Ελλάδα

Σύγκρουση κορυφής στο Ραδιομέγαρο – Οι τοποθετήσεις των αρχηγών στην τηλεμαχία

debate

Οι Αλέξης Τσίπρας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Σταύρος Θεοδωράκης, Δημήτρης Κουτσούμπας, Πάνος Καμμένος, Φώφη Γεννηματά και Παναγιώτης Λαφαζάνης καλούνται να πάρουν θέση στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για Οικονομία-Ανάπτυξη-Ανεργία, Παιδεία-Υγεία-Διοίκηση, Κοινωνική Πολιτική, Μεταναστευτική Πολιτική, Εξωτερική Πολιτική, πριν να έχουν την ευκαιρία να θέσουν οι ίδιοι ερωτήσεις και να δώσουν απαντήσεις, στην «μεγάλη» τηλεμαχία αυτής της προεκλογικής περιόδου.

Ξεκινώντας τον κύκλο της Οικονομίας, η Ολγα Τρέμη ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα γιατί ζητάει να τον ξαναψηφίσουν οι πολίτες, όταν τον Ιανουάριο υποσχόταν σημαντικότατες οικονομικές ελαφρύνσεις και τελικά αντιμετωπίζει σκληρά μέτρα λιτότητας με το τρίτο πακέτο βοήθειας που συμφωνήθηκε με τους δανειστές.

Τσίπρας: Κερδίσαμε πολλά από την διαπραγμάτευση
Ο κ.Τσίπρας απάντησε ότι «είναι σαφές ότι δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε μέρος των δεσμεύσεών μας, αλλά ο αγώνας συνεχίζεται και ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε στο μέλλον, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην ερώτηση γιατί πρέπει να τον εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός , καθώς δεν τήρησε τις δεσμεύσεις για τον ΕΝΦΙΑ, το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ κλπ.

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι όλοι γνωρίζουν ότι αυτό το εξάμηνο η κυβέρνηση έδωσε μεγάλη μάχη για να διεκδικήσει το δίκαιο το λαού. Είχαμε υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά με την διαπραγμάτευση εξοικονομήσαμε 20 δισ. ευρώ , καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε την οικονομία και ταυτόχρονα εξασφαλίσαμε35 δισ. από το πακέτο Γιούνκερ, είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ τόνισε και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

Η κ.Τρέμη ζήτησε διευκρινίσεις για τον ρόλο του Γιάνη Βαρουφάκη, για τον οποίο ο κ. Τσίπρας είπε ότι σε αυτή την μάχη που έδωσε η κυβέρνηση με ασύμμετρες δυνάμεις, υπήρξαν επιλογές που έδωσαν στην αρχή δυναμική και σε ευρωπαικό επίπεδο, στην πορεία όμως υπήρξαν και λάθη και υπερβολές που όμως διορθώθηκαν την κρίσιμη στιγμή και βάλαμε το συμφέρον της χώρας πάνω από όλα.

Μεϊμαράκης: Αν δεν μας σταματούσαν θα είχαμε κάνει όσα υποσχεθήκαμε
Ζητάμε την ψήφο των πολιτών για να ολοκληρώσουμε ότι δεν προλάβαμε στην προηγούμενη θητεία τόνισε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης απαντώνας σε ερώτηση σχετικά με αθέτηση προεκλογικών υποσχέσεων της ΝΔ. «Είναι αλήθεια ότι είπαμε πολλά το 2012. Πολλά τα πράξαμε» τόνισε ο κ.Μεϊμαράκης επισημαίνοντας πως «η ΝΔ δεν είχε αυτοδυναμία, ήμασταν σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ».

Όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ οι πολίτες είναι αυτοί που κρίνουν το πώς πήγε η χώρα. «Τον Γενάρη η χώρα πήγε πολύ καλύτερα, μειώθηκε η έκτακτη εισφορά, μειώθηκε ο φόρος στο πετρέλαιο, μειώθηκαν οι εισφορές» είπε, επισημαίνοντας ότι δε υλοποιήθηκαν όλα. «Αν είχαμε 4ετή θητεία και δεν διεκοπτόταν βιαίως η θητεία θα τα είχαμε κάνει αυτά που είχαμε υποσχεθεί» δήλωσε επισημαίνοντας πως η ΝΔ έφερε επενδύσεις στη χώρα, την ώρα που ο κ. Τσίπρας όπως είπε τις κυνήγησε. Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο η ΝΔ να συνεργαστεί και πάλι με άλλα κόμματα για να σχηματίσει κυβέρνηση ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως η ΝΔ ζητά κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας που να μπορεί να ολοκληρώσει το έργο της.

