Τοπικά

Σφοδρά πυρά στη δημοτική αρχή Βόλου για την κόντρα με το Πανεπιστήμιο – “Κηρύσσετε πόλεμο στον μεγαλύτερο επενδυτή της πόλης” 

Στον αποχαρακτηρισμό του οικοπέδου που βρίσκεται στο Πεδίο του Άρεως και είχε δεσμευτεί για να αξιοποιηθεί από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, προχώρησε σήμερα η δημοτική αρχή Βόλου παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης που κατηγόρησαν τη δημοτική αρχή ότι κηρύσσει “πόλεμο” στον μεγαλύτερο επενδυτή της πόλης. Οι αντιπολιτεύσεις είχαν ζητήσει να αναβληθεί το θέμα και να συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση, κάτι που δεν έγινε δεκτό από την πλειοψηφία.

Η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Βόλος Έξυπνη Πόλη» Νάνσυ Καπούλα δήλωσε ότι δεν υπάρχει τεκμηρίωση από τη νομική σύμβουλο του Δήμου για τον αποχαρακτηρισμό της έκτασης και τόνισε ότι η συγκεκριμένη εισήγηση στηρίζεται σε επιχειρήματα που είναι ασαφή και δεν τεκμηριώνονται νομικά. Να γίνει ονομαστική ψηφοφορία για να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη για την ψήφο του, ζήτησαν οι αντιπολιτεύσεις.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Βόλος Ανατροπή Δημιουργία» Απόστολος Παπαδούλης ρώτησε αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι για τον αποχαρακτηρισμό, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Μαζί για τον Βόλο» Λεωνίδας Μαυρογιάννης ζήτησε να ενημερωθεί από τη δημοτική αρχή τι μεσολάβησε από το καλοκαίρι και το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να λάβει διαφορετική απόφαση από αυτή που είχε πάρει. «Με την αλλαγή αυτή πως εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της πόλης;» διερωτήθηκε.

Ο αντιδήμαρχος Δόμησης Θανάσης Σταυρίδης απάντησε ότι δόθηκε η δυνατότητα στο Πανεπιστήμιο να μη γίνει αποχαρακτηρισμός του οικοπέδου, αλλά δεν έκανε καμία κίνηση για να τακτοποιήσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις προς τους οικοπεδούχους που έκαναν αιτήσεις από το καλοκαίρι. «Το οικόπεδο χαρακτηρίστηκε το 2004 και το Πανεπιστήμιο, αν ήθελε, θα μπορούσε να πάρει τιμή μονάδας από το Πρωτοδικείο και να καταθέσει τα χρήματα. Από την άλλη το Πανεπιστήμιο αναφέρει ότι χρειάζεται ωρίμανση για να διασφαλίζεται η κατάλληλη πίστωση. Το Πανεπιστήμιο κωφεύει και δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις τους. Επίσης υπάρχει και μια νομική απόφαση που μας δένει τα χέρια και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Ο νέος νόμος 4759/2020 αυτοδίκαια δίνει πίσω τη γη στους οικοπεδούχους. Δεν αμφισβητούμε τον ρόλο στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας» είπε στην τοποθέτησή του.

