Κόσμος

Σεντένο: Από την Ελλάδα θα εξαρτηθεί η καθαρή έξοδος

Στα αποτελέσματα του πρώτου Eurogroup που προήδρευσε αναφέρθηκε ο Μάριο Σεντένο σε συνέντευξή του στο Bloomberg από το Νταβός τονίζοντας πως τα καλά νέα ήρθαν από την Ελλάδα.

Επαναλαμβάνοντας ότι ειναι σε εξέλιξη η διαδικασία ολοκλήρωσης της γ΄ αξιολόγησης και προετοιμαζόμαστε για την τέταρτη, τελευταία αξιολόγηση.

Σημείωσε δε πως οι ελληνικές αρχές είναι δεσμευμένες για τις μεταρρυθμίσεις και αυτό είναι πολύ καλό για την πολιτική κυριότητα του προγράμματος.

Οσον αφορά την καθαρή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα ο Μάριο Σεντένο επανέλαβε πως αυτό θα εξαρτηθεί από τις ελληνικές αρχές, «εμείς προετοιμαζόμαστε για μια βιώσιμη διαδικασία μετά από τη λήξη του προγράμματος».

Ντε Γκίντος: Το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο από καμιά άποψη

Την ίδια ώρα ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες, όπως αναφέρει το Bloomberg σημείωσε ότι «το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο από καμία άποψη».

«Έχει ξεκινήσει η τεχνική ανάλυση για τα διάφορα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την μείωση του βάρους του χρέους στην ελληνική οικονομία. Ένα από τα θέματα που αναλύθηκαν ήταν τα ομόλογα που είναι συνδεδεμένα με την οικονομική ανάπτυξη, στα οποία τα επιτόκια ακόμη και το κεφάλαιο συνδέονται με την εξέλιξη του ΑΕΠ».

Σε ότι αφορά την τραπεζική ένωση, ο ντε Γκίντος εξέφρασε την πεποίθηση ότι μια συμφωνία για το ζήτημα θα έχει επιτευχθεί πριν τη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης τον Ιούνιο.

Ο όρος του ΔΝΤ για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν έχει εκπληρωθεί από τους δανειστές της

«Η προσδοκία ήταν ότι θα δοθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) νέο δάνειο στην Ελλάδα εάν αποδειχθεί ότι καταγράφει επαρκείς προόδους στο θέμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και εάν οι δανειστές της προχωρήσουν σε επαρκείς ελαφρύνσεις του χρέους ώστε να καταστήσουν το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο. Ο τελευταίος τουλάχιστον όρος δεν έχει ακόμα εκπληρωθεί», είπε ο Maurice Obstfeld, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα “Die Zeit”.

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το