Λαφαζάνης: Ολα τα μνημόνια είναι καταστροφή, δεν υπάρχει αριστερό ή δεξιό
«Το καλύτερο δεν είναι να κάνουμε τρομοκρατία. Το θέμα αυτό δεν έχει συζητηθεί καθόλου στη δημόσια ζωή με ευθύνη του ευρωπαϊκού κατεστημένου», ανέφερε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, απαντώντας σε ερώτηση της Μαρίας Χούκλη, η οποία επικαλέστηκε απόψεις πολιτικών και οικονομολόγων για τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. «Το μνημόνιο είναι ο τρόμος και η καταστροφή. Όλα τα μνημόνια είναι καταστροφή και δεν υπάρχει καλό και κακό, αριστερό ή δεξιό νέο ή παλιό μνημόνιο» συνέχισε ο κ. Λαφαζάνης και προσέθεσε:

«Το εθνικό νόμισμα χρησιμοποιείται σε 10 από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν είναι στην Ευρωζώνη. Και δεν δυστυχούν. Το εθνικό νόμισμα θα ενισχύσει την παραγωγή, τις εξαγωγές, θα μειώσει τις εισαγωγές και θα ενισχύσει τη ρευστότητα». Απαντώντας στη συνέχεια στη δεύτερη ερώτηση της κ. Χούκλη, που ζήτησε από τον κ. Λαφαζάνη να αποσαφηνίσει αν μια μονομερής τέτοια ενέργεια θα ήταν καταστροφική για τα πιο αδύναμα στρώματα, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, υποστήριξε ότι η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα δεν χρειάζεται ιδιαίτερη μελέτη αλλά εκτύπωση του νομίσματος. «Στην αρχή θα υπάρξει μια μικρή υποτίμηση, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι θετικό. Το 99% του πλανήτη χρησιμοποιεί εθνικό νόμισμα» κατέληξε ο κ. Λαφαζάνης.

Κουτσούμπας: Αλλο να πάρεις την ιδιοκτησία του πλούτου, άλλο να βγεις από το ευρώ
Η πρόταση του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ είναι σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από την πρόταση της Λαϊκής Ενότητας, διότι είναι άλλο να πάρεις την ιδιοκτησία του πλούτου που παράγεται με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και φιλολαϊκή ανάπτυξη και μέσα σε αυτόν τον δρόμο να δεις την αποδέσμευση από την ΕΕ και άλλο με τα μονοπώλια να έχουν την εξουσία και την ΕΕ παρούσα να φύγεις απλώς από το ευρώ. Αυτό σημαίνει νέα σκληρά μέτρα για τον λαό απάντησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην ερώτηση της 1ης Ενότητας (Οικονομία-Ανάπτυξη-Ανεργία) της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών.

Σημείωσε ότι η πρόταση της ΛΑ.Ε συναντάται και στις προτάσεις άλλων ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων, όπως στην Ελλάδα της Χρυσής Αυγής, καθιστώντας σαφές ότι δεν ταυτίζει τα δύο κόμματα.

Απαντώντας στην συμπληρωματική ερώτηση, αν με την πρόταση του ΚΚΕ, ο ελληνικός λαός θα πλουτίσει, είπε ότι η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες και έμπειρο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό και σε μια οικονομία με κοινωνικοποιημένα τα μονοπώλια και μονομερή διαγραφή του χρέους, μπορεί να υπάρχει φιλολαϊκή ανάπτυξη με σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους, και ένα καλύτερο μέλλον.

Θεοδωράκης: Να φορολογούνται οι επιχειρήσεις ανάλογα με τις προσλήψεις που κάνουν
Στην πολιτική δεν υπάρχουν ιδανικές λύσεις. Για λόγους πατριωτικούς υποστηρίξαμε το μνημόνιο που συμφώνησε ο κ. Τσίπρας, υποστήριξε ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντώντας στους λόγους για τους οποίους το έπραξε. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα είμαστε δίπλα στον άνεργο ή τους μικρομεσαίους. Την επομένη των εκλογών χρειάζεται μια κυβέρνηση από 20 υπουργούς που θα δώσουν λύσεις στα προβλήματα της χώρας. Χρειάζεται να μειωθεί το κομματικό κράτος».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού σε ανάλογη ερώτηση κατά το δεύτερο γύρο των ερωτήσεων απάντησε: «Μπορούμε να μειώσουμε το κράτος στα ρετιρέ της δημόσιας διοίκησης και να το ενισχύσουμε εκεί που το έχει ανάγκη. Το Δημόσιο δεν μπορεί να είναι παιχνίδι με κουτάκια για τα πολιτιικά κόμματα. Απαιτείται αξιολόγηση και των δομών που δεν έκανε η ΝΔ».

