Τοπικά

Σημαντικά τα αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή της Κάρλας – Παρουσιάζονται αύριο στο Βόλο

αρχαιολογία Κάρλα

Τα ευρήματα των αρχαιολόγων από τις ανασκαφές στην περιοχή της λίμνης Κάρλα και συγκεκρμένα στη ζώνη των συλλεκτήρων Σ3 και Σ6, παρουσιάζονται στο 5ο Αρχαιολογικό Συνέδριο Θεσσαλιας και Στερεάς Ελλάδας 2012-2014, οι εργασίες του οποίου ξεκινούν αύριο στο Βόλο.

Ειδικότερα, η αρχαιολόγος Σοφία Καραπάνου θα παρουσιάσει τα πρώτα αποτελέσματα από τις πρόσφατες ανασκαφές στις ανατολικές όχθες της αποξηρανθείσης λίμνης Κάρλας, με αφορμή τα έργα μερικής ανασύστασης του ταμιευτήρα της. Οι τέσσερις συνολικά θέσεις που ανασκάφηκαν βρίσκονται στην πορεία του συλλεκτήρα 3, ο οποίος θα τροφοδοτήσει με νερό τη νέα λίμνη, και χρονολογούνται από τη Νεολιθική έως και την Ελληνιστική περίοδο. Πρόκειται για ένα τμήμα οικισμού της Νεώτερης Νεολιθικής με περίβολο (Αμυγδαλή 1), ένα περίβολο (Αμυγδαλή 3), μία αγροικία των ελληνιστικών χρόνων και ένα κλίβανο των ύστερων κλασικών- πρώιμων ελληνιστικών χρόνων (Αμυγδαλή 2), όπως επίσης και μία μεγάλη αγροικία των ελληνιστικών χρόνων στη θέση Τσερλί (Καλαμάκι).

Τα συγκεκριμένα ευρήματα παρέχουν πληροφορίες για την πυκνότητα και το χαρακτήρα της κατοίκησης σε αυτή την περιοχή της θεσσαλικής πεδιάδας. Από τα κινητά ευρήματα των ανασκαφών, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι σκύφοι με ανάγλυφη διακόσμηση που βρέθηκαν στην αγροικία της θέσης Τσερλί, πολλοί από αυτούς με μυθολογικές σκηνές, εισαγωγές από διάφορα κέντρα παραγωγής του ελληνιστικού κόσμου, αλλά και προϊόντα θεσσαλικών κεραμικών εργαστηρίων.

Επιπλέον, η αρχαιολόγος Καλλιόπη Αλματζή θα παρουσιάσει τα αρχαιολογικά ευρήματα που αναδείχθηκαν στο πλαίσιο των εργασιών κατασκευής του συλλεκτήρα Σ6.

Σημειώνεται ότι για το έργο έγινε τροποποίηση της αρχικής μελέτης, επειδή κατά μήκος του έχουν αποκαλυφθεί αρχαιότητες που θα διατηρηθούν με σκοπό την ανάδειξή τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το