Τοπικά

Εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΑΓΕΤ για την εκφόρτωση RDF στις εγκαταστάσεις της

Εκδικάστηκε σήμερα η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν πολίτες και φορείς του Βόλου κατά της ΑΓΕΤ-Lafarge, ζητώντας να σταματήσουν οι εκφορτώσεις πλοίων με RDF στο λιμάνι της τσιμεντοβιομηχανίας.

Μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών από νωρίς το πρωί κρέμασαν πανό και πλακάτ έξω από τα Δικαστήρια του Βόλου, ενώ επί τόπου βρέθηκαν και αστυνομικές δυνάμεις για την αποφυγή τυχόν επεισοδίων. Το μέλος της Επιτροπής κ. Στέλιος Λημνιός δήλωσε αισιόδοξος ότι η απόφαση θα είναι θετική, διότι “έχουμε αποδείξει κατ’ επανάληψη” – όπως είπε – “και στις αρμόδιες υπηρεσίες ότι παραβιάζεται συστηματικά, με τα απαρχαιωμένα συστήματα, η τήρηση της νομοθεσίας”.

Στην έναρξη της δίκης οι δικηγόροι της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών κατέθεσαν πρόσθετη παρέμβαση κατά της ΑΓΕΤ από τον Ιατρικό Σύλλογο, αίτημα να τηρεί η εταιρεία τη νομοθεσία. Οι δικηγόροι της ΑΓΕΤ υπέβαλαν ένσταση κατά της πρόσθετης παρέμβασης, επισημαίνοντας ότι μόνο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει δικαίωμα να εκπροσωπεί πολίτες και όχι οι τοπικοί ιατρικοί σύλλογοι, για να απαντήσει ο δικηγόρος της Επιτροπής ότι ο τοπικός Ιατρικός Σύλλογος έχει τις προϋποθέσεις να εκπροσωπεί πολίτες.

Στη συνέχεια, πρόσθετη παρέμβαση κατέθεσε επίσης ο δικηγόρος Ν. Παπαπέτρου για λογαριασμό 60 πολιτών και της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, δηλώνοντας ότι έχουν έννομο συμφέρον. Οι δικηγόροι της ΑΓΕΤ απάντησαν επίσης με ένσταση και υποστήριξαν στο δικαστήριο ότι δεν υπάρχει κίνδυνος και καμία διαπίστωση περιβαλλοντικής ζημιάς από τις αρμόδιες αρχές. Επίσης, ισχυρίστηκαν ότι το πολιτικό δικαστήριο δεν μπορεί να μπει στην ουσία διοικητικών πράξεων όπως οι Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ).

Οι νομικοί σύμβουλοι της ΑΓΕΤ διαβεβαίωσαν το δικαστήριο ότι η λειτουργία του εργοστασίου υπακούει στην ΑΕΠΟ και δεν ρυπαίνει το περιβάλλον, ενώ πρόσθεσαν ότι η καύση RDF έχει εγκριθεί ακόμη και από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Εκ μέρους της Επιτροπής Πολιτών, ο περιβαλλοντολόγος Γιώργος Κουμπαρέλος σημείωσε ότι έχουν διαπιστωθεί πλημμέλειες στον τρόπο εκφόρτωσης του RDF από την Ιταλία στις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ και ότι η διαδικασία δεν συμβαδίζει απόλυτα με όσα περιγράφονται στην ΑΕΠΟ, φέρνοντας ως παράδειγμα τους ανοιχτούς ταινιόδρομους. Σε ερώτηση των δικαστών σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η διαδικασία, ο κ. Κουμπαρέλος απάντησε ότι αν κάποια συσκευασία πέσει στη θάλασσα, θα υπάρξει θαλάσσια ρύπανση. “Ο μεγάλος κίνδυνος, ωστόσο, είναι η ίδια η καύση σκουπιδιών”, είπε ο ίδιος και ο δικηγόρος της ΑΓΕΤ τον διέκοψε λέγοντας ότι η συγκεκριμένη δίκη δεν αφορά την καύση αλλά την εκφόρτωση του RDF.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το