Κατηγορίες: Ελλάδα

Σύγκρουση Κυρ. Μητσοτάκη, δημάρχων για την αξιολόγηση

Στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου παρέπεμψε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης τις εκθέσεις των επιθεωρητών για πέντε δήμους, Χαλανδρίου, Λάρισας, Πάτρας, Νίκαιας-Ρέντη και Ζωγράφου. Οι δημοτικές αρχές αυτών των δήμων με αποφάσεις των δημοτικών τους συμβουλίων, δεν επέτρεψαν την είσοδο στους Επιθεωρητές Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔ) για τον επανέλεγχο των συμβάσεων. Η ενέργεια του κ. Μητσοτάκη προκάλεσε την έντονη των δημάρχων Νίκαιας-Ρέντη και Λάρισας που σε ανακοινώσεις τους επικρίνουν την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να συκοφαντήσει αιρετούς της αυτοδιοίκησης, ότι τάχα θέλουν να καλύψουν παρανομίες και παρατυπίες, και παράλληλα κάνουν λόγο και για διακριτική μεταχείριση δημάρχων.
Όπως σημειώνει το Υπουργείο σε σχετική ανακοίνωση, πέντε δήμοι, από τους δέκα συνολικά που ελέγχονται έως τώρα για τη μονιμοποίηση υπαλλήλων με τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, αρνήθηκαν τη χορήγηση στοιχείων και δικαιολογητικών στους εντεταλμένους, για τον σκοπό αυτό, επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης. Οι δήμοι, αναφέρεται στην ανακοίνωση, για τους οποίους έχουν εκδοθεί εκθέσεις άρνησης του ελέγχου, οι οποίες διαβιβάστηκαν λόγω αρμοδιότητας και στον υπουργό Εσωτερικών, Αργύρη Ντινόπουλο, είναι οι δήμοι Χαλανδρίου, Λαρίσης, Νικαίας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Πατρέων και Ζωγράφου.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, στους δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Ασπροπύργου και Ρεθύμνης, η διαδικασία επανελέγχου εξελίσσεται κανονικά και τα αρμόδια όργανα συνεργάζονται και παρέχουν τα σχετικά στοιχεία στα κλιμάκια των ελεγκτών.
Αντίστοιχος έλεγχος διενεργείται και στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ το αμέσως προσεχές διάστημα θα επεκταθεί και σε άλλους φορείς.
«Η εφαρμογή των νόμων δεν μπορεί να είναι επιλεκτική. Οι ελεγκτές δημόσιας διοίκησης εξάντλησαν όλα τα περιθώρια συνεννόησης με τους ελεγχόμενους φορείς, αλλά φαίνεται πως κάποιοι επιλέγουν να αρνούνται το αυτονόητο, δηλαδή τον έλεγχο νομιμότητας. Τώρα τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη» δήλωσε, αναφερόμενος στο θέμα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με το autodioikisi.gr από τους πέντε δημάρχους που αρνήθηκαν τον έλεγχο μετά από σχετικά αποφάσειτ ων δημοτικών τους συμβουλίων,
– Οι τρεις (Χαλανδρίου: Σίμος Ρούσσος, Λάρισας: Απόστολος Καλογιάννης και Ζωγράφου: Τίνα Καφατσάκη) εξελέγησαν με τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ

– Ο ένας (Νίκαιας-Ρέντη: Γιώργος Ιωακειμίδης) προέρχεται από τη ΔΗΜΑΡ και

– Ο τελευταίος (Πατρέων: Kώστας Πελετίδης) που εξελέγη με τη σημαία του ΚΚΕ.

Δηλαδή, κανείς «γαλάζιος», καθώς οι δήμαρχοι της ΝΔ στην μεγάλη τους πλειοψηφία δεν αρνούνται ούτε την αξιολόγηση ούτε τον επανέλεγχο των συμβάσεων.

