Τοπικά

Σεμινάρια ΕΦΕΤ για επιχειρήσεις τροφίμων και τους εργαζόμενούς τους

εφετ

Η Εταιρεία Ανάπτυξης Επιμελητηρίου Μαγνησίας (Ε.Α.Ε.Μ.) διοργανώνει, για λογαριασμό του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, σεμινάρια του ΕΦΕΤ για επιχειρήσεις τροφίμων και υγειονομικού ενδιαφέροντος και τους εργαζόμενους σε αυτές. Τα νέα σεμινάρια, συνολικής διάρκειας 10 ωρών το καθένα, θα πραγματοποιηθούν, εντός του τρέχοντος έτους (2015) στον Βόλο και στα νησιά των Σποράδων.

Οι ενδιαφερόμενοι, προκειμένου να συμπληρώσουν την αίτηση συμμετοχής στα προγράμματα εκπαίδευσης θα πρέπει να προσέρχονται στα γραφεία της Εταιρείας Ανάπτυξης Επιμελητηρίου Μαγνησίας κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, έχοντας μαζί τους απλή φωτοτυπία των δύο όψεων της αστυνομικής τους ταυτότητας, τη σφραγίδα της επιχείρησης (εφόσον πρόκειται για τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης) και το χρηματικό ποσό της συμμετοχής. Θα πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζουν τόσο τον προσωπικό τους Α.Φ.Μ. όσο και τον Α.Φ.Μ. της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, εάν πρόκειται για υπαλλήλους, οι οποίοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στα σεμινάρια. Ακόμη, μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Μαγνησίας www.c-magnesia.gr, όπου υπάρχουν πληροφορίες για τα σεμινάρια καθώς και η αίτηση συμμετοχής.

Αιτήσεις γίνονται δεκτές

(α) στα γραφεία της Ε.Α.Ε.Μ. ή

(β) μέσω φαξ στο 24210-31211 ή

(γ) μέσω email στο [email protected]

εφόσον φέρουν τις απαραίτητες υπογραφές και σφραγίδες και συνοδεύονται από τη φωτοτυπία των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας του αιτούντος και του αποδεικτικού κατάθεσης του χρηματικού ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό της Ε.Α.Ε.Μ.

Για κατάθεση χρημάτων στον τραπεζικό λογαριασμό απαιτείται προηγουμένως συνεννόηση με την αρμόδια υπάλληλο.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι στα προγράμματα επιμόρφωσης μπορεί να συμμετάσχει όποιος επιθυμεί, εφόσον διαθέτει ή εργάζεται σε επιχείρηση που έχει σχέση με τρόφιμα. Δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής άνεργοι. Περισσότερες πληροφορίες δίνονται στα γραφεία της Εταιρείας Ανάπτυξης Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Δημητριάδος 176, 1ος όροφος και στο τηλέφωνο 24210-94700, επιλογή 8 (αρμόδια κα Ελένη Πασχάλη).

Αναλυτικότερα:

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

1. ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ

Το προσωπικό των επιχειρήσεων που παράγουν, επεξεργάζονται, αποθηκεύουν, μεταφέρουν, διακινούν τρόφιμα ή ασχολούνται με το λιανικό εμπόριο, τη διάθεση τροφίμων, τη μαζική εστίαση και ζαχαροπλαστική ή είναι εργαστήρια παραγωγής ή μεταποίησης τροφίμων.

Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν υποχρέωση να καταρτίζουν όλο το προσωπικό τους που ασχολείται με χειρισμό τροφίμων, βάσει της διαδικασίας που περιγράφεται στην Υπουργική Απόφαση 14708/17-08-07.

2. ΠΟΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ

Οι επιχειρήσεις τροφίμων που υποχρεούνται σε πλήρη ανάπτυξη συστήματος HACCP μπορούν ή να εφαρμόσουν τα προγράμματα του ΕΦΕΤ ή να αναπτύξουν προγράμματα σύμφωνα με το σύστημα που εφαρμόζουν.

3. ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Υπεύθυνος για την εκπαίδευση του προσωπικού είναι ο υπεύθυνος της επιχείρησης.

4. ΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ

Από την παραπάνω εκπαίδευση μπορεί να εξαιρείται μόνο το προσωπικό το οποίο διαθέτει έγκυρο τίτλο σπουδών ή πιστοποιητικό ή αποδεικτικό παρακολούθησης προγράμματος εκπαίδευσης ή κατάρτισης, από το οποίο να προκύπτει σαφώς ότι ο εργαζόμενος είναι επαρκώς καταρτισμένος σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας ή άλλου καταλλήλου κατά περίπτωση τομέα των τροφίμων.

5. ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ

Τα προγράμματα αυτά αποσκοπούν στη διασφάλιση της ποιότητας, την παραγωγή ασφαλών προϊόντων και την προστασία του καταναλωτή σύμφωνα με τον Κανονισμό 852/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2004 για την υγιεινή των τροφίμων.

6. ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΦΕΤ

Ο ΕΦΕΤ καθορίζει το ελάχιστο περιεχόμενο των προγραμμάτων, εγκρίνει και ελέγχει την υλοποίησή τους, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, διενεργεί τη διαδικασία αξιολόγησης και εκδίδει τα σχετικά πιστοποιητικά.

7. ΤΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΖΕΙ

Προγράμματα επιπέδου 1

Αφορούν κατάρτιση απλών χειριστών σε γενικά θέματα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων.

Ελάχιστη διάρκεια: 10 ώρες.

8. ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Δυνατότητα εκτέλεσης προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης για το προσωπικό των επιχειρήσεων τροφίμων έχουν:

i. οι ίδιες οι επιχειρήσεις για το προσωπικό τους.

ii. οι επαγγελματικοί φορείς, επιμελητήρια, κλαδικά σωματεία.

iii. εκπαιδευτικά ιδρύματα, εκπαιδευτικοί και άλλοι Δημόσιοι Οργανισμοί και διαπιστευμένα κέντρα κατάρτισης.

9. ΕΚΔΟΣΗ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ

Μετά την περάτωση του εκπαιδευτικού προγράμματος, εκδίδονται προσωρινές βεβαιώσεις από τον φορέα εκτέλεσης (συγκεκριμένα από το Επιμελητήριο Μαγνησίας).

Οι επίσημες βεβαιώσεις, μετά την επιτυχή περάτωση της προβλεπόμενης δοκιμασίας (εξετάσεις), εκδίδονται από τον ΕΦΕΤ .

10. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Στο τέλος του προγράμματος οι εκπαιδευόμενοι υπόκεινται σε εξετάσεις προκειμένου να αξιολογηθούν. Οι εξετάσεις γίνονται σε σημεία και χρόνο που καθορίζονται από τον ΕΦΕΤ και τα οποία γνωστοποιούνται στο φορέα υλοποίησης. Συγκεκριμένα για τη Μαγνησίας, οι εξετάσεις διεξάγονται στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Μαγνησίας στον Βόλο. Η αξιολόγηση και η κατάρτιση του τελικού πίνακα των επιτυχόντων γίνεται με μέριμνα των τριμελών επιτροπών που ορίζονται από το Δ.Σ. του ΕΦΕΤ σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 3438/2006.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το