Τοπικά

Σήμα κινδύνου εκπέμπει το δάσος Κουρί στον Αλμυρό “Θ”

unnamed (1)

Σήμα κινδύνου εκπέμπει το δάσος Κουρί στον Αλμυρό. Το πεδινό δρυοδάσος, το οποίο συγκαταλέγεται στα πιο σπάνια οικοσυστήματα στην Ελλάδα, παρουσιάζει πολλά προβλήματα. «Μας περιμένει αρκετή δουλειά για την αποκατάσταση του δάσους», δήλωσε ο δήμαρχος Αλμυρού, Δημήτρης Εσερίδης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις εικόνες που αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός της «Θ» στο Κουρί.

Η σημερινή όψη στο Κουρί μαρτυρά πως πρέπει να γίνουν πολλά για την αποκατάσταση του δάσους, που καλύπτει μία έκταση 1.200 στρεμμάτων. Η εγκατάλειψη είναι εμφανής και η υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος δεν περνά απαρατήρητη. Αν και αποτελεί δημοφιλή προορισμό αναψυχής για μεγάλο αριθμό επισκεπτών όχι μόνο από τον Αλμυρό μα και την ευρύτερη περιοχή, αυτός ο πνεύμονας πρασίνου δείχνει πως έχει αφεθεί στην τύχη του.

Οι τεχνητές λίμνες έχουν μετατραπεί σε βούρκους. Το αντλιοστάσιο έχει τεθεί εκτός λειτουργίας πολύ καιρό τώρα, τα νερά δεν καθαρίζονται, ενώ ο βυθός τους είναι γεμάτος σκουπίδια. Τα εναπομείναντα πουλιά που διαβιούν στο πάρκο κολυμπούν ανάμεσα σε μεγάλο αριθμό απορριμμάτων. Τα βρώμικα και θολά νερά δεν είναι όμως η μοναδική παραφωνία του τοπίου. Οι περισσότερες από τις ξύλινες γέφυρες που συνέδεαν τις τεχνητές νησίδες έχουν καταρρεύσει. Η πρόσβαση δεν είναι πλέον επιτρεπτή σε όλα τα σημεία του πάρκου, ενώ κομμάτια ξύλου από την περίφραξη που είναι κατεστραμμένη σε πολλά σημεία, σαπίζουν μέσα στο νερό.

Έντονο είναι το πρόβλημα με τα σκουπίδια, τα οποία είναι πεταμένα σε πολλά μέρη του δάσους. Οι φθορές στους κάδους απορριμμάτων επιβαρύνουν ακόμη πιο πολύ την κατάσταση, κάνοντας αναγκαία την παρέμβαση της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου Αλμυρού για την αποκατάσταση της περιοχής.

Άσχημη εικόνα παρουσιάζουν επίσης οι εγκαταστάσεις αναψυχής, που κατασκευάστηκαν πριν από χρόνια. Ο μικρός κυκλικός σιδηρόδρομος έχει πλέον τεθεί σε αχρηστία. Δίπλα από τις ράγες βρίσκεται εκτροχιασμένο ένα ξύλινο βαγόνι, ενώ το τρενάκι που υπήρχε κάποτε στο Κουρί, πλέον βρίσκεται στις αποθήκες του δήμου χωρίς κανείς να μπορεί να εγγυηθεί εάν θα επαναλειτουργήσει.

Το αναψυκτήριο δίπλα από το εκκλησάκι του Αγ. Σεραφείμ είναι χρόνια κλειστό. Μόνο η ταμπέλα που αναγράφει την επωνυμία του (Στέκι κυνηγών) μαρτυρά πως πριν από χρόνια ήταν σε λειτουργία. Σε μικρή απόσταση από εκεί βρίσκονται ξύλινοι οικίσκοι. Ένας εξ αυτών για μικρό χρονικό διάστημα φιλοξένησε το Λαογραφικό Μουσείο που ίδρυσε στο Κουρί ο Σύλλογος Βλάχων Αλμυρού. Ωστόσο, το εγχείρημα αποδείχθηκε βραχύβιο και πλέον οι ξύλινες καλύβες έχουν μετατραπεί σε εστίες μόλυνσης. Σπασμένα τζάμια, κατεστραμμένες πόρτες, μέχρι και ακαθαρσίες, επιβεβαιώνουν την προβληματική εικόνα τους.

Άδοξο τέλος είχαν και τα κονάκια που κατασκευάστηκαν στο κέντρο περίπου του δάσους. Επρόκειτο για αχυρένιες καλύβες που χρησιμοποιούν ως κατοικίες οι Σαρακατσάνοι, αλλά στην παρούσα φάση έχουν απομείνει μόνο οι συρμάτινοι σκελετοί. «Όλες αυτές οι εγκαταστάσεις, που έχουν περιπέσει σε αχρηστία, πρέπει να αποξηλωθούν και να απομακρυνθούν με την πρώτη ευκαιρία», δήλωσε ο δήμαρχος Αλμυρού, κ. Δημήτρης Εσερίδης, ο οποίος παραδέχθηκε τα οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν στο δάσος Κουρί, αλλά από την άλλη πλευρά προανήγγειλε σειρά παρεμβάσεων στο χώρο: «Σύντομα θα καταθέσουμε στο δημοτικό συμβούλιο για έγκριση το σχέδιο ολοκληρωμένης παρέμβασης στο Κουρί, ώστε ο χώρος να αποκτήσει και πάλι την εικόνα που του αρμόζει. Κληρονομήσαμε πολλά προβλήματα, αλλά από εδώ και πέρα οφείλουμε να διαγράψουμε το παρελθόν και να κοιτάξουμε τι θα κάνουμε για να αλλάξει η σημερινή εικόνα. Όμως, φέτος δεν είχαμε και σύμμαχο τον καιρό. Οι συνεχιζόμενες άσχημες καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν κατά πολύ το έργο μας. Με την πρώτη ευκαιρία θα προβούμε στο κόψιμο των ξερών δέντρων, αλλά και στον καθαρισμό των τεχνητών λιμνών, αποκαθιστώντας παράλληλα τις βλάβες στο αντλιοστάσιο. Θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε και με το Δασαρχείο Αλμυρού, το οποίο δεν δείχνει και τόσο ενδιαφέρον πια για το δάσος Κουρί».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το