Ελλάδα

Σήμα κινδύνου από τους ασθενείς για τα γενόσημα

assets_LARGE_t_420_54570494

Ισχυρές αντιδράσεις συναντά η επαναφορά της συνταγογράφησης φαρμάκων με δραστική ουσία. Γιατροί και ασθενείς προειδοποιούν ότι κρύβει κινδύνους, κυρίως για τους χρονίως πάσχοντες, καθώς η εναλλαγή σκευασμάτων οδηγεί σε απορρύθμιση της πάθησης.

Από την πλευρά τους οι ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις εκτιμούν ότι θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα, αντί της ενίσχυσης των γενοσήμων.

Η συνταγογράφηση με δραστική ουσία αποτέλεσε ένα από τα πρώτα μνημονιακά μέτρα στον χώρο της Υγείας. Θεσμοθετήθηκε το 2012 και προέβλεπε το εξής: ο γιατρός προτείνει μία ουσία και ο φαρμακοποιός χορηγεί το φθηνότερο σκεύασμα που την περιέχει.

Με στόχο την τόνωση της αγοράς ελληνικών γενοσήμων, η πολιτική ηγεσία αποφάσισε τον Απρίλιο την εξαίρεση των γενοσήμων, τα οποία μπορούσαν έκτοτε να συνταγογραφούνται και με την εμπορική τους ονομασία. Ακολούθησαν σημαντικές αντιδράσεις από τους «θεσμούς», οι οποίοι προειδοποιούσαν ότι το μέτρο θα οδηγούσε σε αύξηση της δαπάνης. Στις 12 Αυγούστου υπήρξε αναδίπλωση, και με νέα εγκύκλιο το υπουργείο ζήτησε την επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς (δραστική ουσία για όλα τα σκευάσματα). Είχε μεσολαβήσει εκτροπή της φαρμακευτικής δαπάνης στον ΕΟΠΥΥ (150 εκατομμύρια ευρώ το πρώτο εξάμηνο).

Εκτιμήθηκε δε ότι δεν υπήρξε αύξηση στην κατανάλωση γενοσήμων. Ο στόχος για κατανάλωση γενόσημων σκευασμάτων στο 40% του συνολικού όγκου πωλήσεων έως το τέλος του έτους βρίσκεται πολύ μακριά (20%).

Η Ελλάδα κατέχει μία από τις τελευταίες θέσεις στη χρήση γενόσημων φαρμάκων, τα οποία αποτελούν έως το 70-80% σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η νέα αλλαγή πολιτικής δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε βελτίωση των παραπάνω δεικτών. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων, εκτιμά ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί αν συνταγογραφούνται γενόσημα ή φάρμακα εκτός πατέντας προστασίας (off patent).

Εντός πατέντας
Αυτό -σημειώνει- πλήττει τον στόχο αύξησης των γενοσήμων, καθώς στην πράξη οι γιατροί συνταγογραφούν φάρμακα εντός πατέντας (πρωτότυπα). Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΦ, η συνταγογράφηση αποκλειστικά με δραστική ουσία δημιουργεί μονοπώλιο στην ενημέρωση προς όφελος των πρωτότυπων φαρμάκων και άρα οδηγεί σε μόχλευση της αγοράς.

«Με το ισχύον καθεστώς, δεν παρέχεται κανένα κίνητρο στους φαρμακοποιούς να χορηγούν γενόσημα» σημειώνει ο κ. Τρύφων.

Το ποσοστό κέρδους -εξηγεί- είναι χαμηλότερο στα γενόσημα, την ώρα που τα πρωτότυπα έχουν συχνά υψηλότερη συμμετοχή για τον ίδιο τον ασθενή.

Για μνημονιακό μέτρο, το οποίο ίσχυσε αιφνιδιαστικά απαξιώνοντας το ιατρικό λειτούργημα, κάνει λόγο ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ). Οι γιατροί θεωρούν ότι ο περιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης δεν πρέπει να γίνεται μόνο με λογιστικά κριτήρια αλλά και με επιστημονικά, και μόνο ο ιατρός μπορεί να χορηγεί την ενδεδειγμένη θεραπεία στον ασθενή.

Παρέμβαση
Στις αιτιάσεις των γιατρών παρενέβη η διοίκηση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), η οποία είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στον ΕΟΠΥΥ:

«…Δεν είναι αντιληπτός ο λόγος για τον οποίο μπορεί να εκδηλώνεται οποιαδήποτε αντίδραση κάθε φορά που η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης συμμορφώνεται με ό,τι ο νόμος ορίζει…». Η ΗΔΙΚΑ -τονίζει- δεν ασκεί πολιτική, αλλά υλοποιεί μηχανογραφικά τις αποφάσεις και τους νόμους του κράτους.

