Κόσμος

Συγκινητική τελετή για τους 800 αδικοχαμένους μετανάστες στη Μάλτα

malta
Ένας ιμάμης και ένας επίσκοπος τέλεσαν στη Μάλτα μια επικήδεια τελετή στη μνήμη των περίπου 800 θυμάτων του ναυαγίου της 19ης Απριλίου στα ανοικτά της Λιβύης, μπροστά από τα φέρετρα των 24 προσφύγων τα πτώματα των οποίων κατέστη δυνατό να περισυλλεγούν.
Στην κατανυκτική τελετή που έγινε στη μνήμη των θυμάτων παρόντες ήταν ο ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος και η Ελληνίδα αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.
Τα 24 φέρετρα είχαν τοποθετηθεί στην σειρά σε ένα μεγάλο κόκκινο χαλί κάτω από μια τέντα που είχε στηθεί για την περίσταση κοντά στο νεκροτομείο του δημόσιου νοσοκομείου Mater Dei.
Μετά την 45λεπτη τελετή την οποία τέλεσαν ο επίσκοπος του νησιού Γκόζο Μάριο Γκρες και ο ιμάμης Μοχάμεντ Ελ Σάντι ακολούθησε σιγή λίγων λεπτών υπό τους ήχους μιας άρπας.
“Δεν γνωρίζουμε τα ονόματά τους, τη ζωή τους, γνωρίζουμε μόνον ότι ήθελαν να γλιτώσουν από μια απελπιστική κατάσταση και να βρουν την ελευθερία και μια καλύτερη ζωή”, δήλωσε ο Γκρες.
Αναφερόμενος σε μια “περίπλοκη κατάσταση”, ο επίσκοπος προσευχήθηκε στον Θεό να φωτίσει αυτούς “που αντιμετωπίζουν το δύσκολο καθήκον” να προτείνουν λύσεις, την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν απόψε στις Βρυξέλλες ένα σχέδιο δράσης.
Παρόντες στην τελετή ήταν οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της Μάλτας — η πρόεδρος της Μάλτας Μαρία Λουίζα Κολέιρο Πρέκα και ο πρωθυπουργός Τζόζεφ Μάσκατ– όπως και ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, η Ελληνίδα υπουργός Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.
Τα φέρετρα των 24 προσφύγων, ανάμεσα στους οποίους ήταν και τέσσερις έφηβοι, μετέφεραν στην συνέχεια στους ώμους τους στρατιώτες για μια ιδιωτική τελετή ενταφιασμού. Ο δρόμος από τον οποίο πέρασαν ήταν γεμάτος με μπουκέτα με λουλούδια τα οποία είχαν στείλει τις τελευταίες ημέρες στο νεκροτομείο Μαλτέζοι.
Ο ιμάμης Μοχάμεντ Ελ Σάντι ευχαρίστησε τις αρχές της Μάλτας και της Ιταλίας για τις προσπάθειες που καταβάλλουν για να σώζουν τις ζωές των προσφύγων. Αυτό που συνέβη, σημείωσε, θα πρέπει να αφυπνίσει για την τύχη των μεταναστών.
Με τα θύματα αυτά ανήλθε σε 1.800 ο αριθμός των προσφύγων που έχουν πνιγεί μέχρι στιγμής φέτος στην Μεσόγειο.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το