Ελλάδα

Σύγκρουση κυβέρνησης-Στουρνάρα για το e-mail της Τράπεζας της Ελλάδος

stournaras-avgi-708

Το θέμα που προέκυψε από τη διαρροής του επίμαχου email από την Τράπεζα της Ελλάδος και τη δημοσίευση του από την Εφημερίδα των Συντακτών ήταν η αφορμή για να ξεσπάσει μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον Γιάννη Στουρνάρα.

Ενδεικτικό είναι το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγή» με τίτλο «Υπόλογος ο Στουρνάρας». Στο πρωτοσέλιδο αναφέρεται ότι «ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας είναι διπλά εκτεθειμένος μετά την παραδοχή ενός εκ των παραληπτών του e-mail που απεστάλη από το τμήμα επικοινωνίας της τράπεζας με επιλεγμένα οικονομικά στοιχεία έτσι ώστε να εμφανίζεται μια εικόνα “κατάρρευσης” όσο κρατούν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές».
Μάλιστα το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει: «Διπλά εκτεθειμένος διότι, μετά την παραδοχή των δημοσιογράφων Θ. Τσεκούρα και Έλλης Στάη ότι έλαβαν το e-mail από την ΤτΕ, η “διάψευση” του Σαββάτου καθίσταται μετέωρη, ενώ η άρνησή του να δώσει ουσιαστικές εξηγήσεις σημαίνει ότι αναλαμβάνει προσωπικά την ευθύνη του “παιχνιδιού” εις βάρος της διαπραγματευτικής θέσης της κυβέρνησης και υπέρ της αντίστοιχης των δανειστών». Ολοκληρώνοντας την επίθεση η εφημερίδα προσθέτει ότι «ενδεχομένως να μην έχει ακόμη ξεπεράσει την προηγούμενη ιδιότητά του ως υπουργού των κ. Σαμαρά και  Βενιζέλου. Όσο για τα περί “προϊόντος υποκλοπής”, δεν αποτελούν παρά μια ακόμη επιβεβαίωση της ύπαρξης του e-mail».


Υπενθυμίζεται πάντως πως από την Παρασκευή η κυβέρνηση είχε δώσει το στιγμή της κόντρας με τον Γιάννη Στουρνάρα, όταν ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή την «Ωρα του πρωθυπουργού» είχε πει πως ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, θα κριθεί από την ικανότητα του να διαχειριστεί και να φέρει εις πέρας την ορθή και ασφαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός είχε πει για τον διοικητή της ΤτΕ
«Εμείς, απέναντι στους ανθρώπους που ασκούν με ευθύνη τούτες τις κρίσιμες ώρες ένα πολύ σημαντικό έργο, δεν ερχόμαστε με διάθεση να κρίνουμε το έργο τους βάσει του αν έχουμε τις ίδιες απόψεις ή όχι. Το αν συγκρουστήκαμε στο παρελθόν ή όχι. Δεν έχουμε καμία πρόθεση ρεβανσισμού ή αντεκδίκησης. Απαιτούμε, όμως, από όλους αυτούς να είναι συνεπείς στο έργο που έχουν αναλάβει και να τηρούν την εθνική γραμμή. Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος θα κριθεί από την ικανότητα του να διαχειριστεί και να φέρει εις πέρας την ορθή και ασφαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Έχει μια μεγάλη ευθύνη και από αυτήν την ευθύνη θα κριθεί».  

Ως προς το θέμα της εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο σημείωσε ότι «εμείς δεν θα κρύψουμε τίποτα. Η εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο», συνέχισε, «θα ανοίξει όλες τις πτυχές, αλλά αυτήν την εξεταστική επιτροπή δεν την κάνουμε προκειμένου να στοχοποιήσουμε ανθρώπους. Την κάνουμε προκειμένου να αναδειχθούν όλα τα σκοτεινά σημεία. Σας διαβεβαιώνω, όπου υπάρχουν ενδείξεις για ευθύνες όχι μόνο πολιτικές, φαντάζομαι ότι η επιτροπή αυτή δεν θα διστάσει να στείλει το θέμα στην ολομέλεια της Βουλής».

Πηγή:iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το