Η κ. Καπούλα ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο έχει ασκήσει έφεση στην δικαστική απόφαση που έχουν υπέρ τους οι ιδιοκτήτες. «Οι προϋποθέσεις του νόμου είναι να υπάρχει σοβαρός πολεοδομικός λόγος και να μην υπάρχει η οικονομική δυνατότητα. Από τα έγγραφα του Πανεπιστημίου φαίνεται ότι υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για αποζημιώσεις. Οδηγούμαστε σε μια πολύ λαθεμένη απόφαση που είναι ενάντια στο Πανεπιστήμιο και στην ανάπτυξή του. Πρέπει να μείνουμε στην απόφαση του Δ.Σ. του Ιουλίου και στα νόμιμα που δεν είναι όσα αναφέρονται στην εισήγηση».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Μαζί για τον Βόλο» Ιάσονας Αποστολάκης τόνισε ότι στη συνεδρίαση έπρεπε να παρευρεθεί και ο δήμαρχος. «Φαίνεται με τι επιπολαιότητα αντιμετωπίζετε το θέμα και την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου. Θέλετε να μειώσετε τη δυναμική του; Είναι σημαντικό ότι η εισήγηση δεν υπογράφεται από τη νομική υπηρεσία. Η εισήγηση αναιρεί απόφαση του Δ.Σ. τον Ιούλιο. Καταλαβαίνετε τι κάνετε; Ο χώρος θα χρησιμοποιηθεί για συνεδριακό χώρο και για τις ανάγκες της Πολυτεχνικής Σχολής. Κάνατε συνεδριακό- μπουζουκλερί το εκθεσιακό κέντρο και δεν ξέρουμε πόσα χρήματα απέφερε προ κορωνοϊού. Νομίζετε ότι το Πανεπιστήμιο θα κάτσει να σκάσει; Θα βρει χώρο στη Λάρισα. Ξεκινήσατε μια κόντρα με το Πανεπιστήμιο για το δικαστικό μέγαρο που μόνο ζημιές θα φέρει στην πόλη. Ξαναρωτώ: Θέλουμε να κόψει τις επενδύσεις το Πανεπιστήμιο στην πόλη; Δεν έχουμε δωρίσει ούτε ένα κομμάτι γης στο πανεπιστήμιο και ό,τι ακίνητο διαθέτει, το έχει αγοράσει. Βάζετε τα συμφέροντα ενός ιδιώτη πάνω από τα συμφέροντα της πόλης. Ενός ιδιώτη που ανακάλυψα ότι είναι και χορηγός του ΝΠΣ».

Ο Απόστολος Παπαδούλης δήλωσε ότι το Πανεπιστήμιο έβαλε μια εκτιμητική εταιρεία για την αξία των οικοπέδων. «Οι ιδιοκτήτες που κάνουν την ένσταση πιστεύουν ότι δικαιούνται μεγαλύτερο τίμημα και θα μπορούσαν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Φαίνεται ότι το θέμα είναι σκυταλοδρομία εκδίκησης γιατί το Πανεπιστήμιο δεν έδωσε την ιδιοκτησία του στον Δήμο για να γίνει δικαστικό μέγαρο. Τα βάζουμε με τον μεγαλύτερο εργοδότη και τον μεγαλύτερο επενδυτή στην πόλη. Απλώς ο ιδιώτης δεν συμβιβάζεται με αυτό το τίμημα. Είναι ανήκουστο να έρχεται το θέμα στο Συμβούλιο. Έχει υπολογίσει κανείς ποιο θα είναι το κόστος; Το Πανεπιστήμιο δεν είναι ο Μαμούρης και ο Πετράκος. Ο Δήμος Τρικκαίων έχει ήδη προτείνει χώρους στο Πανεπιστήμιο για να κάνει εστίες. Η δημοτική αρχή Βόλου λειτουργεί με συμπεριφορές που είναι τριτοκοσμικές. Οι μειοψηφείς έριξαν ένα σωσίβιο σήμερα στη δημοτική αρχή για να ξεφύγει από το φιάσκο. Αλλά χρειάζεται λεβεντιά» τόνισε.

Ο Απ. Ριζόπουλος δήλωσε ότι «η συγκεκριμένη εισήγηση έγινε κατά παραγγελία από τη δημοτική αρχή γιατί αποφάσισε και έβαλε στον σχεδιασμό της να προχωρήσει στον αποχαρακτηρισμό του οικοπέδου καθώς αποτελεί «φιλέτο» στην πόλη προκειμένου, κάποια στιγμή, κάποιος μεγαλοεπιχειρηματίας να αγοράσει όλες τις μικρές ιδιοκτησίες. «Οι πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις πρέπει να γίνουν και οι φοιτητές χρειάζονται τον χώρο για να έχουν καλές σπουδές και εργαστήρια. Ο Δήμος πρέπει να έρθει σε συνεννόηση με το πανεπιστήμιο για να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες που περιμένουν τόσα χρόνια» σημείωσε.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Μουλάς υποστήριξε ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεν επιδεικνύει διάθεση συνεργασίας καθώς δεν έστειλε εκπρόσωπό του στη συνεδρίαση, αν και όπως έγινε γνωστό δεν εστάλη ποτέ πρόσκληση προκειμένου να εκπροσωπηθεί το πανεπιστημιακό ίδρυμα στην τηλεδιάσκεψη.

