Τοπικά

Σημαντικές ελαφρύνσεις για μη μισθωτούς προαναγγέλλει ο Τάσος Πετρόπουλος σε συνέντευξή του στη “Θεσσαλία”

Κάνουμε πράξη τη βασική μας αρχή για ισότητα μεταξύ των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων, δηλώνει σε συνέντευξή του στη «ΘΕΣΣΑΛΙΑ» ο υφυπουργός Εργασίας κ. Τάσος Πετρόπουλος και αναλύει το πλαίσιο ελάφρυνσης των εισφορών για 250.000 μη μισθωτούς. Επιμένει ότι ο ΕΦΚΑ είναι βιώσιμος και υπογραμμίζει ότι για 620.000 συντάξεις ο επανυπολογισμός δίνει αυξήσεις οι οποίες θα καταβληθούν σταδιακά από τον Ιανουάριο. Για 360.000 συντάξεις ύψους έως 500 ευρώ σήμερα, προκύπτει αύξηση της τάξης του 16% κατά μέσο όρο. Ανακοινώνει πως τα χρέη των αγροτών στον ΟΑΕΕ διαγράφονται. «Τη θετική πορεία της χώρας ο ελληνικός λαός δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να την ανακόψει» τονίζει ο ίδιος. Mε ομιλητές τον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο και την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας διοργανώνει ανοιχτή πολιτική εκδήλωση αύριο Δευτέρα 26 Νοεμβρίου, στις 7 μ.μ., στο Μεταξουργείο Ν. Ιωνίας. Η εκδήλωση θα αφορά στην ανάπτυξη του κυβερνητικού προγράμματος τη μεταμνημονιακή εποχή.

Ο ασφαλιστικός νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση το 2016 συμβάλει στη διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος; Υπάρχει βιωσιμότητα για τον ΕΦΚΑ και πώς μπορεί να υποστηριχθεί η επιβίωση οποιουδήποτε ασφαλιστικού συστήματος με τόση ανεργία, τόση παράνομη εργασία και τέτοιο δημογραφικό πρόβλημα;
Το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης αναπτύσσεται σε στέρεη βάση. Το επιβεβαιώνει η αναλογιστική μελέτη που εκπόνησε η Εθνική Αναλογιστική Αρχή το 2017. Η μελέτη αυτή λαμβάνει υπόψη την όξυνση των επιπτώσεων της δημογραφικής γήρανσης. Λαμβάνει, παράλληλα, υπόψη τη βελτίωση της οικονομίας και τη σταθερή μείωση της ανεργίας που ήδη επιτυγχάνουμε αντιμετωπίζοντας, ταυτόχρονα, το φαινόμενο της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας. Έχουμε μειώσει την ανεργία από το 27% που παραλάβαμε, στο 18,9%. Επιπλέον, οι νέοι ελεγκτικοί μηχανισμοί που αναπτύσσουμε μέσω των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης, αυξάνουν τον βαθμό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων σε συνεργασία των εργαζομένων και των εργοδοτών για την καλλιέργεια και εμπέδωση της ασφαλιστικής συνείδησης.