Σχετικά με τη φορολογική πολιτική προς τις επιχειρήσεις για να υπάρξει ανάπτυξη, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε «ότι κύρια θέση μας είναι πως ανάλογα με τον κόσμο που θα προσλαμβάνει μια επιχείρηση θα είναι και η φορολογία της. Αυτό είναι το πρώτο και δεύτερον αυτή η χώρα, η Ελλάδα, έχει δυνατότητα να εξάγει. Είναι στο κέντρο της Ευρώπης και θα παραμείνει και μπορεί να το κάνει. Να εξάγει».

Καμμένος: Χρειάζεται χαμηλή και σταθερή φορολόγηση
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες πιστεύουμε στα κίνητρα της χαμηλής φορολόγησης, επισήμανε ο Πάνος Καμμένος απαντώντας σε ερώτηση του Μάκη Γιομπαζολιά σχετικά με την ανάπτυξη της χώρας.

Η βαριά φορολόγηση σταματάει την ανάπτυξη, ανέφερε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, για να συμπληρώσει ότι όσο πιο μικρή είναι η φορολόγηση τόσο πιο πιθανό να είναι πιο πολλά τα έσοδα για το κράτος. «Πρέπει να δώσουμε τα κίνητρα για να έρθουν στη χώρα τα 160 εκατ. ευρώ από καταθέσεις στο εξωτερικό και να βγουν τα 45 εκατ. ευρώ από τα σεντούκια» σημείωσε.

Εξάλλου, επισήμανε ότι χρειάζεται σταθερό φορολογικό σύστημα, κάτι που θα βοηθήσει τις επενδύσεις, ενώ για τα νησιά ανέφερε ότι θα έπρεπε να γίνουν ελεύθερες φορολογικές ζώνες.
Τέλος, ο κ. Καμένος σημείωσε ότι η μεγαλύτερη αποτυχία της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν ότι δεν κατάργησε τον ΕΝΦΙΑ, τον οποίο χαρακτήρισε ως έναν άδικο φόρο.

Γεννηματά: Για τη διαπραγμάτευση ο Τσίπρας θα έπαιρνε το χρυσό βατόμουρο
Έχουμε την εμπειρία και τη γνώση, ξέρουμε να διαπραγματευτούμε, ο κόσμος πλέον μπορεί να συγκρίνει ζητάμε να μας δώσει δύναμη να είμαστε ο καταλύτης των εξελίξεων.
Αυτό το μήνυμα θέλησε να περάσει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, απαντώντας στην πρώτη θεματική ενότητα οικονομία-ανάπτυξη-ανεργία και στην ερώτηση της δημοσιογράφου Όλγας Τρέμη.

Η ερώτηση της κ. Τρέμη ήταν: Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το τρίτο μνημόνιο που είχε δύο σημαντικά θέματα ασφαλιστικό και εργασιακό που είναι ουρές του δικούς σας μνημονίου. Μετά τις εκλογές θα είστε υποχρεωμένοι να τα υλοποιήσετε. Τι σας διαφέρει από τα άλλα κόμματα;

Έχουμε την εμπειρία τη γνώση ξέρουμε να διαπραγματευτούμε σκληρά και αποτελεσματικά πια. Το έχουμε κάνει στο παρελθόν ο κόσμος ξέρει και μπορεί να συγκρίνει. Γνωρίζει ποιους πρέπει να εμπιστευτεί. Οδηγηθήκαμε στο τρίτο επαχθέστερο μνημόνιο. Αν υπήρχε χρυσό βατούμουρο θα το έπαιρνε ο κ. Τσίπρας που έφθασε τη χώρα στο grexit. Είναι ορατές οι διαφορές μας. Έχουμε την εμπειρία σήμερα και τη γνώση να διαπραγματευτούμε μετά την 7μηνη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Γι αυτό ζητάμε από τον ελληνικό λαό να μας δώσει τη δύναμη να είμαστε ο καταλύτης στις εξελίξεις για να δώσομε λύση στη χώρα.