«Έχει κάποιες υποχρεώσεις και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πόλη. Το Πανεπιστήμιο έχει πάρει και άλλα ακίνητα και δεν τα έχει αξιοποιήσει . Όπως το κτίριο Ματσάγγου. Ήταν λάθος ο σχεδιασμός ανάπτυξης του Πανεπιστημίου εντός της πόλης. Θα μπορούσε να είναι παραέξω και να αναπτυχθεί σωστά και να μην υπάρχουν οι δεσμεύσεις. Οφείλει να συνεργάζεται με τον δήμο και η φαγωμάρα πρέπει να τελειώσει. Ο Δήμος Βόλου έχει βοηθήσει το Πανεπιστήμιο. Ας ήταν εδώ το πανεπιστήμιο σήμερα για να μην είναι ο κ. Παπαδούλης και ο κ. Ριζόπουλος οι συνήγοροι του».

«Να μπουν στο Zoom;» ρώτησε ο κ. Αποστολάκης και ο κ. Μουλάς απάντησε ότι θα μπορούσαν να έρθουν και στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.

Ο αντιδήμαρχος στρατηγικού σχεδιασμού Θάνος Θεοδώρου ανέφερε ότι κανένας δεν αμφισβητεί την προσφορά του Πανεπιστημίου στην πόλη. «Κανένας δεν το κάνει. Ούτε εμείς. Το Πανεπιστήμιο δεν χρειάζεται υποστηρικτές τα μέλη των αντιπολιτεύσεων. Έπρεπε να καταθέσει έγγραφο στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου για να ακουστούν και οι απόψεις του, όχι στην υπηρεσία» είπε και πρόσθεσε ότι έχουν γίνει διάφορες συζητήσεις με το Πανεπιστήμιο. «Νομίζετε ότι έχουμε πρόθεση να κηρύξουμε πόλεμο στο πανεπιστήμιο; Κανένας δεν θέλει να πάει πίσω η ανάπτυξη. Αλλά δεν μας λένε γιατί καθυστερεί αυτή η ανάπτυξη. Δεν θα απολογηθώ εγώ για την διοικητική ανεπάρκεια κάποιων» δήλωσε.

O αντιδήμαρχος Τάσος Μπατζάκας σχολίασε ότι το Πανεπιστήμιο δεν υλοποίησε την υπόσχεσή του ότι θα καταβάλει την αποζημίωση στους ιδιοκτήτες.

Η δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Μαζί για τον Βόλο» Ελένη Παπαθανασίου τόνισε ότι πρέπει να λήξει η κόντρα με τον μεγαλύτερο επενδυτή στην πόλη. «Θα έπρεπε εμείς να καλέσουμε το Πανεπιστήμιο στο δημοτικό συμβούλιο» σημείωσε, ενώ ο κ. Μουλάς της απάντησε πως όταν υπάρχει ένα θέμα για κάποιον ενδιαφερόμενο θα μπορούσε να παρευρίσκεται. «Το Πανεπιστήμιο γνώριζε ότι το θέμα θα συζητούνταν σήμερα στο Συμβούλιο» είπε.
«Πρέπει να ψηφίσουμε αρνητικά στην εισήγηση γιατί θα λογοδοτήσουμε και στις επόμενες γενιές» δήλωσε η κ. Παπαθανασίου.

