Πολιτική

Siemens: Πέντε πορίσματα για ένα σκάνδαλο

Κατατίθεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής

Εν μέσω σφοδρών πολιτικών αναταράξεων, κατατίθεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, το ογκώδες πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Siemens, με το οποίο κλείνει ένας κύκλος ερευνών ένδεκα μηνών.

Στις πορισματικές τους θέσεις τα κόμματα συγκλίνουν στην ανάγκη σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για την περαιτέρω διερεύνηση τυχόν ευθυνών, καταλήγουν όμως σε διαφορετικά ονόματα, για τα οποία προτείνουν περαιτέρω έρευνα.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες (δεν αποκλείονται αλλαγές της τελευταίας στιγμής) το κυβερνών κόμμα προτείνει περαιτέρω διερεύνηση για πέντε πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και επτά της ΝΔ.
Η αξιωματική αντιπολίτευση μιλά για «αποκλειστικά πράσινο σκάνδαλο», αποδίδει πολιτικές ευθύνες σε επτά «πράσινα» στελέχη, καθώς και τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, και δεν έχει αναφορά σε «γαλάζιους» πρώην υπουργούς.
Το ΚΚΕ απέδωσε διαχρονικές πολιτικές ευθύνες σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και ζήτησε περαιτέρω διερεύνηση για όλους όσοι υπέγραψαν, εκτέλεσαν, διαχειρίστηκαν ή παρέλαβαν έργα συμβάσεων του Δημοσίου με τη Siemens.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επέρριψε διαχρονικές ευθύνες στα δύο μεγάλα κόμματα και τάχθηκε υπέρ της σύστασης προκαταρκτικής, σύμφωνα με προτάσεις που θα κάνει στην Ολομέλεια.
Ο ΛΑΟΣ ζήτησε περαιτέρω έρευνα για τους Κώστα Σημίτη, Ακη Τσοχατζόπουλο, Γιώργο Αλογοσκούφη, Ντόρα Μπακογιάννη, Κυριάκο Μητσοτάκη και τους ταμίες των κομμάτων.
Από μεμονωμένους βουλευτές (Π. Οικονόμου, Ανδρ. Μακρυπίδης, Π. Καμμένος, Αν. Νεράντζης και Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά) εκφράσθηκαν επιμέρους διαφωνίες.
Μετά την κατάθεση του πορίσματος, το επόμενο βήμα θα είναι να οριστεί από το προεδρείο της Βουλής ημερομηνία συζήτησής του στην Ολομέλεια. Στη συνέχεια θα πρέπει με πρωτοβουλία τουλάχιστον 30 βουλευτών να κατατεθεί πρόταση διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης.
Για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής απαιτείται να αναφέρονται ρητώς και με σαφήνεια τα ονόματα όσων αφορά η νέα έρευνα, καθώς και τις πράξεις ή παραλήψεις που, κατά τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, είναι αξιόποινες, όπως και να μνημονεύονται οι διατάξεις που παραβιάστηκαν. Πολιτικό ενδιαφέρον θα έχει το κατά πόσον θα ισχύουν οι κομματικές γραμμές όταν θα έλθει η ώρα των μυστικών ψηφοφοριών για τη συγκρότηση της Προανακριτικής Επιτροπής.

Αντιδράσεις

Το πόρισμα έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις όσων κατονομάζονται σε αυτό.
Προσπάθεια να δημιουργήσει εντυπώσεις με ανακριβή, ελλιπή ή και ψευδή στοιχεία, καταλογίζει στη ΝΔ ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.
Ως αυθαίρετη και προς εξυπηρέτηση προφανών μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, χαρακτηρίζει ο Γιώργος Αλογοσκούφης την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση.
Για «κυνική ατμόσφαιρα σκοπιμοτήτων» έκανε λόγο και ο πρώην υπουργός Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ επί κυβερνήσεων Σημίτη, Χρίστος Βερελής, σημειώνοντας ότι ως υπουργός Μεταφορών δεν υπέγραψε προγραμματικές συμβάσεις ή αλλαγές τους στον ΟΣΕ και στον ΟΤΕ.
Εξυπηρέτηση κομματικών, αποκλειστικά, σκοπιμοτήτων και όχι της αναζήτησης της αλήθειας, καταλογίζει ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου.
Ως εξ αρχής προδιαγεγραμμένες από την κυβέρνηση, χαρακτήρισε σε δήλωσή του τις εξελίξεις στην υπόθεση Siemens ο πρώην υπουργός Μιχάλης Λιάπης, προσθέτοντας ότι «ένα σκάνδαλο του ΠΑΣΟΚ επιχειρείται να μετακυληθεί και στη ΝΔ με μικρόψυχη λογική των συμψηφισμών».
«Το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής αποδεικνύει ότι το ΠΑΣΟΚ συγκαλύπτει και τους κλέφτες και τις μίζες κα επιδίδεται σε ένα συκοφαντικό κυνήγι πολιτικών του αντιπάλων», δήλωσε ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος.
Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, αποδίδει την εμπλοπή του ονόματός του σε καθαρά επικοινωνιακούς λόγους.
Κεραυνό εν αιθρία χαρακτήρισε ο Νίκος Χριστοδουλάκης την εμπλοκή του ονόματός του. Ο πρώην υπουργός Αμύνης Άκης Τσοχατζόπουλος ανέφερε ότι ουδέποτε στη θητεία του υπέγραψε, παρέλαβε ή διαχειρίστηκε οποιαδήποτε σύμβαση εκ μέρους του Δημοσίου με τη Siemens.

Παραπομπή του Τάσου Μαντέλη

για υποβολή ανακριβούς

δήλωσης πόθεν έσχες

Την παραπομπή του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη για υποβολή ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες (πλημμέλημα) διατάσσει με βούλευμα του το Συμβούλιο Εφετών. Η κατηγορία σε βάρος του πρώην υπουργού αφορά τα οικονομικά έτη 2006- 2007 και σχετίζεται με την ομολογία του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ότι μέσω του λογαριασμού σε ελβετική τράπεζα στο όνομα Α. ROCOS έλαβε χρήματα από την ΖΗΜΕΝΣ ως προεκλογική χορηγία .

Οι Εφέτες, μέλη του Συμβουλίου, έκαναν δεκτή με το βούλευμα (αριθμ. 92/2011) την πρόταση της Εισαγγελέως κ. Αργ. Χουρδετσανάκη για παραπομπή του πρώην υπουργού για ανακριβή δήλωση περιουσιακής κατάστασης. Διατάσσουν επίσης με το βούλευμα τους την παύση της ποινικής δίωξης σε ότι αφορά την περίοδο 30/6/2004 έως 30/6/2005 και λόγω παραγραφής της ίδιας κατηγορίας ,καθώς έχει παρέλθει πενταετία. Ο πρώην υπουργός είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση της ΖΗΜΕΝΣ και έχει αφεθεί ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου και της καταβολής χρηματικής εγγύησης 200.000 ευρώ μετά την απολογία του για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Σύμφωνα με την κατηγορία ο πρώην Τάσος Μαντέλης απαίτησε χρήματα ως δώρο από την ΖΗΜΕΝΣ στον επίμαχο λογαριασμό, που άνοιξε ο κουμπάρος και συγκατηγορούμενος του Γ. Τσουγκράνης , προς τον οποίο είχαν εμβαστεί το 1998 και το 2000 συνολικά 450 χιλιάδες μάρκα. Τα χρήματα ,κατά το κατηγορητήριο ,αφορούσαν την έγκριση της σύμβασης 8002 για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το