Τοπικά

Σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα από τους ελέγχους στους τρεις οικισμούς Ρομά στον Βόλο

Σήμερα το πρωί αναμένεται η έκδοση των αποτελεσμάτων από τις δειγματοληψίες που έγιναν σε όλους του οικισμούς Ρομά της Θεσσαλίας, χθες. Στο Βόλο εξετάσθηκαν 76 άτομα σε Αλιβέρι, Νεάπολη και Αγία Παρασκευή. Τα 42 δείγματα λήφθηκαν από το οικισμό του Αλιβερίου, ενώ από τον οικισμό της Νεάπολης δόθηκαν πέντε δείγματα.

Τα τεστ πραγματοποίησε κλιμάκιο της πανεπιστημιακής κλινικής με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Σκέτζο και δέκα συνεργάτες, ενώ μετείχε και μια γιατρός από το Νοσοκομείο Βόλου.
Η κεντρική οργάνωση λήψης δειγμάτων ήταν στο πολιτιστικό κέντρο των Ρομά στο Αλιβέρι, ενώ για την εξέταση των αποτελεσμάτων δεν έγινε ομαδοποίηση ανά Νομό. Για το σύνολο της λήψης δειγμάτων στην Θεσσαλία εργάστηκαν 100 άτομα.
Χθες ανακοινώθηκε και πρωτόκολλο ασφαλείας, με  στόχο  την ανίχνευση του κορωνοιού και τον εντοπισμό της  διασποράς του στην κοινότητα,   από τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, με την ταυτόχρονη λήψη 1.200 δειγμάτων, στο σύνολο των οικισμών Ρομά της Περιφέρειας.

Πρόκειται για 400 ελέγχους ανίχνευσης και ταυτοποίησης του ιού με μοριακή μέθοδο και 800 ελέγχους ανίχνευσης ειδικών αντισωμάτων έναντι του ιού με κλασική ορολογική μέθοδο.  Οι ορολογικές εξετάσεις είναι ιδιαίτερα χρήσιμες σε επιδημιολογικές μελέτες, για την εκτίμηση του ποσοστού των ατόμων  που έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό. Η πληροφορία αυτή είναι σημαντική για το σχεδιασμό παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της επιδημίας από τις Υγειονομικές Αρχές της χώρας.

Το σχέδιο αποδεικνύει το επίπεδο ετοιμότητας του δημόσιου συστήματος υγείας αφού για τους ελέγχους συνεργάζονται κλιμάκια της Γ.Γ.  Πολιτικής Προστασίας, του ΕΟΔΥ, της 5ης ΥΠΕ, των Διευθύνσεων Υγείας, του Πανεπιστημίου, των Δήμων  και όλων  των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός  και ο συντονιστής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου δήλωσαν: «Ευχαριστούμε για την ταχύτατη ολοκλήρωση των διαδικασιών και όλους τους ενεργά συμμετέχοντες: τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ, τους διοικητές των Νοσοκομείων, τους διευθυντές των Κέντρων Υγείας, γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικούς, καθηγητές Πανεπιστημίου, Δημάρχους, Αστυνομία, Πυροσβεστική, διαμεσολαβητές, οδηγούς,  αντιπεριφερειάρχες και περιφερειακούς συμβούλους».

Οι οικισμοί  Ρομά,  όπου έγινε λήψη δειγμάτων, είναι οι εξής:
Στο Ν. Λάρισας: Νέα Σμύρνη, Τύρναβος,  Φάρσαλα
Στο Ν. Μαγνησίας: Αλιβέρι Ν. Ιωνίας, Αγ. Παρασκευή, Νεάπολη
Στο Ν. Καρδίτσας: Μαύρικα, Σοφάδες (παλαιός οικισμός-Νέα Ζωή)
Στο Ν. Τρικάλων: Κηπάκι, Πύργος, Καλαμάκι.

Χθες, στην έναρξη των ελέγχων τα κλιμάκια συναντήθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας, αστυνομικοί της οποίας θα συνόδευαν τους γιατρούς.
Εκεί βρέθηκε και κλιμάκιο του Δήμου Βόλου όπου ο Α. Μπέος σε δηλώσεις του σημείωσε ότι σε αυτές τις κρίσιμες ώρες δεν χωρούν προσωπικές πολιτικές και δεν επιτρέπεται προσωπική προβολή, αφού προέχει η προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, της υγείας των πολιτών και συνεπώς είναι ώρα προσφοράς από όλους, στο βαθμό που ο καθένας μπορεί και έχει την ευθύνη, αφήνοντας αιχμές για τον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό.
Ο κ. Μπέος υπογράμμισε ότι από την περασμένη Παρασκευή η Δημοτική Αρχή απέστειλε αιτήματα για την πραγματοποίηση των ελέγχων στην Πολιτική Προστασία, τον ΕΟΔΥ, το Νοσοκομείο Βόλου και την Διεύθυνση Υγείας, που ανταποκρίθηκαν άμεσα και σήμερα πραγματοποιήθηκαν οι αναγκαίοι έλεγχοι.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Κικίλιας: Προανήγγειλε αλλαγές στο 112 – Για τι άλλο θα μας προειδοποιεί

Για τις αλλαγές που έρχονται στο 112 μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Βασίλης Κικίλιας στον ΣΚΑΪ…

2 Δεκεμβρίου 2023

Κωνσταντίνος Αργυρός: Τραγούδησε την «Αθήνα μου» στο Τορόντο με φόντο τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Στον απόηχο του διπλωματικού επεισοδίου Ελλάδας – Βρετανίας, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού της Αγγλίας,…

2 Δεκεμβρίου 2023

Χωρίς Ανδρέου στη Λάρισα η Νίκη

Χωρίς τον Βαγγέλη Ανδρέου θα αγωνιστεί στη Λάρισα με την ΑΕΛ η Νίκη. Ο έμπειρος…

2 Δεκεμβρίου 2023

Μαγεία

Το σπίτι του Αγιου Βασίλη στην πλατεία Ρ. Φεραίου «κεντρίζει» το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων.…

2 Δεκεμβρίου 2023

Τραγωδία στην Κυψέλη: Σκοτώθηκε 45χρονος οδηγός μηχανής

Τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στην Κυψέλη, με έναν 45χρονο οδηγό μηχανής να…

2 Δεκεμβρίου 2023

Τέλος φθινοπώρου

Στο τέλος του φθινοπώρου βόλτα σε παραλία του Παγασητικού, λίγο πριν την δύση του ηλίου……

2 Δεκεμβρίου 2023