Τοπικά

Η σύμβαση παραχώρησης του Πανθεσσαλικού στο Δήμο Βόλου

Κάθετα αντίθετοι με τους όρους της σύμβασης παραχώρησης του Πανθεσσαλικού Σταδίου στον Δήμο Βόλου, δήλωσαν οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης στη σημερινή, πρώτη για το 2021, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατηγορώντας τη δημοτική αρχή για έλλειψη διαχειριστικής ικανότητας. Κοινή ήταν η άποψη των επικεφαλής των μειοψηφιών ότι η σύμβαση δεν ευνοεί τα συμφέροντα της πόλης, ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η παραχώρηση χωρίς μελέτη βιωσιμότητας και ότι η δημοτική αρχή θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου.

Η τοποθέτηση του Αχ. Μπέου στην έναρξη της συνεδρίασης πυροδότησε το κλίμα και είχε ως αποτέλεσμα η συζήτηση να επεκταθεί στο ζήτημα του Δικαστικού Μεγάρου και του πάρκινγκ στη Φιλελλήνων. Ο δήμαρχος Βόλου υπεραμύνθηκε της παραχώρησης λέγοντας ότι «επιτέλους, μια περιουσία 100 και πλέον εκατομμυρίων έρχεται στον Δήμο Βόλου για να αξιοποιηθεί, και επιτέθηκε στους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης που έθεσαν το θέμα της μελέτης βιωσιμότητας. «Εμείς δεν έχουμε σαν εσάς… το σάπιο το βρώμικο πολιτικό σύστημα που υπηρετείτε. Τόσα χρόνια στον δήμο Βόλου κάνατε μελέτες για να παίρνετε δάνεια. Τι μελέτες να κάνουμε; Μας χαρίζουν γάιδαρο και να τον κοιτάμε στα δόντια»;

Για την 600.000 ευρώ Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, με προοπτική επταετίας, ο Αχ. Μπέος, είπε ότι θα αξιοποιηθεί για διορθώσεις και βελτιώσεις του συγκεκριμένου χώρου. Όσες επαγγελματικές ομάδες το χρησιμοποιούν θα συμμετέχουν στα έξοδα του Πανθεσαλικού και δεν θα επιβαρύνεται μόνο ο Δήμος. «Αντί να πείτε ένα μπράβο, κάθεστε και λέτε για τις μελέτες; Τι μελέτη να κάνουμε; Έκανε μελέτη ο “Αχιλλέας Μπέος και συνεργάτες”. Το γνωρίζουμε καλά το αντικείμενο. Η σημερινή δημοτική αρχή έχει γνώσεις. Τις μόνες γνώσεις που δεν έχει, είναι να κάνει μελέτες για να παίρνει δάνεια.

Ο Απ. Παπαδούλης
Ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Βόλος Ανατροπή Δημιουργία» Απόστολος Παπαδούλης ανέφερε ότι η παραχώρηση του Πανθεσσαλικού στην πόλη αποτελούσε πάγιο αίτημα και η ΕΤΑΔ θέλει να «φορτώσει» το στάδιο με την «προίκα» των 600.000 ευρώ για 7 χρόνια. «Είναι προκλητική και τσιγγούνικη. Έρχεται η πρόταση χωρίς ουσιαστικές πληροφορίες και δεσμεύσεις. Η παράταξή μας και πολλοί Βολιώτες θέλουν να ξέρουν ποιο είναι το κόστος λειτουργίας κάθε χρόνο, ποια είναι η συνοδευτική έκθεση για την παραχώρηση, ποιο είναι το σχέδιο που να προσδιορίζει τη βιωσιμότητα και τους τρόπους εκμετάλλευσης, ποιο είναι το διαχειριστικό μοντέλο που θα εφαρμοστεί για να αποφευχθούν δαπάνες και να υπάρχει έλεγχος» ανέφερε στην τοποθέτησή του και πρόσθεσε: «Ο δήμαρχος θα δέσμευε το πορτοφόλι του με μια υπογραφή αν ήταν για προσωπική του υπόθεση; Όλα τα παραπάνω για εμάς είναι ουσιώδη. Η διαχειριστική ικανότητα και η εμπιστοσύνη που εμπνέει είναι στοιχεία ανύπαρκτα. Η ψήφος μας για τη συγκεκριμένη σύμβαση είναι αρνητική».

