Οικονομία

Σήμερα η απόφαση για τα POS -Στα τυφλά το μάζεμα των αποδείξεων

Ο Απρίλιος έχει ήδη μπει, οι πολίτες συνεχίζουν να “φορτώνουν” στα “τυφλά” τις κάρτες τους με συναλλαγές προκειμένου να μη χάσουν το αφορολόγητο και τα συναρμόδια υπουργεία ετοιμάζονται να δημοσιοποιήσουν την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα ειδικά “μηχανάκια”, χωρίς να έχουν, όμως, απαντήσεις για όλα τα υπόλοιπα.

Σήμερα, εκτός νέου απροόπτου, φορολογούμενοι, επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα ενημερωθούν επισήμως για το ποιοί υποχρεούνται να εγκαταστήσουν POS πριν ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο. Οι… κακές γλώσσες λένε ότι η επίμαχη λίστα είχε “κολλήσει” στο υπουργείο Οικονομίας, που έπρεπε να σταθμίσει τα δεδομένα και να αποφανθεί ποιοί πρέπει να μπουν στο πρώτο κύμα και ποιοί όχι, χωρίς να είναι ξεκαθάρο ποιά είναι τα κριτήρια επιλογής.

Το κρίσιμο ερώτημα που μένει να απαντηθεί εντός της ημέρας- εκτός νέου απροόπτου -είναι αν στις 15 δραστηριότητες, που σύμφωνα με πληροφορίες, αποτελούν την πρώτη λίστα, συμπεριλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο της εστίασης και αν θα υποχρεωθούν τελικά έστω κάποιες από τις κατηγορίες των τεχνικών επαγγελμάτων (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κ.λ.π.) να προμηθευτούν το ειδικό «μηχανάκι». Αν οι σχετικές απαντήσεις είναι αρνητικές, τότε η ΑΑΔΕ θα ξεκινήσει το κυνήγι των αποδείξεων από μειονεκτική θέση, καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία που καταφτάνουν από τις εφορίες, στις συγκεκριμένες δραστηριότητες καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά παραβατικότητας.

Η επίμαχη ΚΥΑ είναι, ωστόσο, η… παρωνυχίδα του προβλήματος, καθώς οι φορολογούμενοι θα συνεχίσουν να κάνουν ηλεκτρονικές συναλλαγές στα “τυφλά”, με δεδομένο ότι η εφαρμογή που είχε υποσχεθεί το υπουργείο Οικονομικών για την παρακολούθηση on line του ύψους των σχετικών δαπανών, πολύ απλά δεν θα είναι έτοιμη ούτε τους επόμενους μήνες. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι το ύψος των απαιτούμενων ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι μικρό, καλύπτεται άνετα από τις συνήθεις αγορές ενός νοικοκυριού και ως εκ τούτου δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Ωστόσο, μόνο και μόνο ότι οι εν λόγω δαπάνες θα δηλωθούν όχι σε έναν κωδικό, όπως συνέβαινε ως τώρα, αλλά σε δύο ξεχωριστούς κωδικούς για τους συζύγους, εμπεριέχει τον κίνδυνο κάποιος να μην υπολογίσει σωστά τις αναγκαίες δαπάνες για το αφορολόγητο του και το ενδεχόμενο “περίσσευμα” του άλλου να μην είναι αρκετό.

Και πώς θα δηλωθούν όλες αυτές οι ηλεκτρονικές πληρωμές; Από το υπουργείο Οικονομικών λένε ότι οι τράπεζες θα αποστείλουν όλα τα ηλεκτρονικά αρχεία στο τέλος της χρονιάς και θα “φορτωθούν” στους ΑΦΜ που αντιστοιχούν. Η πικρή εμπειρία της πρώτης εφαρμογής της ανάλογης αποστολής στοιχείων για τους τόκους καταθέσεων, προκαλεί ωστόσο έντονους πονοκεφάλους και αστοχίες και παρατράγουδα και γι’ αυτό το υπουργείο Οικονομικών σκέφτεται να αφήσει “ανοικτούς” αυτούς τους κωδικούς για διορθώσεις από τους φορολογούμενους. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να μαζεύουν και τα χαρτάκια των ηλεκτρονικών συναλλαγών για να κάνουν συγκρίσεις.

Και τι γίνεται με τις ιατρικές δαπάνες, που πλέον μετράνε ως μείωση φόρου μόνο αν γίνονται μέσω τράπεζας ή καρτών; Τι θα συμβεί με τις δαπάνες του πρώτου εξαμήνου; Εδώ η… επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά, καθώς ακόμα κι αν οι γιατροί υποχρεωθούν στην εγκατάσταση POS, δεν υπάρχει απάντηση ακόμα από το υπουργείο Οικονομικών για τις πληρωμές με μετρητά που έχουν ήδη γίνει.

Το απόλυτο αλαλούμ γίνεται όμως στο πεδίο των επαγγελματικών λογαριασμών, που υποτίθεται ότι είναι προϋπόθεση για να “μετράνε” και οι συναλλαγές των φορολογούμενων. Από το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι όλες οι συναλλαγές που κάνουν οι φορολογούμενοι θα μετρήσουν κανονικά στο αφορολόγητο τους, σημειώνοντας ότι υπάρχουν όντως μεγάλα νομοτεχνικά προβλήματα στο στήσιμο των διατάξεων για τους επαγγελματικούς λογαριασμούς.

Και τι γίνεται με τους χιλιάδες εργαζόμενους με παράλληλη απασχόληση, δηλαδή με αυτούς που είναι μισθωτοί αλλά έχουν και “μπλοκάκι”; Ελλείψει υποχρέωσης επαγγελματικού λογαριασμού, ένας τέτοιος φορολογούμενος μπορεί να πληρώσει με την κάρτα του και αφενός να καλύψει μέρος του αφορολογήτου του για τις μισθωτές υπηρεσίες αφετέρου να εμφανίσει την ίδια ακριβώς πληρωμή ως εκπιπτόμενη δαπάνη, άρα να έχει διπλό όφελος, χωρίς να μπορεί να τον ελέγξει κανείς! Πού προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών; Να υποχρεώσει τους εν λόγω φορολογούμενους να δηλώσουν επαγγελματικό λογαριασμό για τα έσοδα και τις δαπάνες που σχετίζονται με το “μπλοκάκι”, έτσι ώστε το “χτίσιμο” του αφορολογήτου για τις μισθωτές υπηρεσίες να καλύπτεται μόνο από τον προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό. Εδώ, όμως, κρύβεται μια παγίδα. Ο νόμος προβλέπει ακατάσχετο 1.250 ευρώ μόνο σε λογαριασμούς μισθοδοσίας- συντάξεων, άρα ό,τι θα μπαίνει στον επαγγελματικό λογαριασμό, ακόμα κι αν είναι επί της ουσίας μισθός- σύμφωνα με τα νέα ασφαλιστικά δεδομένα- θα κινδυνεύει άμεσα με κατάσχεση λόγω χρεών!

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το