Πολιτισμός

Σεμινάριο ελληνικής παλαιογραφίας στον Βόλο

Τα μαθήματα απευθύνονται σε όσους επιθυμούν να έλθουν σε άμεση επαφή με γραπτές πηγές της θεολογίας, φιλολογίας, ιστορίας και αρχαιολογίας και γενικότερα της χειρόγραφης πολιτιστικής μας παράδοσης.
Στόχος των μαθημάτων είναι η γνωριμία με τον κόσμο του ελληνικού χειρόγραφου βιβλίου από τη Βυζαντινή περίοδο και την Αναγέννηση μέχρι τα μεταβυζαντινά χρόνια. Οι φοιτητές θα γνωρίσουν τον χειρόγραφο κώδικα ως υλικό αντικείμενο και με τη χρήση αντιπροσωπευτικών δειγμάτων, θα εξασκηθούν στην ανάγνωση κειμένων σε μεγαλογράμματη και κυρίως μικρογράμματη γραφή, που παραδίδονται σε ελληνικά χειρόγραφα. Έμφαση δίνεται στην ανάλυση συντομογραφιών και συμπλεγμάτων που χρησιμοποιούσαν οι Βυζαντινοί γραφείς, και γενικότερα σε όλες τις ιδιαιτερότητες που συναντάμε στη χειρόγραφη παράδοση των κειμένων.

Σκοπός των μαθημάτων είναι, με την εξοικείωση στην ανάγνωση και μεταγραφή κειμένων που παραδίδονται σε χειρόγραφους κώδικες από ποικίλους γραφείς σε διαφορετικές περιόδους και γεωγραφικές περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν τις γνώσεις και τη μεθοδολογία που θα τους επιτρέψει να μελετήσουν σε βάθος τις γραπτές πηγές στη χειρόγραφη μορφή τους και να προάγουν την έρευνα σε διάφορα επιστημονικά πεδία.
Μέθοδοι διδασκαλίας: Διαλέξεις με την αξιοποίηση των εποπτικών μέσων διδασκαλίας (PowerPoint, internet, databases). Πρακτική εφαρμογή μεθοδολογίας στην μελέτη των αντικειμένων των διαλέξεων (π.χ., Βιβλιογραφικά εργαστήρια, Μεταγραφή και Κριτική των κειμένων, Συντομογραφίες και Συμπλέγματα, Ταυτίζοντας κείμενα και γραφείς, κλπ.) σε ισάριθμα σεμινάρια με την ενεργή συμμετοχή των σπουδαστών.

Διδασκόμενες ενότητες: Παλαιογραφία, Κωδικολογία, Διπλωματική. Υλικά και όργανα γραφής. Εξέλιξη της ελληνικής γραφής. Μεταγράφοντας ένα κείμενο. Ιδιομορφίες γραφέων και καλλιγραφείων. Αντιγραφή ή υπαγόρευση. Διακόσμηση χειρογράφων. Βιβλιογραφικά εργαστήρια. Σημειώματα (βιβλιογραφικά, κτητορικά, κ.α.). Στάχωση των χειρόγραφων κωδίκων. Συστήματα αριθμήσεως. Περιγραφή χειρογράφων. Χρονολόγηση των χειρόγραφων κωδίκων. Λόγιοι και Γραφείς. Αυτόγραφα κείμενα. Παλαιογραφία στην ψηφιακή εποχή. Κριτική έκδοση κειμένων.

Το σεμινάριο μπορούν να παρακολουθήσουν υποψήφιοι διδάκτορες, ανεξάρτητοι ερευνητές, πτυχιούχοι φιλολογίας, θεολογίας, ιστορίας – αρχαιολογίας, αρχειονομίας, ξεναγοί, φοιτητές προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών, εκπαιδευτικοί, οι οποίοι ανατρέχουν σε κείμενα της χειρόγραφης παράδοσης (φιλόλογοι, ιστορικοί, θεολόγοι), ιερείς, στελέχη ενοριών.
Πληροφορίες: Γραμματεία Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, κ. Βαλίλα Γιαννουτάκη, τηλ. 24210 93551, 93553, e-mail: [email protected]/.
Εγγραφές: Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το σεμινάριο μπορούν να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά την online φόρμα συμμετοχής.
Οι θέσεις του σεμιναρίου είναι περιορισμένες.
Η προθεσμία εγγραφής είναι μέχρι την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου.
Η πρώτη συνάντηση, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου στις 5 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Ι. Ν. Αγ. Νεκταρίου Βόλου (Αντωνοπούλου με Δημάρχου Γεωργιάδου).
Διάρκεια Σεμιναρίου: Η διάρκεια του σεμιναρίου ορίζεται σε τρία ακαδημαϊκά εξάμηνα, ώς τον Ιανουαρίου του 2021.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το