Στην επόμενη ερώτηση της κ. Τρέμη ότι πολλοί κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ ότι δεν έκλεισε την διαπραγμάτευση για να μην επωμιστεί το πολιτικό κόστος και άφησε το «μουτζούρη» στο ΣΥΡΙΖΑ η κ. Γεννηματά απάντησε:

«Το ΠΑΣΟΚ άκουσε πολλές κατηγορίες, μας είπαν προδότες. Κανείς δεν μπορεί να μας πει ότι βάλαμε το κομματικό συμφέρον πάνω από το συμφέρον της χώρας, όπως τα κόμματα που έλεγαν ψέματα, δημαγωγούσανκαι έφεραν ένα μνημόνιο 11 δισ. η ΝΔ και ένα μνημόνιο 14 δισ. ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΑΙΔΕΙΑ ΥΓΕΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Γεννηματά: Μακάρι και τα άλλα κόμματα να έλεγχαν τα οικονομικά τους
Στον δεύτερο κύκλο ο δημοσιογράφος του Alpha κ.Σρόιτερ επέλεξε να ρωτήσει την κ.Γεννηματά σχετικά με το εισαγγελικό πόρισμα που αφορά τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ.

Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι είναι στα χέρια του εισαγγελέα που κάνει τις απαραίτητες έρευνες και πρόσθεσε ότι μακάρι και τα άλλα κόμματα να προχωρούσαν στον έλεγχο των οικονομικών τους με τον τρόπο που το έκανε το κόμμα της.

«Δεν έχω στα χέρια μου το πόρισμα. Είναι βέβαιο ότι όλα τα κόμματα έχουν αντίστοιχα προβλήματα. Δεν έχω βγάλει κανένα συμπέρασμα. Όμως με απόλυτη διαφάνεια έχουμε ερευνήσει τα πάντα για αυτό αισθάνομαι σιγουριά. Εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας, το ΠΑΣΟΚ δεν δανείστηκε ποτέ χρήματα και να μην τα επιστρέψει, γι’ αυτό μπορούμε να κοιτάμε τον κόσμο στα μάτια», τόνισε η κ. Γεννηματά.

Κουτσούμπας: Το Δημόσιο το σάπισαν οι μονοπωλιακοί όμιλοι
Από το 1974 και μετά έχουμε μάθει να ζούμε με ένα καπιταλιστικό δημόσιο τομέα που έχει διαφθαρεί και σαπίσει όχι μόνο λόγω του μεγέθους του, αλλά κυρίως γιατί είναι συνυφασμένος με την παράπλευρη εξουσία των μονοπωλιακών ομίλων που είναι οι διαφθορείς απάντησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην ερώτηση της 2ης Ενότητας (Διοίκηση-Κοινωνική πολιτική) της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών.

Η ερώτηση αφορούσε τις «ευθύνες του ΚΚΕ για την διόγκωση του δημοσίου τομέα».

Τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν μιλά για έναν καπιταλιστικό δημόσιο τομέα αλλά για ένα κρατικό τομέα που θα ανήκει σε ένα άλλο κράτος όπου η εργατική τάξη θα είναι στην εξουσία και θα ασκεί σε αυτόν εργατικό έλεγχο μέσα από διάφορες μορφές εργατικής εξουσίας.

Στην συμπληρωματική ερώτηση, που αφορούσε την «πίεση για διόγκωση του δημοσίου τομέα που ασκούσε το ΚΚΕ και ο αριστερός συνδικαλισμός» και η οποία περιλάμβανε και αποστροφές κατά της δημοσιουπαλληλίας του Λένιν από το «Κράτος και Επανάσταση» και του Μάρξ από την «18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη», ο κ. Κουτσούμπας είπε «πολύς Μαρξ και Λένιν πέφτει τελευταία, δεν θα σχολιάσω» και αναφέρθηκε στην συνέχεια στις τεράστιες ελλείψεις σε νοσοκομεία και σχολεία, σημειώνοντας ότι «δημόσιοι υπάλληλοι είναι το απαραίτητο προσωπικό και τα κενά πρέπει να αναπληρωθούν».

Μεϊμαράκης: Για το ασφαλιστικό χρειάζονται επενδύσεις και πάταξη της μαύρης εργασίας
Απαντώντας σε ερώτηση για τα προβλήματα που υπάρχουν στο ασφαλιστικό και τις περικοπές που προβλέπονται στο μνημόνιο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως είναι αυτός που έφερε τα μέτρα αυτά.

«Είναι το μόνο νέο που μας έφερε αυτούς τους μήνες» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ επισημαίνοντας πως «μία συμφωνία κρίνεται από το αποτέλεσμα». Όπως είπε το νέο μνημόνιο είναι πολύ επώδυνο και τόνισε πως τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα αν ο κ. Τσίπρας έφερνε τη συμφωνία νωρίτερα. « Δεν είμαι εδώ για να δώσω υποσχέσεις» είπε ο κ. Μεϊμαράκης ο οποίος και επεσήμανε πως « για να προχωρήσουμε στο ασφαλιστικό χρειάζονται επενδύσεις, να δούμε την αδήλωτη εργασία, το δημογραφικό».