Απαντώντας στον κ. Παπαδούλη ο Αχ.Μπέος υποστήριξε ότι «δεν είναι τυχαίο που τον ψήφισαν μόνο οι συγγενείς του με τόσα χρόνια παρουσίας στον βιομηχανικό σύνδεσμο».
« Όλοι εσείς οι περίεργοι τύποι είστε ένα τίποτα για τον βολιώτικο λαό και σας έστειλε στο περιθώριο. Για τα 600.000 ευρώ τόσα διαπιστώσαμε ότι χρειάζονται περίπου για να γίνει ένα σύγχρονο, ολυμπιακών προδιαγραφών, στάδιο που θα μπορεί να φιλοξενεί και πολιτιστικές εκδηλώσεις» σχολίασε ο κ.Μπέος.

Λίγο πριν αποχωρήσει από τη συνεδρίαση αναφέρθηκε και στο θέμα του Δικαστικού Μεγάρου λέγοντας ότι η δημοτική αρχή δεν φέρει καμία ευθύνη. «Έχουμε δύο, τρία οικόπεδα. Αυτά είναι, πάρτε τα. Είμαστε αρωγοί στη δημιουργία του δικαστικού μεγάρου», είπε, ενώ για το πάρκινγκ στη Φιλελλήνων ανέφερε ότι επί 13 χρόνια ήταν μια γούρνα. «Εμείς το ολοκληρώνουμε και πήρατε την απάντησή σας από τον λαό που είναι ο κριτής».

Ο Ιάσονας Αποστολάκης
Ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Μαζί για τον Βόλο» ο Ιάσονας Αποστολάκης σχολίασε για το δικαστικό μέγαρο πως όταν ο δήμαρχος στριμώχνεται απεμπολεί το συμφέρον της πόλης. «Δεν μπορεί ένας δήμος να αφήνει τον σχεδιασμό της πόλης στου βουλευτές. Πρέπει να γίνει άμεσα σύσκεψη ανάλογη με την περσινή, παρουσία των αντιπολιτεύσεων και να πάμε με μία πρόταση» σχολίασε ο κ. Αποστολάκης.

Για το Πανθεσσαλικό τόνισε ότι ήταν πάγιο αίτημα και άλλων πόλεων οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις να περιέλθουν στους δήμους. «Μετά από 17 χρόνια το δίνει η ΕΤΑΔ. Είστε η δημοτική αρχή που δεν κάνει μελέτες. Ακόμα και η κουτσή Μαρία κάνει μελέτη. Ο Δήμος Βόλου ξέρει τι παίρνει; Τι παραλαμβάνει; Ξέρει τι κοστίζει το Πανθεσσαλικό σε ετήσια βάση; Στην Πάτρα κόστιζε αρχικά 500.000 ευρώ και μετά από κόπο κατάφεραν να κοστίζει 300.000 ευρώ το χρόνο. Ένα γήπεδο τένις δεν μπορούσατε να αξιοποιήσετε και το δώσατε σε ιδιώτη να το διαχειριστεί. Ενώ εμείς θα πάρουμε ψίχουλα για τρία χρόνια, η ΕΤΑΔ θα παίρνει εσαεί το 20% των εσόδων από τις εκδηλώσεις που θα κάνει ο Δήμος», είπε ο κ. Αποστολάκης και πρότεινε να συσταθεί ένας φορέας, ίσως και σε συνεργασία με την Ππεριφέρεια, για να διαχειριστεί το στάδιο. «Η Περιφέρεια έχει τα χρηματοδοτικά εργαλεία και με το ΕΣΠΑ για να το συντηρεί. Θα έπρεπε και η Περιφέρεια να εμπλακεί στο παιχνίδια. Δεν πρέπει να το πάρουμε ελαφρά τη καρδία» εξήγησε.

Η Νάνσυ Καπούλα
Η επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Βόλος Έξυπνη Πόλη» Νάνσυ Καπούλα υπογράμμισε ότι οι συνθήκες όπως παρουσιάζονται για την παραχώρηση του σταδίου δεν είναι ικανοποιητικές. «Ο δήμαρχος είχε πει ότι διαπραγματευόταν για 400.000 ευρώ ετησίως για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ο ίδιος το είπε. Η σύμβαση ήρθε από την ΕΤΑΔ και έπρεπε να μπούμε σε νέα διαπραγμάτευση με επιπλέον χρηματοδότηση και όχι μόνο με τα 600.000 ευρώ που αφορούν έργα. Για αυτό ψηφίζουμε λευκό» δήλωσε.

