Τοπικά

Σήμερα η εκδήλωση στον Βόλο για το διαδίκτυο και τις ψευδείς ειδήσεις

Εκδήλωση-συζήτηση με θέμα την ενημέρωση στο διαδίκτυο και τις ψευδείς ειδήσεις θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο 13 Μαΐου στις 11π.μ. στο Public Βόλου. Για το θέμα θα μιλήσει η έμπειρη δημοσιογράφος και μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ Σόνια Χαϊμαντά. Η κ. Χαϊμαντά πρόσφατα έλαβε μέρος στο φόρουμ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο, στις Βρυξέλλες.
Γιατί είναι σημαντικό
Με την ραγδαία αύξηση στις επιλογές των χρηστών του διαδικτύου για την ενημέρωσή τους, αντίστοιχη αύξηση γνώρισε κυρίως μέσα από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης η διάχυση ψευδών ειδήσεων. Πρόκειται για ειδήσεις οι οποίες δημοσιεύονται με σκοπό να παραπληροφορήσουν ή εξαπατήσουν το αναγνωστικό κοινό προσδοκώντας σε πολιτικό ή οικονομικό όφελος μέσω της παραπλάνησης. Η ραγδαία αύξηση του ποσοστού των ψευδών ειδήσεων, έχει προβληματίσει τις κυβερνήσεις αλλά και τους τεχνολογικούς κολοσσούς όπως το facebook και η Google, οι οποίοι έχουν ταχθεί στον αγώνα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου.
Σε ότι αφορά τις πολιτικές πρωτοβουλίες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει συζητήσει εκτενώς το θέμα. Οι ευρωβουλευτές συγκεντρώθηκαν στην ολομέλεια στις 5 Απριλίου για την εξεύρεση μιας λύσης στη ρητορική μίσους και στην παραπληροφόρηση, που εξαπλώνονται ανεξέλεγκτα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι ψευδείς πληροφορίες πλημμύρισαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αποτελούν τη βασική πηγή πληροφόρησης των νέων. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό, οι ευρωβουλευτές αναζητούν λύσεις μέσα στην εκπαίδευση και όχι μέσα από τον έλεγχο των τεχνολογιών.
Ο Πάπας Φραγκίσκος υποστηρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ, το Ισλαμικό Κράτος καλεί τους Αμερικανούς μουσουλμάνους να ψηφίσουν τη Χίλαρι Κλίντον, αυτή η τελευταία χρηματοδοτεί δίκτυο παιδεραστών από το αρχηγείο της μέσα σε μια πιτσαρία στην Ουάσινγκτον: κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας των ΗΠΑ, τα «fake news» κατέκλυσαν τα social media και γρήγορα βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης.
Σε μια εποχή κατά την οποία εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες στο Διαδίκτυο, το χάσμα βαθαίνει μεταξύ των σοβαρών μέσων ενημέρωσης που τηρούν μια αυστηρή δεοντολογία και των ανθρώπων που διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ή ακόμα και τη ρητορική του μίσους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το