Όπως τόνισε η ΝΔ πιστεύει ότι μπορεί να δημιουργήσει δουλειές , τις οποίες όπως είπε διώχνει ο κ. Τσίπρας. « Αν ο ελληνικός λαός μου δώσει την εντολή θα πάω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβω να σχηματίσω κυβέρνηση συνεργασίας, αντίθετα με τον κ. Τσίπρα που δεν θέλει να με δει. Εγώ κατάφερα ως πρόεδρος της Βουλής να συνθέσω απόψεις» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τσίπρας: Θέλουμε Πανεπιστήμια και δίπλα ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις
Στην ερώτηση σχετικά με μέτρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία και πλήττουν τα ασθενέστερα στρώματα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η συμφωνία έχει και αναγκαίους συμβιβασμούς. Ωστόσο, πρόσθεσε ο λαός θυμάται τι έχει φέρει η κυβέρνηση Σαμαρά και τι κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στην ρύθμιση των 100 δόσεων, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ όπως είπε η κυβέρνησή του άφησε ανοιχτό το παράθυρο για τις συλλογικές συμβάσεις και δεν καταργήθηκε το ΕΚΑΣ. Ακούω τη ΝΔ και τον κ. Μεϊμαράκη, ότι εμείς άλλα υποσχεθήκαμε και άλλα κάναμε, είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι η ΝΔ δεν έκανε καν διαπραγμάτευση.

Στην ερώτηση για τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι όταν η οικονομία προχωρήσει σωστά, ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί γιατί είναι άδικος νόμος, ενώ στην ερώτηση αν πλήρωσε τον ΕΝΦΙΑ όταν νομοθετήθηκε , ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δεν ξέφυγε από την υποχρέωση.

Στην ερώτηση για την παιδεία και την διασύνδεση των πανεπιστημίων με τις ανάγκες της αγοράς, ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε , ότι η παιδεία είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας , αλλά όπως είπε οι νέοι φεύγουν από την χώρα.

Είναι ανάγκη, είπε ο κ. Τσίπρας, να αξιοποιηθεί αυτό το πλεονέκτημα, να αλλάξει το πλαίσιο σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Συμφωνούμε απολύτως , πρόσθεσε, να δώσουμε την δυνατότητα στα πανεπιστήμια να υπάρχουν δίπλα, ερευνητικά κέντρα και παράλληλα να αναπτύσσονται επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ωστόσο, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι άλλο πράγμα η σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγική διαδικασία και άλλο πράγμα η παράδοση στην αγορά με την οποία είμαστε αντίθετοι.

Λαφαζάνης: Σε τελική ανάλυση, θέλουμε ένα σοσιαλιστικό κράτος
«Κε Λαφαζάνη μας έχετε λίγο μπερδέψει με αυτά που λέγατε και αυτά που λέτε. Θέλετε δημόσια διοίκηση αστικού κράτους, αξιοκρατικά δομημένου, που να εξυπηρετεί πολίτες και επιχειρήσεις, ή θέλετε μια δημόσια διοίκηση κρατικού κεντρικού σχεδιασμού, που να ποδηγετεί πολίτες και επιχειρήσεις»; ήταν η ερώτηση του Μάκη Γιομπαζολιά στον επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτη Λαφαζάνη, για την δημόσια διοίκηση.

«Νομίζω ότι δεν έχω μπερδέψει κανέναν, μπορεί κανείς να διαφωνεί, είναι θεμιτό, αλλά άλλο η διαφωνία και άλλο μπέρδεμα. Θέλουμε ένα κράτος που να υπηρετεί τον πολίτη το λαό και την ανάπτυξη. Και βεβαίως, αυτό το κράτος, σε τελική ανάλυση θα είναι ένα σοσιαλιστικό κράτος. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι και στα σημερινά πλαίσια μέχρι να κάνουμε αυτή τη μετάβαση, δεν αγωνιζόμαστε για τον εκδημοκρατισμό αυτού του κράτους, για τη βελτίωση και την αποδοτικότητά του για την αναβάθμιση της συμμετοχής, μέσα από το ρόλο των δημοσίων υπαλλήλων. Θέλουμε ένα κράτος που δεν θα είναι κομματικό φέουδο, ούτε κράτος πελατειακών σχέσεων, δεν θα είναι ένα κράτος της διαπλοκής, αλωμένο από τα μεγάλα συμφέροντα, κάτι που συμβαίνει επί δεκαετίες στη χώρα μας και πρέπει επιτέλους να βάλουμε τέρμα. Αυτό το κράτος όμως, δε μπορεί να γίνει με μνημόνια.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το