Τοπικά

Σημαντική επιτυχία για το 9ο Γυμνάσιο Βόλου – Απέσπασε δεύτερο πανελλήνιο βραβείο για το Διάστημα

Το δεύτερο βραβείο στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό «Διαστημικές αποστολές-εκτοξεύστε την ιδέα σας στο Διάστημα» έλαβε το 9ο Γυμνάσιο Βόλου, μια σημαντική επιτυχία που αναδεικνύει την προσπάθεια των μαθητών με την καθοδήγηση και την έμπνευση των καθηγητών τους.
Η διεξαγωγή του διαγωνισμού με την ενεργό υποστήριξη της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ) είχε στόχο τη μεταφορά της γνώσης και της ερευνητικής πρακτικής από τη διαστημική έρευνα και τεχνολογία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και την καλλιέργεια νοοτροπίας μετασχηματισμού της γνώσης σε καινοτομία μέσα από την
υποστήριξη ερευνητικών δράσεων σε σχολεία.

Απώτερος σκοπός ήταν ακόμη η ενημέρωση και εξοικείωση των μαθητών, των εκπαιδευτικών αλλά και της τοπικής κοινωνίας με σύγχρονες επιστημονικές τεχνικές μέσα από βιωματικά εργαστήρια κατασκευών.
Οι μαθητές κλήθηκαν να υποβάλλουν τις προτάσεις και τα σχέδια τους για μία πειραματική διάταξη, που θα ταξιδέψει στη Στρατόσφαιρα τον επόμενο χρόνο.
Μάλιστα για την καλύτερη ενημέρωσή τους πραγματοποιήθηκε στον Βόλο σχετική διήμερη εκδήλωση από την ομάδα TALOS του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, ενώ κομβικό ρόλο είχε και ο συντονιστής εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Σεραφείμ Σπανός.
Το 9ο Γυμνάσιο Βόλου ήταν ένα από τα πολλά σχολεία πανελλαδικά που συμμετείχαν στον ξεχωριστό αυτό διαγωνισμό.

Οι μαθητές της Β’ τάξης με την καθοδήγηση του καθηγητή Φυσικής κ. Γιάννη Τσαρτσάλη ανέπτυξαν την ιδέα του ψωμιού στο Διάστημα. Στην όλη πρωτοβουλία συνέβαλε και η διευθύντρια του Γυμνασίου, καθηγήτρια Φυσικής επίσης, κ. Νίκη Χατζηκυριάκου.
Η κ. Χατζηκυριάκου ανέφερε πως «είμαστε χαρούμενοι, γιατί η προσπάθεια των μαθητών μας αξιολογήθηκε πολύ θετικά από την επιστημονική επιτροπή του διαγωνισμού η οποία αποτελούνταν από πανεπιστημιακούς. Οι μαθητές είχαν εμπνευστές τόσο τους ανθρώπους που διοργάνωσαν την εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στα τέλη Ιανουαρίου, όσο και τον καθηγητή κ. Τσαρτσάλη που κατά την περίοδο της πανδημίας καθοδήγησε τους μαθητές για να σχεδιάσουν την πολύ ωραία ιδέα για το ψωμί στο Διάστημα. Οι μαθητές της Β’ τάξης εμπνεύστηκαν από τον διαγωνισμό και την πρόκληση του Διαστήματος και με πολλή θέληση και μεράκι δούλεψαν για να σχεδιάσουν και να τεκμηριώσουν την ιδέα τους. Μάλιστα υπάρχει η διάθεση και για την υλοποίηση της συσκευής».

Τέσσερις είναι οι φάσεις υλοποίησης της δράσης:
ΦΑΣΗ Α (Δεκέμβριος 2019-Ιανουάριος 2020». Τοπικά εργαστήρια ενημέρωσης και υποστήριξης των εκπαιδευτικών που θα οργανώσουν ομάδες μαθητών στο σχολείο τους.
Στα εργαστήρια δόθηκαν παραδείγματα και κατευθύνσεις στους εκπαιδευτικούς, που βοήθησαν τους μαθητές τους να κάνουν σχέδια των πειραματικών διατάξεών τους.
Τα εργαστήρια περιλάμβαναν: Α. Ενημέρωση για τη δράση, Β. Προτάσεις και παρουσιάσεις προηγούμενων αποστολών, Γ. Περιγραφή της διαγωνιστικής διαδικασίας και επίλυση αποριών, Δ. Μικρό Εργαστήριο εκπαιδευτικών για να παρουσιάσουν αρχικές ιδέες, Ε. Παρουσίαση προτάσεων και διαμόρφωση ομάδων.
ΦΑΣΗ Β (Φεβρουάριος – Μάρτιος 2020). Τοπικός διαγωνισμός για την ανάδειξη της ομάδας που εκπροσώπησε την περιοχή στον εθνικό τελικό.
ΦΑΣΗ Γ (Απρίλιος 2020). Εθνικός τελικός στην Αθήνα και επιλογή της ομάδας που εκπροσώπησε τη χώρα. Παρουσιάστηκαν σχέδια και μοντέλα των επιλεγμένων ομάδων από τους τοπικούς τελικούς.
ΦΑΣΗ Δ (Απρίλιος 2020 – προγραμματισμένη εκτόξευση του πυραύλου Δεκέμβριος 2020). Υποστήριξη της ομάδας που θα ετοιμάσει την πειραματική της διάταξη της για να ταξιδέψει με τον πύραυλο της Blue Origin.
Η δράση υλοποιείται από την ΕΕΦ με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα και της μεγάλης Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Space EU (http://www.space-eu.org/).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το