Τοπικά

Σιδερόπουλος: Ετοιμάζουν νέο χαράτσι για τους αγρότες την ώρα που τους οφείλουν 1,4 δις ευρώ!

agrotes-xrima

Να απορρίψει κάθε σενάριο για εξίσωση του πετρελαίου κίνησης με την βενζίνη ζητά από την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών Χρήστος Σιδερόπουλος, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως αυτή τη στιγμή οι οικονομικές εκρεμμότητες του κράτους απέναντι στους αγρότες ανέρχεται στο… αστρονομικό ποσό των 1.4 δις ευρώ!

Αναλυτικά η δήλωσή του: «Τις τελευταίες μέρες οι αγρότες πληροφορούνται ότι η κυβέρνηση σε συζήτηση με την Τρόικα εισηγείται το καταστροφικό μέτρο της εξίσωσης φόρου του πετρελαίου κίνησης και της βενζίνης. Προσδοκία της Πολιτείας είναι να εισπράξει περίπου τετρακόσια εκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στο κόστος παραγωγής αγροτών και κτηνοτρόφων.

Ενώ οι κατώτερες διεθνείς τιμές του πετρελαίου είναι πολύ χαμηλά, η χώρα μας επιμένει να βρίσκεται στις υψηλότερες τΙμές τόσο στη βενζίνη όσο και στο πετρέλαιο.

Με τις σημερινές τιμές το πετρέλαιο κίνησης βρίσκεται στο 1,00 ευρώ και ενδεχομένως με την αλλαγή να φτάσει το 1,18 ευρώ.

Τι θα συμβεί σε μια ενδεχόμενη αλλαγή των διεθνών τιμών;

Το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό για τους αγρότες γιατί οι εργασίες που επιβάλλονται για τη φροντίδα των καλλιεργειών (όργωμα, ψεκασμοί κ.α.) ανεβάζει το κόστος παραγωγής, πλήττεται η μεταφορά που γίνεται από τους παραγωγούς και γενικότερα από τους μεταφορείς των προϊόντων. Συνέπεια όλων αυτών είναι ότι ανεβάζει και το κόστος ζωής για όλους μας.

Για αυτούς, που πλέον είναι ¨απαγορευτικό¨ να καλλιεργήσουν είναι οι παραγωγοί που χρησιμοποιούν μηχανές για να ποτίσουν τις καλλιέργειες τους καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες πετρελαίου κίνησης.

Η εξίσωση πετρελαίου με την βενζίνη είναι μέτρο αντιαναπτυξιακό και το μόνο που θα φέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι η εγκατάλειψη της παραγωγικής διαδικασίας από όλο και περισσότερους αγρότες. Ήδη στη Χώρα μας αυτή τη στιγμή από τα σαράντα εκατομμύρια στρέμματα που έχουμε, τα έξι εκατομμύρια είναι ακαλλιέργητα.

Σήμερα που η καλλιεργητική περίοδος είναι σε εξέλιξη έχουμε από την κυβέρνηση απαράδεκτες καθυστερήσεις πληρωμών που αφορούν την Ενιαία Ενίσχυση και το Πρασίνισμα του 2015, την επιστροφή φόρου πετρελαίου του 2013, Ευρωπαϊκά Προγράμματα, σχέδια βελτίωσης, εξισωτική προηγούμενων ετών κ.α.

Το ποσό που δεν έχει καταβληθεί ανέρχεται περίπου στο ένα δισεκατομμύριο τετρακόσιες χιλιάδες ευρώ (1.400.000 ευρώ).

Αυτές οι ενέργειες από την πλευρά της Πολιτείας το να ζητά και να βάζει φόρους χωρίς να αποδίδει τα οικονομικά μεγέθη που χρειάζονται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μηδενίζει την παραγωγή και τους διώχνει από τα χωράφια και τις κτηνοτροφικές τους εγκαταστάσεις.

Τελικά ο αγροτικός κόσμος από αυτή την κυβέρνηση δεν προσδοκά πλέον στήριξη.

…ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΟ ΟΤΙ…

ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΠΗΓΑΜΕ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

…ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ…»

Πηγή www.onlarissa.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το