιος Σκάλκος, Θεώνη Σκαρπέλη, Θέμις Ευαγγελλία Σκορδέλη, Γεώργιος Σταμπέλος, Χρήστος Στεργιόπουλος, Θεόδωρος Στέφας, Αθανάσιος Στρατός, Γεώργιος Χρήστος Τσακανίκας, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας, Χρήστος Αντώνιος Χατζηδάκης, Αναστάσιος Χιλιός, Αριστοτέλης Χρυσαφίτης, Εμμανούηλ Ψυλλάκης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το