Τοπικά

Σημαντική ομιλία αστρονομίας για όλους: «DART: Η 1η διαστημική αποστολή πλανητικής άμυνας»

Το επόμενο Σάββατο, 4 Μαρτίου 2023 και ώρα 7μμ, θα λάβει χώρα μια σημαντική παρουσίαση, στο πλαίσιο των μηνιαίων συναντήσεων των μελών και φίλων της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου. Στην αίθουσα Β1 του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (28ης Οκτωβρίου 78 – κτίριο Ματσάγγου), ο Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ κ. Κλεομένης Τσιγάνης θα αναπτύξει το θέμα: «DART: Αποτελέσματα από την πρώτη διαστημική αποστολή πλανητικής άμυνας».
Στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, το διαστημικό σκάφος DART προσέκρουσε σκόπιμα στον αστεροειδή Δίμορφο –το μικρότερο από τα δύο σώματα του διπλού συστήματος του Διδύμου, σηματοδοτώντας την πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια του ανθρώπου να αλλάξει την τροχιά ενός φυσικού ουράνιου αντικειμένου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA, η πρόσκρουση μείωσε την τροχιακή περίοδο του Δίμορφου κατά περίπου 33 λεπτά. Με τον τρόπο αυτό, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πλέον, η μετά την πρόσκρουση μελέτη της τροχιάς του συστήματος του Διδύμου, καθώς επίσης η ερμηνεία της δυναμικής του αλλά και οι προβλέψεις για τις παρατηρήσεις της αποστολής ESA – Hera, η οποία προγραμματίζεται για το 2026.
Στην ομιλία του ο κ. Τσιγάνης θα αναλύσει το πείραμα του DART, καθώς και τα αποτελέσματα των πρώτων μελετών. Επιπλέον, θα αναφερθεί στη διεθνή καμπάνια παρατήρησης αστρικών αποκρύψεων από τον Δίδυμο, που έλαβε χώρα παράλληλα με το ταξίδι του DART, και στη σημασία των αποτελεσμάτων της.

Σύντομο βιογραφικό
Ο Κλεομένης Τσιγάνης γεννήθηκε στη Λάρισα (1974), όπου αποφοίτησε από το 4ο Λύκειο. Έλαβε το Δίπλωμα Φυσικής (1996) και το Διδακτορικό Δίπλωμά του (2002) από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙKY). Εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής (υποτροφία Marie Curie της Ε.Ε.) στο Observatoire de Nice (CNRS, Γαλλία) και ως επισκέπτης ερευνητής στο Southwest Research Institute (ΗΠΑ). Το 2006 διορίστηκε Λέκτορας στο Α.Π.Θ., όπου υπηρετεί πλέον ως Καθηγητής. Είναι μέλος της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας και της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU).
Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η ουράνια μηχανική, η δυναμική αστρονομία και η πλανητική επιστήμη. Το έργο του επικεντρώνεται στον σχηματισμό και την εξέλιξη του ηλιακού συστήματος, στη χαοτική δυναμική των αστεροειδών και στη δυναμική των δορυφόρων και των διαστημικών καταλοίπων. Έχει συγγράψει περισσότερες από 100 επιστημονικές δημοσιεύσεις (πλέον των 8.000 αναφορών), και έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 40 διεθνή συνέδρια. Είναι τακτικός κριτής σε μεγάλα επιστημονικά περιοδικά και Associate Editor στα περιοδικά Annales Geophysicae και Celestial Mechanics & Dynamical Astronomy. Είναι μέλος της Ερευνητικής Ομάδας των διαστημικών αποστολών DART και Hera, και διδάσκων στο Πρόγραμμα Βασικής Εκπαίδευσης Αστροναυτών της ESA (2016 και 2023). Συμμετείχε στο πάνελ εμπειρογνωμόνων του European Science Foundation για τον ορισμό του Ευρωπαϊκού Οδικού Χάρτη έρευνας στον τομέα της Αστροβιολογίας (2016). Έχει λάβει πολλές διακρίσεις για το έργο του. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται: 1) Η μετονομασία ενός αστεροειδούς σε “(21775) Tsiganis” από την IAU (2008), 2) το Βραβείο Αστρονομίας «Γεωργίου Φωτεινού» από την Ακαδημία Αθηνών (2013) και 3) το «Διεθνές Βραβείο Paollo Farinella» από το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Πλανητικών Επιστημών (2016).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το