Η δημοτική σύμβουλος Διαλεχτή Τσιτούμη κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι από τη στιγμή που δεν στηρίζει την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου, δεν στηρίζει την ανάπτυξη της πόλης. Επίσης, επέκρινε τη στάση της Υφυπουργού Παιδείας Ζέττας Μακρή, λέγοντας ότι τηρεί αφωνία για ένα θέμα που αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στις  δευτερολογίες, η κ. Καπούλα κάλεσε τη δημοτική αρχή να τηρεί τα νόμιμα, ενώ ο κ. Αποστολάκης επισήμανε ότι πρώτη φορά το Δημοτικό Συμβούλιο δείχνει τέτοια ευαισθησία προς ιδιώτη. «Δεν είμαι εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου, αλλά της πόλης» ξεκαθάρισε ο κ. Παπαδούλης και πρόσθεσε ότι το Πανεπιστήμιο έχει δεσμευμένα 1,8 εκ. ευρώ για τους ιδιοκτήτες. «Ήδη οι τρεις ιδιοκτήτες έχουν αποζημιωθεί. Γιατί να μην θέλει το Πανεπιστήμιο να αποζημιώσει και τον κύριο που κάνει την ένσταση;» είπε και κάλεσε την πλειοψηφία της δημοτικής αρχής να ψηφίσει αρνητικά.

Σημειώνεται ότι αρνητικά ψήφισαν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης όπως και η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Σόνια Χαρανά.

Δέσμευση οικοπέδου στη Νέα Αγχίαλο
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου η ένσταση για την τροποποίηση του σχεδίου επέκτασης του οικισμού στη Νέα Αγχίαλο, στο οικοδομικό τετράγωνο 191. Πρόκειται για χώρο που έχει δεσμευτεί για τις ανάγκες σχολικής στέγης.
Ο δημοτικός σύμβουλος από την παράταξη «Βόλος, έξυπνη Πόλη» Θεολόγος Διαμαντένιας ανέφερε ότι το 2009 με απόφαση του το Δ.Σ. ενέκρινε την παραχώρηση έκτασης 2,5 στρεμμάτων για την κατασκευή νηπιαγωγείου. «Από το 2007 υπάρχουν αιτήματα να επεκταθεί το Λύκειο Αγχιάλου. Θέλουμε να κατασκευαστεί νηπιαγωγείο και θα βάλουμε πλάτη. Αν χρησιμοποιηθεί όμως το συγκεκριμένο οικόπεδο, δεν θα υπάρχει χώρος για επέκταση του Λυκείου. Σας παρακαλώ μην δεσμεύσετε το οικόπεδο που είναι δίπλα στο Λύκειο» είπε και σημείωσε ότι τάσσεται υπέρ της έντασης.

Η αντιδήμαρχος Παιδείας Γεωργία Μπουντού-Τοκαλή είπε ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο αγοράστηκε όντως το 2007 αλλά το είχε καταψηφίσει ο κ. Διαμαντένιας. «Υπάρχουν οικονομικοί λόγοι που γίνεται η ένσταση καθώς θα χαθεί το μίσθωμα. Ο ιδιοκτήτης του μισθωμένου τώρα νηπιαγωγείου είναι ένας από τους κατοίκους που κάνουν ένσταση. Δεν έχουμε δεχθεί ποτέ αίτημα για προσθήκη αιθουσών στο Λύκειο Αγχιάλου ούτε από το σχολείο ούτε από τη Δευτεροβάθμια» σημείωσε.
Ο κ. Ριζόπουλος ψήφισε θετικά για να παραμείνει δεσμευμένο το οικόπεδο για τις ανάγκες σχολικής στέγης. Αρνητικά ψήφισαν οι παρατάξεις της κ. Καπούλα και του κ. Παπαδούλη.

Επίσης, αναφορικά με την εκμίσθωση του «Ενυδρείου» ο κ. Ριζόπουλος πρότεινε να υπάρχουν στον δήμο Βόλου καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που να μπορούν να παρέχουν φθηνές υπηρεσίες στους πολίτες. Η ίδια πρόταση περιλαμβάνει και το Ενυδρείο. Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Ανδρέας Ζέρβας δήλωσε ότι το τίμημα για την εκμίσθωση του καταστήματος θα έρθει προς ψήφιση στην Οικονομική Επιτροπή.
Τέλος, η πλειοψηφία δεν έκανε δεκτή την πρόταση που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προκειμένου να υπάρξει ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τον νέο εκλογικό νόμο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το