Κόσμος

Σιγκαπούρη: Μπλόγκερ δέχθηκε πρόστιμο από την κυβέρνηση και μάζεψε τα λεφτά με crowdfunding

Ενας μπλόγκερ στη Σιγκαπούρη γνωστοποίησε ότι συγκέντρωσε μέσω crowdfunding τα περίπου 84.000 ευρώ προστίμου που κλήθηκε να καταβάλει ως αποζημίωση στον πρωθυπουργό για δυσφήμισή του καθώς διαμοιράστηκε άρθρο στο Facebook.
Ο πρωθυπουργός της πόλης-κράτους, Λι Χσιεν Λουνγκ, είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά του μπλόγκερ Λεόνγκ Σζε Χιαν, κατηγορώντας τον ότι είχε ανεβάσει στο Facebook ένα άρθρο που είχε δημοσιευτεί από ενημερωτική ιστοσελίδα της Μαλαισίας, το οποίο υποστήριζε ότι ο ηγέτης της Σιγκαπούρης ήταν αντικείμενο έρευνας στη Μαλαισία που συνδέεται με το οικονομικό σκάνδαλο στο κρατικό ταμείο της χώρας.

Στα τέλη Μαρτίου, το δικαστήριο έδωσε εντολή να καταβληθούν από τον μπλόγκερ 133.000 δολάρια Σιγκαπούρης, δηλαδή περίπου 84.000 ευρώ, ως αποζημίωση στον πρωθυπουργό, καθώς και να καλύψει τα δικαστικά έξοδα, το ύψος των οποίων δεν έχει ακόμα καθοριστεί. Έτσι, ο Λεόνγκ ξεκίνησε μια διαδικασία συλλογικής χρηματοδότησης μέσω διαδικτύου για να δηλώσει μετά από 11 μέρες ότι πάνω από 2.000 άτομα είχαν συνεισφέρει χρήματα, γεγονός που του επέτρεψε να συγκεντρώσει το σύνολο του ποσού.

«Φθάσαμε τις 133.000, χάρη σε όλους εσάς στη Σιγκαπούρη. Είναι χάρη στη δική σας βοήθεια που είχαμε το κουράγιο να το αντιμετωπίσουμε», έγραψε στο Facebook. Κατά τη δίκη, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον μπλόγκερ ότι είχε διασπείρει «ψευδείς και αβάσιμες» κατηγορίες που είχαν δυσφημίσει την «ακεραιότητα και την ειλικρίνεια» της κυβέρνησης.
Υποστηρικτές ανθρωπίνων δικαιωμάτων είδαν αυτή τη διαδικασία και αυτήν την καταδίκη ως ένα ακόμα παράδειγμα των δρακόντειων μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση προκειμένου να φιμώσει τις όποιες διαφωνίες διατυπώνονται διαδικτυακά.

Οι δρακόντειοι νόμοι στη Σιγκαπούρη που περιορίζουν την ελευθερία έκφρασης της αντιπολίτευσης και των μέσων ενημέρωσης έχουν προκαλέσει σε πολλές περιπτώσεις επικρίσεις από μη κυβερνητικές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Δισεκατομμύρια δολάρια υπεξαιρέθηκαν από το κρατικό ταμείο 1MDB, σκοπός του οποίου υποτίθεται ότι ήταν να συνεισφέρει στην οικονομική ανάπτυξη της Μαλαισίας, σε μια υπόθεση με μεγάλο αντίκτυπο που συνέβαλε και στην πτώση του μαλαισιανού πρωθυπουργού της Νατζίμπ Ραζάκ.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το