Κόσμος

Σερβία: Σε απεργία πείνας βουλευτές της αντιπολίτευσης και του κυβερνώντος κόμματος

Δύο βουλευτές τις αντιπολίτευσης και δύο βουλευτές του κυβερνώντος Σερβικού Προοδευτικού Κόμαπεργία πείνας

Την απεργία πρώτος ξεκίνησε εχθές το πρωί ο ανεξάρτητος βουλευτής Μιλάντιν Σέβαρλιτς ζητώντας να τεθεί προς συζήτηση στη Βουλή το ζήτημα του Κοσόβου και να εκδοθεί ψήφισμα για την πλήρη εφαρμογή της διακήρυξης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του 1999, που κατοχυρώνει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Σερβίας στην περιοχή.

Το αίτημα αυτό υποστήριξε ο αρχηγός του κινήματος «Dveri» Μπόσκο Ομπράντοβιτς ο οποίος σε ένδειξη συμπαράστασης ξεκίνησε επίσης απεργία πείνας. Ο Ομπράντοβιτς έθεσε και το αίτημα να αναβληθούν για έξι μήνες οι βουλευτικές εκλογές, που κηρύχθηκαν για τις 21 Ιουνίου, και να δημιουργηθούν δημοκρατικές συνθήκες για τη διεξαγωγή τους. ‘Αμεση ήταν η αντίδραση του κυβερνώντος κόμματος.

Οι επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος, Αλεξάνταρ Μαρτίνοβιτς και Σάντρα Μπόζιτς, επίσης, ξεκίνησαν απεργία πείνας μπροστά από το κτήριο της βουλής. Αίτημά τους να παρέμβει ο εισαγγελέας για τα επεισόδια που προκάλεσε την περασμένη Παρασκευή, έξω από την βουλή, ο Μπόσκο Ομπράντοβιτς όταν προπηλακίστηκε o βουλευτής του SNS Μάριαν Ριστίτσεβιτς.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κυβερνητικός συνασπισμός αντιδρά με το ίδιο τρόπο στις δράσεις τις αντιπολίτευσης. Τα τελευταία δύο χρόνια τουλάχιστον δύο φορές βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού ξεκίνησαν απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμπεριφορά της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Η πρόεδρος της Βουλής, Μάγια Γκόικοβιτς, συνομίλησε σήμερα το πρωί με τον ανεξάρτητο βουλευτή και τους δύο βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ενώ αρνήθηκε να συνομιλήσει με τον αρχηγό του κινήματος «Dveri» δηλώνοντας ότι ενδιαφέρεται μόνο για την υγεία των τριών βουλευτών και όχι για τον Ομπράντοβιτς.

Ο Μιλάντιν Σέβαρλιτς, που ξεκίνησε πρώτος την απεργία πείνας, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως σκέφτεται να τη διακόψει διότι οι βουλευτές που τον μιμήθηκαν για κομματικούς λόγους, απαξιώνουν τον αγώνα του για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το