Ελλάδα

«Σφάχτηκαν με το γάντι» για τον Καμμένο στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής

Μέ κάθε τρόπο επιχειρεί η κυβέρνηση να μην ανοίξουν άλλα μέτωπα με τον Πάνο Κάμμένο την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διελκυνστίδα με τους ΑΝΕΛ αναφορικά με το όνομα των Σκοπίων.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου με την σύμπραξη των βουλευτών της συμπολίτευσης μπλόκαρε το αίτημα της αντιπολίτευσης να κληθεί ενώπιον της επιτροπής ο υπουργός Εθνικής Άμυνας προκείμενου να ρίξει φως στην υπόθεση των πώλησης πυρομαχικών στην Σαουδική Αραβία.

Πρώτος το θέμα είχε θέσει (εδώ και καιρό) ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης και το αίτημα του είχαν συνυπογράψει οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η ΝΔ αλλά και η Ένωση Κεντρώων και το ΚΚΕ.

Η κυρία Χριστοδουλοπούλου επιχείρησε να απορρίψει το αίτημα εμφανίζοντας ως αρμοδιότερη την επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλή, ενώ δικαιόλογησε την άρνηση της και με το επιχείρημα ότι η υπόθεση διερευνάται ήδη από την Δικαιοσύνη.

«Δεν μπορούμε να παρέμβουμε στην λειτουργία άλλων επιτροπών» ισχυρίστηκε η κυρία Χριστοδουλοπούλου προκαλώντας την αντίδραση του Μάκη Βορίδη

«Πρόκειται για αίτημα που αφορά το ζήτημα πωλήσεων πολεμικού υλικού για το οποίο έχουν ανακύψει ζητήματα διαφάνειας» απάντησε ο βουλευτής της ΝΔ.

Χριστοδουλοπούλου: «Αυτό είναι θέμα Δικαιοσύνης».

Βορίδης: «Τώρα πήρατε το θέμα και από το Κοινοβούλιο. Εμείς εδώ ελέγχουμε τα πράγματα όπως έχουν γίνει. Πρόκειται για μια αγοραπωλησία στην οποία εμπλέκεται και ο πρωθυπουργός. Μια αγοραπωλησία με πλαστά χαρτιά. Τώρα λέτε ότι η αρμόδια είναι η επιτροπή Εξοπλιστικών. Μα η Επιτροπή Θεσμών εξετάζει ζητήματα διαφάνειας. Καταργείτε το δικαίωμα της μειοψηφίας».

Χριστοδουλοπούλου: «Μην τα δραματοποιείτε»

Βορίδης: «Μα βέβαια. Έτσι κάνετε. Κάθε φορά που η μειοψηφία θα καταθέτει ένα ανάλογο αίτημα θα λέτε ότι η επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα. Συγκαλύπτετε τον κ. Καμμένο και παίρνετε μεγάλη ευθύνη».

Χριστοδουλοπούλου: Έχει ασχοληθεί και η Δικαιοσύνη και η Βουλή. Δεν νομίζω ότι περιμένουν από εμάς…».

Βενιζέλος: «Υποβαθμίζετε την επιτροπή σε μια επιτροπή του τίποτα. Την επιτροπή Εξοπλισμών την εισηγήθηκα εγώ. Εμφανίζονται στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που εισηγούνται για λόγους στρατιωτικούς την ανάγκη μια προμήθειας. Όταν με αφορμή μια προμήθεια αποκαλύπτονται θέματα διαφάνειας δεν αφορούν την επιτροπή Εξοπλισμών αλλά το δημόσιο βίο. Άρα δεν έχει καμία σχέση η Επιτροπή Εξοπλισμών.Το θέμα δεν είναι η προμήθεια . Το θέμα είναι τα μεγάλα προβλήματα διαφάνειας που ΄έχουν προκύψει από την πώληση αυτή.»

Χριστοδουλοπούλου: «Εγώ δεν θεωρώ ότι υπονομεύω το έργο τη επιτροπής. Ούτε αμφισβητώ τα δικαιωματα της μειοψηφίας. Θέλω να οριοθετήσω τις αρμοδιότητες μας. Δεν θα κάνουμε εδώ παρέλαση του υπουργικού συμβουλίου. Το θέμα συζητήθηκε με άνεση στην Ολομέλεια και η Δικαιοσύνη ερευνά αυτεπάγγελτα τυχόν ελλείψεις».

Ανέττα Καββαδία (ΣΥΡΙΖΑ): «Ζητήστε εξεταστική επιτροπή να λήξουμε το θέμα».

Βορίδης: Στην αρχή λέγατε ότι η επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα. Τώρα λέτε ότι υπάρχει η Δικαιοσύνη. Πείτε ότι θέλετε να καλύψετε τον Καμμένο».

Βορίδης: «Σας έχουν πιάσει με την γίδα στην πλάτη. Ντροπή».

Χριστοδουλοπούλου: «Είστε σε απελπιστική κατάσταση»

Βενιζέλος: «Μην καλύπτετε τον Πάνο Καμμένο. Προτάξτε τα στήθη σας. Μην παραβιάζετε τον Κανονισμό της Βουλής».

Χριστοδουλοπούλου: «Η ιστορία με τα βλήματα παίζεται από τον Νοέμβριο.

Βενιζέλος: Η ιστορία με τα βλήματα θα παίζεται πάντα».

Χριστοδουλοπούλου: «Εγώ δεν μιλώ για τα πνευματικά βλήματα. Λέω ότι η υπόθεση λανσαρίστηκε από τον βουλευτή σας με τα απόρρητα έγγραφα»

Βενιζέλος: «Δεν τα έβγαλε ο κ. Λοβέρδος. Τα έκανε φειγ βολάν ο Πρωθυπουργός».

Χριστοδουλοπούλου: «Το θέμα παίχθηκε και εξαντλήθηκε».

Τελικά η πρόεδρος της επιτροπής προχώρησε σε ελιγμό. Δήλωσε ότι θα ζητήσει από την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής να γνωμοδοτήσει ποιες είναι οι αρμοδιότητες της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και αν ο υπουργός Άμυνας πρέπει να κληθεί από την επιτροπή Εξοπλιστικών.

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το