Ο Απ. Ριζόπουλος
Από τη πλευρά του ο κ. Ριζόπουλος εκ μέρους της ΛΑΣ, χαρακτήρισε τον Αχ. Μπέο ως έναν από τους πιο συστημικούς δημάρχους που έχουν περάσει ποτέ από την Ελλάδα, εκφράζοντας την ενόχλησή του για το ύφος και το περιεχόμενο της αρχικής του τοποθέτησης. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «ο δήμαρχος, αντί να υβρίζει, έπρεπε να είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα θέματα που απασχολούν την πόλη και τους εργαζόμενους. Και στην περίπτωση του Πανθεσσαλικού φαίνεται ότι υπηρετεί την κυβερνητική πολιτική. Το Πανθεσσαλικό το έχουν πληρώσει οι πολίτες με τους φόρους τους. Και τώρα έπρεπε να το χρησιμοποιούν δωρεάν. Με τη σύμβαση καθαρίζει τη μπουγάδα» της κυβέρνησης και όλη αυτή τη «μπουγάδα» θα την πληρώσουμε εμείς. Καλούνται δηλαδή οι αθλητικοί σύλλογοι να πληρώνουν ακριβά το Πανθεσσαλικό και η ΕΤΑΔ θα παίρνει το 20% ενώ μέχρι σήμερα δεν έπαιρνε τίποτα. Ο κ. Μπέος έχει λερωμένη τη φωλιά του γιατί έχει μετατρέψει τον δήμο σε επιχείρηση. Δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Είναι λίγος, είναι μικρός και πρέπει να κλείσει το στόμα του», είπε ο κ. Ριζόπουλος.

Η Ελ. Παπαθανασίου
Η δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Μαζί για το Βόλο» Ελένη Παπαθανασίου παρατήρησε ότι από την παραχώρηση εξαιρούνται τμήματα τα οποία είναι ήδη χωροθετημένες και εγκατεστημένες ή πρόκειται να χωροθετηθούν και να εγκατασταθούν θέσεις σταθμών βάσεων κινητής τηλεφωνίας.
«Δεν υπάρχει στη σύμβαση λέξη για τον αθλητισμό. Πρόκειται για επιχειρηματική συμφωνία και δεν αναφέρεται λέξη για τα ερασιτεχνικά σωματεία. Κάτι ακόμη που δεν έχει απαντηθεί είναι αν ο δήμος θα παραχωρήσει το στάδιο στον ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ. Η σύμβαση πρέπει να επανεξεταστεί» σχολίασε στην τοποθέτησή της.

Ο Β. Ντακούμης
Ο δημοτικός σύμβουλος της ΛΑΣ Βόλου Βασίλης Ντακούμης μίλησε για bulling στο δημοτικό συμβούλιο από τον Αχ. Μπέο. «Δεν είναι όροι συζήτησης αυτοί σε ένα συλλογικό όργανο. Πρέπει να απαιτηθεί ο δήμαρχος να αυτοπεριορίσει το φρασεολόγιό του και να εκφράζεται πιο σωστά» είπε και σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία φορέων για το πώς θα λειτουργήσει το στάδιο.

Στη δευτερολογία του ο κ. Παπαδούλης κατηγόρησε εκ νέου τη δημοτική αρχή για έλλειψη ικανότητας διαχείρισης των μεγάλων υποθέσεων, φέρνοντας ως παράδειγμα την υπόθεση της ΕΡΓΗΛ. «Παρέλαβε την ΕΡΓΗΛ με ένα χρέος που το έχει διπλασιάσει. Σήμερα η ΕΡΓΗΛ παίρνει τα έσοδα της ΔΕΥΑΜΒ», είπε.

Για το πάρκινγκ της Φιλελλήνων ο επικεφαλής της παράταξης «Βόλος Ανατροπή Δημιουργία» σχολίασε ότι η διαχειριστική ικανότητα της δημοτικής αρχής έχει προβλήματα. «Το είμαι Μπέος και κάνω ό,τι θέλω δεν πρέπει να έρχεται εδώ. Ας το πάρει σπίτι του».

