Τοπικά

Σημαντικό βήμα η ανάρτηση δασικών χαρτών, αλλά και προβλήματα… Αναλύθηκαν σε ημερίδα χθες στον Βόλο

Η ανάρτηση των δασικών χαρτών αποτελεί ένα σημαντικότατο βήμα, την ικανή και πάντως την αναγκαία συνθήκη, ώστε να τερματισθούν παθογένειες δεκαετιών, που ταλάνισαν τη χώρα μας και οδήγησαν σε πληθώρα αυθαιρεσιών και παρανομιών, βλάπτοντας κατάφωρα το κοινωνικό σύνολο και το δημόσιο συμφέρον. Οι δασικοί χάρτες είναι ο προάγγελος για το εθνικό κτηματολόγιο και η αρχή του τέλους για τους πάσης φύσεως καταπατητές. Όσοι νόμιμα προχώρησαν σε εκχερσώσεις δεν κινδυνεύουν.
Τα ανωτέρω δήλωσε χθες στο κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο της Χωροταξίας η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών κ. Ελένη Δημητρακοπούλου σε ημερίδα φορέων για τους δασικούς χάρτες, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΤΕΕ.
Στις νόμιμες εκχερσώσεις, οι χρήσεις δεν πρόκειται να αλλάξουν και για τα κληροτεμάχια δεν θα υπάρξουν ζητήματα. Οι ενστάσεις ήδη «τρέχουν» και για 1,5 εκατομμύριο στρέμματα στη Μαγνησία δεν έχει κατατεθεί καμία.
Για όσους κριθεί ότι έχουν εκχερσώσει παράνομα θα υπάρξει προσωρινή βεβαιωτική πράξη για να μην διακοπεί η δραστηριότητά τους εφόσον πρόκειται για αγρότες.
Η εικόνα της Μαγνησίας όπως την αποτύπωσε η «Θ» 
Η πρώτη σαφής εικόνα για τη Μαγνησία μέσα από τους δασικούς χάρτες είναι ότι δεν έγιναν καταπατήσεις δασών για να ανεγερθούν βίλλες ή οικιστικά σύνολα.
Στη Μαγνησία έγινε ανάρτηση 2.383.671.711,40 στρεμμάτων για να γνωρίσουμε ότι ο μισός Νομός είναι σήμερα καθαρό δάσος και συγκεκριμένα το 48,39% της έκτασης που αναρτήθηκε. Οι δασικές εκτάσεις στη Μαγνησία , για τις περιοχές όπου έγινε ανάρτηση δασικών χαρτών, είναι 1.153.457.236,84 στρέμματα. Οι εκτάσεις που ήταν δάσος και σήμερα εμφανίζονται ως οικισμοί ή αγροτικές εκτάσεις, με τις καταπατήσεις να περιλαμβάνονται μέσα σε αυτές, αντιστοιχούν στο 4,70% του Νομού, δηλαδή σε 112.050.606,11 στρέμματα. Μέσα σε αυτό υπάρχουν και νόμιμες εκχερσώσεις και οι ιδιοκτήτες δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα. Τα μεγάλα προβλήματα που θα εξεταστούν προέρχονται από καταπατήσεις που εμφανίζονται, κυρίως, σε περιοχές του Δήμου Ρήγα Φεραίου, σε Διμήνι και Αλμυρό, ενώ το Νότιο Πήλιο με την προνομιακή του θέση , δείχνει «ασφαλές».
Τα παλιά χωράφια, με μετατράπηκαν σε δάση από την εγκατάλειψη ανέρχονται σε ποσοστό 2,77% δηλαδή σε 66.112.536 στρέμματα και τα αγροτικά τμήματα που δεν μεταβλήθηκαν από τις αεροφωτογραφίες του 1945 αντιστοιχούν στο 28,56%, δηλαδή σε 680.746.640,48 στρέμματα.
Στα σύνολα των στατιστικών στοιχείων δάση και δασικές εκτάσεις ανέρχονται σε 65,95%, δηλαδή σε 1.572.053.647,81 στρέμματα, οι χοτρολιβαδικές εκτάσεις σε 12.512.670,81 στρέμματα, δηλαδή σε ποσοστό 0,52% και οι άλλες μορφής εκτάσεις σε 799.105.393,42 στρέμματα δηλαδή σε ποσοστό 33,52%.
Στις τελεσίδικες αποφάσεις πράξεις χαρακτηρισμού και αποφάσεις επιτροπών για μη δασικές το ποσοστό ανέρχεται σε 4,97% δηλαδή σε 118.358752,94 στρέμματα.
Η κ. Δημητρακοπούλου επανέλαβε στην ημερίδα ότι μόνο το 4,7% των δασικών εκτάσεων του 1945 μετατράπηκαν σε αγροτικές. Για όσους προχώρησαν σε νόμιμες εκχερσώσεις δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
«Το πρόβλημα αφορά σε παράνομες εκχερσώσεις, αλλά είναι ένα ζήτημα που λύνεται εφόσον υπάρχουν συμβόλαια» σημείωσε και δήλωσε ότι πλέον η ταλαιπωρία των πολιτών θα σταματήσει καθώς μια πράξη χαρακτηρισμού θα γίνεται σε μια ημέρα και όχι μέσα σε χρόνια. Η Πολιτεία έχει τη δυνατότητα να δώσει λύση σε όσα προβλήματα προκύψουν εφόσον υπάρχει βούληση ανέφερε και επεσήμανε πολλές φορές ότι παράταση για τις ενστάσεις που ήδη τρέχουν δεν έχει ανακοινωθεί.
«Έχουμε μια διαδικασία απόλυτα διαφανή. Εφόσον τελειώσουν οι αντιρρήσεις και εξεταστούν θα γίνει κύρωση των χαρτών και προβλέπεται για όσους θεωρούν ότι αδικήθηκαν από την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας».
Η καθηγήτρια χωροταξίας κ. Ολγα Χριστοπούλου δήλωσε πως για όλες τις παθογένειες της δασοπονίας υπεύθυνη ήταν η έλλειψη δασολογίου , ενώ οι καταπατήσεις εμποδίζουν την ανάπτυξη. Ο κοσμήτορας της πολυτεχνικής Σχολής κ. Λουκάς ανέφερε πως στο θέμα των δασικών χαρτών εμπλέκονται πολλοί επαγγελματικοί κλάδοι και η σύνταξή τους πρέπει να γίνει με υποδειγματικό τρόπο καθώς η χώρα έχει ανάγκη το εθνικό κτηματολόγιο.
Ο εκπρόσωπος του Γεωπονικού Συλλόγου κ. Κ. Λάμπρος εξέφρασε τους προβληματισμούς του λέγοντας πως τα λάθη της πολιτείας τα πληρώνουν οι πολίτες καθώς το κράτος από το 1945 μέχρι σήμερα υπηρετήθηκε από 174 υπουργούς αγροτικής ανάπτυξης και αντίστοιχους υφυπουργούς που δεν έδωσαν ποτέ καμία λύση.
Κατερίνα Τασσοπούλου
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το