Είναι κοινή η παραδοχή ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Λύνει το γενικότερο πρόβλημα της ανταποδοτικότητας και πόσο θα ανακουφιστούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που καθημερινά οδηγούνται σε λουκέτα;
Αποδείχθηκε ότι η συντριπτική πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών καταβάλλει ήδη από 1/1/2017, με τον Νόμο 4387/16, χαμηλότερες και δικαιότερες εισφορές. Με βάση το εισόδημα και όχι επί πλασματικών και αυτόματα αυξανόμενων, ανά τριετία, ασφαλιστικών κλάσεων που ήταν η αιτία για την αδυναμία πληρωμών, την αύξηση χρεών και την απώλεια κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων. Για αυτό το 97% των οφειλών είχε δημιουργηθεί μέχρι το τέλος του 2015.
Το 88% των μη μισθωτών το 2018 καταβάλλει μηνιαία εισφορά μικρότερη των 200 ευρώ έναντι μόλις 27% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2016.
Είχαμε πει από την αρχή ότι αφού ενισχυθεί ο ΕΦΚΑ και έχουμε θετικά οικονομικά αποτελέσματα, θα μειώσουμε τις εισφορές εκεί που υπήρχαν επιβαρύνσεις. Το κάναμε πράξη με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή. Από την 1/1/2019 ελαφρύνουμε τις εισφορές για 250.000, σε σύνολο 1,4 εκατ. μη μισθωτούς, οι οποίοι δηλώνουν υψηλότερα εισοδήματα.
Διατηρώντας την ελάχιστη εισφορά για την κύρια σύνταξη -117,2 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και 74 ευρώ για αγρότες, με τα σημερινά δεδομένα – ελαφρύνουμε κατά 33,3% (στο 13,33% από 20%) την εισφορά για κύρια σύνταξη των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων με ετήσιο εισόδημα πάνω από 7.032 ευρώ. Ελαφρύνουμε, επίσης κατά 33,3%, τους αγρότες με εισοδήματα πάνω από 4.922 ευρώ. Η εισφορά για τη σύνταξη μειώνεται σε 12% από 18% που θα ήταν το 2019.
Επιπλέον, οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες θα καταβάλλουν, αναδρομικά από την 1/1/2017, την ελάχιστη εισφορά (64,50 ευρώ) για την επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ. Σημαντικές ελαφρύνσεις για όλους τους μη μισθωτούς. Δίνεται, ταυτόχρονα, η δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν και μπορούν, να καταβάλλουν υψηλότερες εισφορές. Όσοι καταβάλλουν υψηλότερες εισφορές, θα έχουν και υψηλότερες συντάξεις. Οι αρχές της ισονομίας και της αναλογικότητας των εισφορών και των παροχών στην ανταποδοτική σύνταξη τηρούνται στο ακέραιο.

Ο Νόμος Κατρούγκαλου» δημιούργησε τεράστιες αδικίες και ανισότητες. Μια από τις πολλές παραδοξότητες είναι το γεγονός ότι νέοι συνταξιούχοι λαμβάνουν μικρότερη σύνταξη από τους παλιότερους συνταξιούχους, ακόμα και αν έχουν περισσότερα χρόνια εργασίας. Εξετάζεται η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος;
Όσοι καλλιεργούν αυτή την άποψη είτε το κάνουν για λόγους μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων είτε αγνοούν το περιεχόμενο του Ν. 4387/16. Ο νόμος προβλέπει τη σταδιακή εξίσωση των «παλαιών», δηλαδή πριν από τις 12-5-2016 και των «νέων» συντάξεων, δηλαδή μετά τις 12-5-2016. Προβλέπει ότι από 1/1/2019, εφόσον το καταβαλλόμενο ποσό των «παλαιών» συντάξεων είναι μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει από τον υπολογισμό τους βάσει του νέων διατάξεων, το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στο δικαιούχο. Ως προσωπική διαφορά, συμψηφιζόμενο κατ’ έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του, με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων, που θα διαμορφώνεται κατά το ήμισυ του ρυθμού μεταβολής του ΑΕΠ και κατά το ήμισυ της μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Ο νόμος προβλέπει επίσης ότι εφόσον το καταβαλλόμενο ποσό των «παλαιών» συντάξεων είναι μικρότερο από αυτό που προκύπτει από τον υπολογισμό τους, τότε αυτό προσαυξάνεται κατά το ένα πέμπτο της διαφοράς σταδιακά και ισόποσα εντός πέντε ετών. Κάνουμε πράξη τη βασική μας αρχή για ισότητα μεταξύ των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά, αφού όλοι οι προηγούμενοι νόμοι διατηρούσαν ευνοϊκότερες διατάξεις για τους συνταξιούχους στο πλαίσιο των πελατειακών σχέσεων που κυριαρχούσαν. Με το νόμο οι «παλιές» συντάξεις συναντώνται με τις νέες και οι νέες συναντώνται στο ίδιο ύψος με τις παλιές σε διαφορετικές χρονικές διαδρομές αναλόγως του ύψους των εισφορών που κατέβαλαν οι ασφαλισμένοι, νέοι ή παλιοί αντίστοιχα. Δεν υπάρχει ανισότητα.

