Τοπικά

Σημαντική αύξηση της παχυσαρκίας στα παιδιά

παιδική παχυσαρκία

Μείζονα απειλή αποτελεί η παιδική παχυσαρκία καθώς το 48,9% των αγορών και το 44,8% των κοριτσιών έχουν βάρος άνω του φυσιολογικού. Τα στοιχεία προκύπτουν από το ερευνητικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ “Πρώτα Βήματα για μια Υγιεινή Ζωή” που υλοποιήθηκε την περίοδο 2005-2010.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, το μέσο ποσοστό υπέρβαρων παιδιών ηλικίας 6-9 ετών ανέρχεται σε 9%, ενώ στα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης και συγκεκριμένα την περίοδο 2012-2013 το ποσοστό αυτό φαίνεται να ανεβαίνει σημαντικά στο 12%, πράγμα που επιβεβαιώνεται και από στοιχεία της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, σύμφωνα με την οποία η παιδική παχυσαρκία (ηλικίες 9-11 ετών) παραμένει μείζονα απειλή καθώς το 48,9% των αγοριών και το 44,8% των κοριτσιών έχει βάρος άνω του φυσιολογικού. Τα ποσοστά αυτά είναι τα υψηλότερα από τις 16 Ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα 5.682 μαθητών Δημοτικών Σχολείων.

Από τα παραπάνω στοιχεία εξάγονται δύο βασικά συμπεράσματα α) ότι υπάρχει μια μεγάλη αύξηση του ποσοστού των παχύσαρκων παιδιών από την ηλικία των 9 ετών και μετά β) ότι η οικονομική κρίση έχει αρνητικές επιπτώσεις στη διατροφή των παιδιών εξ΄αιτίας της υποβάθμισης του διαιτολογίου τους με την κατανάλωση περισσότερων τροφών αυξημένης θερμιδικής αλλά μειωμένης θρεπτικής αξίας.

Η ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, όπως τονίζει  η πρόεδρος κα Μορφογιάννη, θα συνεχίσει να δίνει το δικό της αγώνα ενημέρωσης με στόχο την προάσπιση της υγείας και την καλλιέργεια υγιεινών προτύπων διατροφής και άσκησης που είναι το μεγάλο ζητούμενο σήμερα για τη νεολαία και σ΄ αυτό το πλαίσιο θα συνεχίζει να παίρνει πρωτοβουλίες ενημέρωσης και προάσπισης της υγείας των πολιτών και ιδιαίτερα των αγοριών και κοριτσιών της πόλης μας, με εκδηλώσεις, σεμινάρια, πρωτοβουλίες και συναντήσεις σε σχολεία. Επιπλέον τόνισε η κα Μορφογιάννη, όσοι πολίτες, επιθυμούν να έχουν προσωπική υποστήριξη σε θέματα υγιεινής διατροφής και περιορισμού της παχυσαρκίας μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα της Κ.Ε.Κ.Π.Α.-Δ.Ι.Ε.Κ. «Χάνω Βάρος – Κερδίζω ζωή» και στο πρόγραμμα «Υποστήριξη διακοπής καπνίσματος» επικοινωνώντας στο τηλέφωνο 2421091761 με την ομάδα Υγείας της Κοινωφελούς Επιχείρησης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το