Θ Plus

Σημαντικά αντικείμενα του Λόρδου Βύρωνα δημοπρατούνται στο Λονδίνο

Διακόσια έτη μετά την Επανάσταση, η σχέση του Λόρδου Βύρωνα με την Ελλάδα παραμένει ζωντανή. Ο Βρετανός αριστοκράτης, από τους κύριους εκπροσώπους του ρομαντισμού στη λογοτεχνία, ο άνθρωπος που ταύτισε το όνομά του με τους επαναστατημένους Ρωμιούς, είναι η πιο ισχυρή μορφή του φιλελληνισμού. Λογικό είναι, λοιπόν, η ζωή και η δράση του να τοποθετούνται εκ νέου στο επίκεντρο, με αφορμή τον εορτασμό για το 1821. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιείται σε λίγες ημέρες στο Λονδίνο μια ενδιαφέρουσα δημοπρασία. Τίτλος της, «Ο ποιητής, ο εραστής, ο πατριώτης: Λόρδος Βύρων, 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821».

Ο πλειστηριασμός που οργανώνεται στις 27 Φεβρουαρίου από τον οίκο δημοπρασιών Chiswick, βγάζει στο σφυρί μια ιδιαίτερη συλλογή που ανήκει σε Ευρωπαίο ιδιώτη. Συγκροτήθηκε σε μια περίοδο 30 χρόνων και περιλαμβάνει μεγάλο corpus βιβλίων, προτομών, στρατιωτικών αναμνηστικών και κοσμημάτων του Λόρδου Βύρωνα. Μέσα από τα αντικείμενα αυτά αναδεικνύονται καλειδοσκοπικά όλες οι πτυχές του βίου, από την αγάπη του για τα ταξίδια μέχρι τα λογοτεχνικά του έργα και, βέβαια, το πάθος του για την Ελλάδα.

Ανάμεσα στα σημαντικότερα lots είναι το σύνολο «Ο Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος του Σωτήρος», που δόθηκε επί Οθωνος. Περιλαμβάνει τον Σταυρό, τον Αστέρα και μια χρυσή αναμνηστική καρφίτσα με σμάλτο που περιέχει μαλλιά του Βύρωνα. Η καρφίτσα από ορεία κρύσταλλο φέρει επιγραφή «Στη μνήμη», με χρυσούς γοτθικούς χαρακτήρες, ενώ η πλάτη έχει την εξής αφιέρωση: «Byron, από τον Κόμη P. Gamba στον James Emerson, Αθήνα 1825». Ο κόμης Γκάμπα ήταν αδελφός της αγαπημένης του Τερέζα Τζουκιόλι, γνωστός σύντροφος του Λόρδου Βύρωνα κατά τη διάρκεια παραμονής του στο Μεσολόγγι, ενώ ο Τζέιμς Εμερσον Τέναντ πολέμησε στη μάχη της Ακροπόλεως και υπήρξε θερμός υποστηρικτής του ελληνικού αγώνα για την ανεξαρτησία.

Ενα επίσης ενδιαφέρον αντικείμενο της δημοπρασίας είναι ένα αγγλικό δακτυλίδι Γεωργιανής εποχής, με χαραγμένη την ελληνική επιγραφή «Ζωή μου, σας αγαπώ», από το περίφημο ποίημα του Βύρωνα «Η κόρη των Αθηνών». Πολύ αξιόλογο είναι και ένα αγγλικό ρολόι τσέπης, από τον καταξιωμένο ωρολογοποιό Τζορτζ Πράιορ, που φέρει στην εξωτερική θήκη του το οικόσημο του Λόρδου Βύρωνα. Τα ρολόι κατασκευάστηκε στο Λονδίνο στις αρχές του 19ου αιώνα. Ακόμη, στη δημοπρασία περιλαμβάνεται ένας φάκελος με την υπογραφή του Βύρωνα και την προσωπική σφραγίδα του, ο οποίος απευθύνεται στον ποιητή Φράνσις Χότζσον.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το