Οι συντάξεις τελικά δεν θα περικοπούν. Εσείς μάλιστα δηλώσατε ότι ένα μέρος τους θα αυξηθεί. Μπορείτε να εξηγήσετε πώς θα συμβεί αυτό σε ένα δύσκολο δημοσιονομικό περιβάλλον, μιας και δημιουργούνται προσδοκίες και αναμονές σε χιλιάδες ανθρώπους που ζουν με 400 ευρώ…
Διαψεύστηκαν πανηγυρικά όσοι προεξοφλούσαν νέες περικοπές και επένδυαν πολιτικά στην περαιτέρω απώλεια εισοδήματος των συνταξιούχων. Η κυβέρνηση έβγαλε οριστικά τη χώρα από τα μνημόνια και έβαλε τέλος στις αλλεπάλληλες μειώσεις των 63 δισ. ευρώ στις συντάξεις, έως σήμερα, που επέβαλαν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Πετυχαίνουμε πλεονάσματα καταβάλλοντας, ταυτόχρονα, συνταξιοδοτικές παροχές που για χρόνια έμεναν απλήρωτες. Στα τέλη του 2014 παραλάβαμε 386.444 απλήρωτες συνταξιοδοτικές παροχές ύψους πάνω από 2 δισ. ευρώ. Από την 1/1/2015 έως τις 31/10/2018 έχουμε καταβάλει συνολικά 747.536 κύριες και επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ συνολικού ύψους 4,792 δισ. ευρώ.
Είχαμε προαναγγείλει στις αρχές του 2017, και είχα επαναλάβει στη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβρη κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2018, ότι δεν θα χρειαστεί να γίνουν περικοπές συντάξεων. Αυτό προέβλεπε ο Ν. 4387/16. Αυτό προβλέπει τώρα και ο κρατικός προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή μετ’ επαίνων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Προστατεύουμε, στην πράξη, το εισόδημα των συνταξιούχων. Δεν θα απομειωθεί η προσωπική διαφορά σε περίπου 1,4 εκατομμύρια συντάξεις για τις οποίες προκύπτει διαφορά μετά τον επανυπολογισμό τους με τους ενιαίους κανόνες. Για 620.000 συντάξεις, ο επανυπολογισμός, δίνει αυξήσεις οι οποίες θα καταβληθούν, σταδιακά από την 1/1/2019. Για 360.000 συντάξεις ύψους έως 500 ευρώ σήμερα, προκύπτει αύξηση της τάξης του 16% κατά μέσο όρο.

Η επικαιρότητα κινείται γύρω από τα αναδρομικά των συνταξιούχων και έχουν στηθεί πολλές δικηγορικές «βιομηχανίες» διεκδίκησης. Είναι δίκαιο να λάβουν αναδρομικά μόνο όσοι προσφύγουν δικαστικά;
Τα κίνητρα είτε για πολιτικά οφέλη είτε για αποκόμιση κέρδους είναι προφανή σε όλους. Εμείς δεν υπερασπιζόμαστε τους νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που κρίθηκαν αντισυνταγματικοί. Θα πρέπει να αποφανθεί εκ νέου το ΣτΕ, καθώς το ίδιο το Ανώτατο δικαστήριο έχει συνυπολογίσει, από την πρώτη απόφασή του, το 2015, ότι το κόστος για τη συνταξιοδοτική δαπάνη δεν μπορεί να υπερβαίνει το 16,2% του ΑΕΠ που τέθηκε ως ανώτατο όριο το 2010. Ανταποκριθήκαμε, ωστόσο, στην ανάγκη των πολιτών να υποβάλουν, χωρίς ταλαιπωρία και χωρίς κόστος, αιτήσεις στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ. Λαμβάνουν αριθμό πρωτοκόλλου της ηλεκτρονικής αίτησης και διακόπτουν την παραγραφή μέχρι το έτος 2023. Έως τότε θα έχει κριθεί από το ΣτΕ το θέμα αυτό στη νέα του διάσταση, εάν θεωρηθεί ότι υπάρχει διαφορά που δεν κρίθηκε από την απόφαση του έτους 2015. Σας θυμίζω ότι το ΣτΕ είχε αποφανθεί να δοθούν αναδρομικά οι μειώσεις από τις περικοπές των νόμων 4051/12, 4093/12 μόνο σε αγωγές που είχαν γίνει μέχρι την έκδοση της απόφασής του. Ο Ν. 4387/2016 έλυσε το ζήτημα μέσω του επανυπολογισμού των συντάξεων με βάση τα ποσά που καταβάλλονταν στις 31/12/2014. Σε κάθε περίπτωση, εμείς προχωράμε σε επιστροφές εισφορών ασθενείας και ΑΚΑΓΕ στους συνταξιούχους χωρίς καν να υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις. Το αποδείξαμε και με τα αναδρομικά στα ειδικά μισθολόγια. Η κυβέρνηση πέρασε ειδικό νόμο και όλοι εισπράττουν το ποσό της διαφοράς και όχι μόνο οι λίγοι που είχαν κάνει αγωγές.

