Άρθρα

Σεπτέμβριος ή Τρυγητής!

Του Δημητρίου Χαρ. Ζωϊτόπουλου

Ο Σεπτέμβριος δεν θα μπορούσε να είχε άλλη κατά τη λαϊκή μας παράδοση ονομασία παρά μόνο Τρυγητής! Είναι ο μήνας που για τους ανθρώπους του κρασιού καθορίζει εν πολλοίς όλη τη χρονιά! Και βέβαια άνθρωποι του κρασιού δεν είναι μόνο οι επαγγελματίες του χώρου αλλά ένα ευρύτερο σύνολο ανθρώπων πού είτε ασχολούνται ερασιτεχνικά είτε απλά το απολαμβάνουν ευφραινόμενοι από τα πολυποίκιλα γευστικά χαρακτηριστικά του!
Μιας και μιλάμε λοιπόν για τον Τρυγητή ας παραθέσουμε μερικά στοιχεία ιδιαίτερα χρήσιμα σε σένα τον νέο (και όχι μόνο) επίδοξο Οινοποιό!
Όλα ξεκινάνε από την προσδοκία η οποία μετουσιώνεται σε ισχυρό κίνητρο να κάνεις το καλύτερο κρασί του κόσμου όλου! Θα μου πείτε και η κουκουβάγια το κουκουγιαβόπουλο το θεωρούσε το πιο όμορφο παιδί απ’ όλα τα άλλα! Αλλά αλλοίμονο αν δεν ήταν έτσι!

Ξεκινώντας λοιπόν σας παραθέτω τι λένε οι φίλοι μας Καλιφορνέζοι: «δεν μπορείς να κάνεις καλό κρασί από «μάπα» σταφύλια αλλά, μπορείς να κάνεις μάπα κρασί από καλά σταφύλια» με άλλα λόγια να «καταστρέψεις ένα υπέροχο φρούτο βλέπε σταφύλι, με κάκιστη τεχνική.
Έχει να κάνει κανείς με ένα ζωντανό χυμό (μούστο) με ένα τεράστιας ποικιλίας μικρόκοσμο (σάκχαρα, οξέα, πολυσακχαρίτες, βιταμίνες, άζωτο, αλκαλικά στοιχεία, πρωτεΐνες, πολυφαινόλες, τανίνες, ανθοκυάνες, ζύμες, ένζυμα, βακτήρια και ένα σωρό μη ορατά ενδιαφέροντα στοιχεία!)
Μπορεί αυτός ο μικρόκοσμος να είναι ορατός παρά μόνο με μικροσκόπιο, αλλά το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης όλων αυτών των στοιχείων, ειδικά κατά την κορύφωση της αλκοολικής ζύμωσης, το βλέπεις και το παραβλέπεις ( είναι αυτό που λέει ο λαός μας «βράζει και χύνεται!»

Στον κόσμο του κρασιού δεν υπάρχουν λοιπόν «συνταγές» (λόγω της δυναμικής κατάστασης) αλλά Αρχές και Τεχνικές τις οποίες εφαρμόζουν διαχρονικά όλοι όσοι ασχολούνται σοβαρά με το κρασί.
Βασική προϋπόθεση και αρχή είναι η καθαρότητα όλων των σκευών που θα χρησιμοποιήσουμε αλλά και του χώρου που θα τοποθετήσουμε τα βαρέλια ή τις δεξαμενές μας. Χώρος καλά αεριζόμενος με σταθερή θερμοκρασία και υγρασία (ιδανικά υπόγειος) απαλλαγμένος από αλλότριες οσμές.
Τα υπόλοιπα είναι το μεράκι, η προσοχή, το εποικοδομητικό άγχος και το «νοικοκυριό», ώστε οι προσδοκίες μας να ευοδωθούν.
Η ευχή δε όπως καλά καταλάβατε δεν είναι άλλη πάρα μόνο καλά κρασιά.
Καλά κρασιά λοιπόν σε όλους!

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το