Τα φάρμακα πρέπει να είναι κατάλληλα ελεγμένα

Οι πάσχοντες από θαλασσαιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο (μεσογειακή αναιμία και δρεπανοκυτταρική, μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία) πολλές φορές λαμβάνουμε ημερησίως πάνω από δέκα διαφορετικά σκευάσματα. Δεν ξέρουμε ποια επίπτωση μπορεί να υπάρξει στην περίπτωση που αλλάξει κάποιο από αυτά ή ποια συνέργεια υπάρχει με άλλο φάρμακο.

Ως χρόνιοι πάσχοντες πριν εξαιρούμασταν από την υποχρεωτική χορήγηση φαρμάκου με τη δραστική ουσία. Δεν αποζημιωνόμαστε, ωστόσο, από το Ταμείο μας, καθώς καλούμαστε να καταβάλουμε από την τσέπη μας την όποια διαφορά στην τιμή. Δεν είμαστε υπέρ ή κατά των γενοσήμων, αρκεί να είναι κατάλληλα ελεγμένα, κάτι το οποίο δεν διασφαλίζεται με τον τρόπο που γίνεται τώρα η χορήγηση.

Ο γιατρός να αποφασίζει το είδος της θεραπείας

Ο γιατρός είναι εκείνος που πρέπει να αποφασίζει για το είδος της θεραπείας που χορηγεί στον ασθενή. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να μπορεί να συνταγογραφεί και με τη δραστική ουσία και με την εμπορική ονομασία του φαρμάκου.

Κάθε φάρμακο μπορεί να επενεργεί εντελώς διαφορετικά από σώμα σε σώμα.

Τα ελληνικά γενόσημα φάρμακα για την οστεοπόρωση είναι ποιοτικά και έχουν πολύ καλά αποτελέσματα.

Στην αγορά, ωστόσο, κυκλοφορούν και σκευάσματα τα οποία προέρχονται από το εξωτερικό και ενδέχεται να μην έχουν τη δραστικότητα που πρέπει να έχουν.

Εχουν κατά καιρούς καταγγελθεί παρόμοιες περιπτώσεις, οι οποίες πρέπει να αποφεύγονται.

ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ, πρόεδρος ΣΦΕΕ
Σοβαρός ο κίνδυνος απορρύθμισης των ασθενών

Η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία θέτει κινδύνους απορρύθμισης των ασθενών, ειδικά σε περιπτώσεις χρόνων παθήσεων. Η επιλογή δημιουργεί πρόβλημα στον ασθενή, ο οποίος καλείται να επιλέξει θεραπεία για τον εαυτό του με μόνο κριτήριο την οικονομική του κατάσταση. Η ευθύνη σχετικά με το ενδεδειγμένο φάρμακο ανήκει αποκλειστικά στον θεράποντα ιατρό και η επιλογή πρέπει να γίνεται ανάλογα με τις εξειδικευμένες ανάγκες του ασθενούς του και την ενδεδειγμένη θεραπευτική πρακτική. Εφόσον ο γιατρός κρίνει, πρέπει να μπορεί να συνταγογραφεί για τον ασθενή του συγκεκριμένο φάρμακο με την εμπορική ονομασία, ειδικά σε περιπτώσεις χρόνιων παθήσεων, θεραπείας με φάρμακα στενού θεραπευτικού εύρους, όπως η επιληψία.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ, πρόεδρος ΙΣΑ
Οι γιατροί πρέπει να προτείνουν και σκεύασμα

Οι χρονίως πάσχοντες ενδέχεται να μην μπορούν να ρυθμιστούν σωστά σε περίπτωση συνεχών αλλαγών της φαρμακευτικής τους αγωγής. Για παράδειγμα, ένας υπερτασικός ή ένας ασθενής με υπέρταση ή πάθηση του θυρεοειδούς μπορεί να εκδηλώσει προβλήματα στη θεραπεία, στην περίπτωση που κάθε φορά λαμβάνει ένα διαφορετικό σκεύασμα με την ίδια δραστική ουσία.

Το πρόβλημα εκδηλώνεται συνήθως είτε λόγω διαφορετικών εκδόχων στο κάθε σκεύασμα ή σε διαφορετική πυκνότητα της δραστικής ουσίας. Ο ΙΣΑ προτείνει στα μέλη του να προτείνει -μαζί με τη δραστική ουσία- και συγκεκριμένο σκεύασμα στον χώρο της ηλεκτρονικής συνταγής ο οποίος προορίζεται για τις παρατηρήσεις.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το