Ο Λ. Μαυρογιάννης
Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Μαζί για το Βόλο” Λεωνίδας Μαυρογιάννης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το ύφος και τον λόγο του Αχ. Μπέου, τον οποίο κατηγόρησε για μικροπρεπείς επιθέσεις και πολιτικός λόγο ήταν αρκετά επικίνδυνος. “Τα βάζει με τα πολιτικά κόμματα; Τι θέλει πραγματικά; Να καταργηθούν;». Σύμφωνα με τον ίδιο, το Πανθεσσαλικό πρέπει να αποτελέσει κοιτίδα του αθλητισμού στην πόλη και η δημοτική αρχή θα πρέπει να διαπραγματευτεί μια καινούργια σύμβαση και να τη φέρει ξανά στο δημοτικό συμβούλιο.

Γ. Μουλάς, Θ. Θεοδώρου και Γ. Βλιώρας
«Το θέμα είναι αν θέλουμε να έχουμε ένα κρατικοδίαιτο Πανθεσσαλικό ή αν θέλουμε να το έχει δήμος. Το μεγάλο αυτό οικοδόμημα δεν πρέπει να μένει κουφάρι μέσα στην πόλη. Επί ημερών του κ. Μπέου το Πανθεσσαλικό θα τρέξει. Η αγωνία σας είναι τι θα γίνει τα επόμενα 20 χρόνια όταν δεν θα είναι δήμαρχος», δήλωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Μουλάς και, απαντώντας στον κ. Ριζόπουλο, είπε ότι συστημικός είναι ο ίδιος που ανήκει σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο και όχι ο Αχ. Μπέος που δεν ανήκει πουθενά.

Νωρίτερα, ο κ. Μουλάς προέτρεψε τους δημοτικούς συμβούλους να εμβολιαστούν για τον κορωνοϊό, ενώ απευθυνόμενος στον Ιασ. Αποστολάκη εξέφρασε τη λύπη του για τη μήνυση που κατέθεσε σε βάρος του Αχ. Μπέου. Απαντώντας ο κ. Αποστολάκης του θύμισε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εκκρεμότητα τρεις μηνύσεις του δημάρχου εις βάρος του. «Εγώ του έκανα μία μήνυση γιατί μίλησε για τον διορισμό μου. Ήταν ο μόνος τρόπος να υπερασπιστώ τον εαυτό μου».

Ο αντιδήμαρχος Θάνος Θεοδώρου δήλωσε έκπληκτος για την πορεία που πήρε το θέμα συζήτησης για το Πανθεσσαλικό. «Η συζήτηση είναι συγκεκριμένη και αφορά τη σύμβαση. Όταν προχωρήσει η σύμβαση θα έρθει και το πλάνο λειτουργίας του σταδίου. Το στάδιο ήταν κλειστό. Με την παραχώρηση στον Δήμο το στάδιο θα είναι ανοιχτό. Δεν το παίρνει ο Μπέος το στάδιο, το παίρνει η πόλη. Σίγουρα θα υπάρχουν λειτουργικά έξοδα όπως και άλλες εγκαταστάσεις. Δεν μπορούμε να βάζουμε σε έναν κουβά τα πάντα και να τα βγάζουμε όλα μαύρα;»

Για το δικαστικό μέγαρο σχολίασε ότι ο δήμος υπέδειξε χώρους. «Πήγαμε και σε άλλη πρόταση και υποδείξαμε και άλλο οικόπεδο. Αλλά την απόφαση δεν την παίρνουμε εμείς. Δεν μπορούμε να μηδενίσουμε ένα έργο μιας δημοτικής αρχής που έχει πάρει δύο φορές την ψήφο του κόσμου και να λέμε ότι είναι απούσα» είπε.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ Γιώργος Βλιώρας σημείωσε ότι σε μια εξαετία δημιουργήθηκαν και συντηρήθηκαν γήπεδα. “Τη διαχειριστική μας ικανότητα την έχουμε αποδείξει και με το παραπάνω. Δύο πόλεις δέχονται μεγάλα αθλητικά events, το Ηράκλειο και ο Βόλος. Έχουμε δύο κολυμβητήρια που υπερβαίνουν πολύ το κόστος του Πανθεσσαλικού και στα οποία καθημερινά αθλούνται περισσότεροι από 3.000 πολίτες».

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το