Τοπικά

Σημαντική εξέλιξη στο χώρο της ηλεκτρονικής για το Πανεπιστήμιο – Συνεργασία με μεγάλη εταιρεία

Συνεργασία με μεγάλη εταιρεία του εξωτερικού που δραστηριοποιείται στο χώρο των ηλεκτρονικών, έχει ξεκινήσει το Εργαστήριο Ηλεκτρονικής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Πρόκειται για ερευνητικό πρόγραμμα τα αποτελέσματα του οποίου θα αξιοποιηθούν αφενός από την εταιρεία αφετέρου από το ίδιο το Πανεπιστήμιο.
Η συνεργασία σε πρώτη φάση θα εκπονηθεί με ορίζοντα έξι μηνώ, και αν όλα τα πράγματα πάνε καλά, τότε υπάρχει προοπτική για επέκταση της συνεργασίας σε βάθος διετίας.
Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής και Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιώργος Σταμούλης ανέφερε πως εδώ και περίπου δεκαπέντε μέρες έχει ξεκινήσει η έρευνα από το Εργαστήριο Ηλεκτρονικής στο πλαίσιο συνεργασίας που υπογράφηκε πριν ένα μήνα με μεγάλη εταιρεία του εξωτερικού που δραστηριοποιείται στο χώρο των ηλεκτρονικών. Πρόκειται για μια συνεργασία που θα έχει πολλαπλά οφέλη για το Πανεπιστήμιο, καθώς διαχέεται η γνώση στην κοινωνία, αναδεικνύεται ο επιστημονικός και ερευνητικές ρόλος του Ιδρύματος διεθνώς, ενώ έμμεσα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα ενισχυθεί και οικονομικά».
Ο κ. Σταμούλης ανέφερε πως τα αποτελέσματα τους ερευνητικού προγράμματος αναμένεται να δημοσιοποιηθούν και σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό.

Ο κ. Σταμούλης επισήμανε πως το εργαστήριο ηλεκτρονικής κατά το παρελθόν έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον άλλες πέντε με έξι συνεργασίες με εταιρείες του εξωτερικού. Και η έρευνά του εργαστηρίου ήταν ο σχεδιασμός λογισμικού σε ολοκληρωμένα συστήματα.
Σύμφωνα με τον κ. Σταμούλη στο εργαστήριο ηλεκτρονικής δραστηριοποιούνται επτά μέλη ΔΕΠ από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων και άλλα τρία μέλη ΔΕΠ από άλλα Τμήματα. Επίσης ενεργοποιούνται και γύρω στους δεκαπέντε υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές οι οποίοι κάνουν την έρευνά τους και εξελίσσουν τις γνώσεις λαμβάνοντας και μέσω των ερευνητικών προγραμμάτων αποδοχές.
Και είναι πολύ σημαντικό που το πανεπιστήμιο μπορεί και προσφέρει θέσεις εργασίας για το νέο ερευνητικό του δυναμικό.

Το Εργαστήριο Ηλεκτρονικής (ErL) είναι μέρος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το ErL επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που παρουσιάζει η ταχεία αύξηση του μεγέθους και της πολυπλοκότητας των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων. Εξετάζει μεθοδολογίες και τεχνικές για την ανάπτυξη αλγορίθμων και τεχνικών εργαλείων για τον αυτοματισμό ηλεκτρονικής σχεδίασης (EDA) που στοχεύουν στη μοντελοποίηση, την προσομοίωση, τη βελτιστοποίηση και επαλήθευση κυκλωμάτων VLSI χαμηλής ισχύος, βαθιού υπομικρομέτρου.
Συνεργασίες με εταιρείες και βιομηχανίες έχουν αναπτύξει κατά το παρελθόν και άλλα εργαστήρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το