Η ανακοίνωση του δήμου Λάρισας
Συγκεκριμένα, ο δήμος Λάρισας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει:
«Με έκπληξη παρακολουθούμε την επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης, με την οποία επιχειρεί να παρουσιάσει μια εντελώς πλαστή εικόνα, επιτιθέμενη συκοφαντικά κατά δημάρχων και αιρετών της αυτοδιοίκησης, οι οποίοι θέλουν, δήθεν, να καλύψουν παρανομίες και παρατυπίες, απειλώντας τους μάλιστα με εισαγγελικές παρεμβάσεις και δικαστικές διώξεις. Οι πρωτεργάτες αυτής της επίθεσης, παραπλανούν και ψεύδονται. Επίτηδες αποκρύπτουν ότι η διαδικασία ελέγχου των πλαστών πτυχίων είναι διαδικασία χωριστή και ανεξάρτητη από τον επανέλεγχο των συμβάσεων. Ο έλεγχος των τίτλων έχει ξεκινήσει με νόμο του 2013 επί υπουργίας κ. Αντώνη Μανιτάκη».
Και συνεχίζει: «Σε ό,τι αφορά στο Δήμο Λαρισαίων, οι συγκεκριμένοι έλεγχοι έχουν διεξαχθεί και συνεχίζονται ενώ σε περιπτώσεις παρατυπιών θα ακολουθήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Αποσιωπούν επίσης οι εμπνευστές αυτής της χυδαίας και συκοφαντικής επίθεσης, ότι η μετατροπή συμβάσεων έγινε με συμμετοχή συλλογικών οργάνων και ανεξάρτητων αρχών (Δημοτικά Συμβούλια, Υπηρεσιακά Συμβούλια και ΑΣΕΠ). Με τις ενέργειές της η ηγεσία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ουσιαστικά ακυρώνει το ΠΔ 164/2004 το οποίο έχει κριθεί θετικά από το ΣτΕ, Άρειο Πάγο, Ελεγκτικό Συνέδριο και δίνει στο ΑΣΕΠ το κεντρικό ρόλο του ελέγχου. Υπενθυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα έγινε κατ’ εφαρμογή ευρωπαϊκής οδηγίας και κρίθηκε αμετάκλητα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ποιος λοιπόν τηρεί τη νομιμότητα;».
Παράλληλα, ο δήμαρχος Νίκαιας και Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά fm, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Δεν μπαίνω στη διαδικασία να βρω άτομα για να τα απολύσω. Μονιμοποιήθηκαν με νόμο από τη Βουλή οι υπάλληλοι του Δήμου. Εκλέχθηκα με 63% αν θέλει ο υπουργός να το φτάσει στα άκρα και να με στείλει σπίτι μου, ας το κάνει» σημείωσε και τόνισε: «Το δημοτικό συμβούλιο της Νίκαιας ομόφωνα αποφάσισε να μην στείλουμε στοιχεία. Δεν μπορώ να μην σεβαστώ την απόφαση».
Επίσης, ο κ. Ιωακειμίδης τόνισε ότι η αξιολόγηση για την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου έγινε πριν από 14 χρόνια με αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων, ΑΣΕΠ και δικαστικές αποφάσεις, σημειώνοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης ψάχνει ανθρώπους να θυσιάσει ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα συναινέσει σε κάτι τέτοιο.
Τόνισε επίσης πως οι δήμοι Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης δεν έχουν αποστείλει στοιχεία και διερωτήθηκε γιατί γίνονται τέτοιες διακρίσεις.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ρέντης: Βαραίνει το κατηγορητήριο για τον 18χρονο μετά τον θάνατο του αστυνομικού – Το χρονικό της τραγωδίας

Την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου κατά των δραστών για τα επεισόδια στου Ρέντη αναμένεται να αποφασίσει…

27 Δεκεμβρίου 2023

Πέθανε σε ηλικία 98 ετών ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Ντελόρ

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ…

27 Δεκεμβρίου 2023

ΑΣΕΠ 3ΓΒ/2023: Από σήμερα οι αιτήσεις για 4.276 θέσεις στο Δημόσιο

Αρχισε από σήμερα η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων των επιτυχόντων του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού του…

27 Δεκεμβρίου 2023

Eurovision 2024: Υποψήφιος του Ισραήλ σκοτώθηκε στη Γάζα

Ένας Ισραηλινός έφεδρος σκοτώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας, λίγες εβδομάδες μετά την επιτυχή οντισιόν σε…

27 Δεκεμβρίου 2023

«Μόνος στην Ντάουνινγκ Στριτ»: Το απολαυστικό βίντεο του Ρίσι Σούνακ για τα Χριστούγεννα

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ μοιράστηκε ένα μοναδικό βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμπνευσμένο από…

27 Δεκεμβρίου 2023

Iαπωνία: Πολυτελές πολυκατάστημα ζήτησε «συγγνώμη» για 807 χριστουγεννιάτικες τούρτες που κατέρρευσαν

Από την εμπόλεμη ζώνη και όχι από το ζαχαροπλαστείο ή ένα έστω υποτυπωδώς οργανωμένο εργαστήριο…

27 Δεκεμβρίου 2023