Το καλοκαίρι ψηφίστηκε μια διάταξη για διαγραφή οφειλών σε διπλοασφαλισμένους. Πότε και πώς θα τεθεί σε ισχύ η συγκεκριμένη διάταξη;
Η διάταξη αυτή αφορά περιπτώσεις που λόγω της πολυνομοθεσίας υπήρχε σύγχυση των ασφαλισμένων για το ταμείο που έχουν υποχρέωση να υπάγονται. Έτσι, πολλοί ασφαλισμένοι αγρότες βρίσκονται να χρωστάνε στον τ. ΟΑΕΕ, ενώ για το ίδιο διάστημα ήταν ασφαλισμένοι στον τ. ΟΓΑ. Έχω ήδη υπογράψει τη σχετική υπουργική απόφαση με την οποία διαγράφονται τα χρέη από τον δεύτερο φορέα που διεκδικούσε την υπαγωγή τους σε αυτόν. Με τη δημοσίευση της απόφασης θα τεθεί σε εφαρμογή η ηλεκτρονική πλατφόρμα που ήδη έχει δημιουργήσει ο ΕΦΚΑ με την οποία με ένα «κλικ» οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να διαγράφουν την οφειλή τους στον δεύτερο φορέα στις περιπτώσεις αυτές. Πρόκειται για την επίλυση ενός πολύ σημαντικού προβλήματος το οποίο είχαν προκαλέσει οι διαρκείς αλλαγές της νομοθεσίας και των εγκυκλίων και κανείς μέχρι σήμερα δεν είχε ενδιαφερθεί για την επίλυσή του.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων αποδοκιμάζει την κυβέρνηση. Στα ζητήματα της οικονομίας προστέθηκαν τα εθνικά θέματα και η εκκλησία. Τα μέτωπα είναι πλέον πολλά, στην πορεία προς τις κάλπες.
Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι… κάλπες. Εφαρμόζουμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα με βάση τους στόχους που θέσαμε από την έναρξη της κυβερνητικής μας θητείας τον Σεπτέμβρη του 2015. Αποδείξαμε ότι μείναμε προσηλωμένοι και τηρήσαμε τις υποσχέσεις μας για έξοδο από τα μνημόνια. Κρατήσαμε την κοινωνία όρθια. Δημιουργούμε όρους για την ανάπτυξη, επιτυγχάνουμε βελτίωση βασικών δεικτών της οικονομίας, ενισχύουμε την κοινωνία, λύνουμε προβλήματα του παρελθόντος σε όλα τα επίπεδα. Αυτή τη θετική πορεία ο ελληνικός λαός δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να την ανακόψει.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Χατζηδάκης: Στο μισό το τέλος επιτηδεύματος για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες

Την οριζόντια μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες προανήγγειλε ο…

28 Νοεμβρίου 2023

Αγιασμός στο ΚΗΦΗ Βόλου

Μετά την καταστροφή που προκάλεσαν οι πλημμύρες στην περιοχή μας και στη δομή τη Δευτέρα…

28 Νοεμβρίου 2023

Ανακοινώθηκαν οι προσλήψεις 4.593 αναπληρωτών εκπαιδευτικών – Τα ονόματα στη Μαγνησία

Τις προσλήψεις 4.593 αναπληρωτών ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Οι εκπαιδευτικοί θα καλύψουν…

28 Νοεμβρίου 2023

Γκρέτα Γκέργουιγκ: Τη βραβεύουν ως σκηνοθέτιδα της χρονιάς για την «Barbie»

Στη Γκρέτα Γκέργουιγκ θα απονεμηθεί το βραβείο Σκηνοθεσίας της Χρονιάς για την επιτυχία της ταινίας…

28 Νοεμβρίου 2023

Καυσόξυλα: Πού κυμαίνονται οι τιμές – Τα πρώτα κρύα έφεραν τις πρώτες παραγγελίες

Στα καυσόξυλα φαίνεται πως στρέφονται και φέτος οι καταναλωτές, στην προσπάθειά τους να βρουν πιο…

28 Νοεμβρίου 2023

Ατζούν Ιλιτζαλί: Προχωρά η πώληση του Βόλου στον Mr Survivor – Η βασική λεπτομέρεια που απομένει

Σε καλό δρόμο βρίσκεται η διαπραγμάτευση του Ατζούν Ιλιτζαλί με τον Αχιλλέα Μπέο για την…

28 Νοεμβρίου 2023