Τοπικά

Η «σελίδα» που έκλεισε… βιβλία

facebook

Όταν έχεις προσκαλέσει 194.000 ανθρώπους σε μια εκδήλωση τότε η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο σου. Μια τέτοια φαίνεται πως ήταν και η «Πανελλήνια Ημέρα Κατάληψης» που πραγματοποιήθηκε προχθές σε μεγάλο βαθμό και συνεχίστηκε χθες με μικρότερο ένταση σε όλη την Ελλάδα.

Όλα ξεκίνησαν από μια σελίδα στο Facebook. Ο Γιάννης Γεωργίου (το πιθανότερο με ψεύτικο προφίλ) προσκάλεσε σχεδόν μια ολόκληρη… Λάρισα σε μέγεθος πληθυσμού στην κατάληψη που προετοίμαζε για παραπάνω από έναν μήνα. Συγκεκριμένα ήταν 27 Σεπτεμβρίου όταν και μέσω ενός blog ανέλυε του λόγους για τους οποίους θα πρέπει να γίνει η κατάληψη και στεκόταν στην Τράπεζα Θεμάτων. Γι αυτό το σύστημα έλεγε πως «παραμερίζεται ο μαθητής και η κριτική σκέψη του αλλά και οι καθηγητές, κι όλοι απλά γίνονται εκτελεστικά όργανα προκαθορισμένων οδηγιών, εργαλεία ενός απρόσωπου αναλυτικού προγράμματος. Ο καθηγητής χάνει το δικαίωμα να διαχειριστεί την «ύλη» του ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της τάξης του και τρέχουν όλοι μαζί και ιδιαίτερα οι μαθητές σε σχολεία και φροντιστήρια επιβαρύνοντας τους γονείς τους οικονομικά για να καλύψουν την πολυπόθητη ύλη και να ανταποκριθούν στις εξετάσεις….

…Όσοι δεν έχουν τα χρήματα για τα φροντιστήρια που είναι πια απαραίτητα είναι οι «άτυχοι» που δεν χωρούν στο εξελιγμένο μας εκπαιδευτικό σύστημα. Μετά από όλα αυτά θεωρώ απαραίτητο να ακουστεί η φωνή μας , που δεν είναι η φωνή της τεμπελιάς και του να χάσουμε μάθημα αλλά η φοβισμένη φωνή μας γι’ όλα αυτά που θα έρθουν για εμάς χωρίς να μας ρωτήσουν και χωρίς να μας υπολογίζουν. θα πρέπει να είναι ένας κοπιώδης αγώνας».

Με βάση αυτό το αίτημα το Facebook πήρε φωτιά και αν υπολογίσουμε πως οι μαθητές στη συντριπτική τους πλειοψηφία διαθέτουν προσωπικούς λογαριασμούς, ήταν κάτι που μονοπώλησε το ενδιαφέρον τους όλο αυτό το διάστημα. Αποτέλεσμα ήταν να μην λειτουργήσουν 500 σχολεία σε όλη την Ελλάδα και η έκταση που πήρε το θέμα έφερε και προβληματισμό.

Προχθές το βράδυ ο διοργανωτής με ανάρτησή του ενημέρωσε μεταξύ άλλων: «500 σχολεία υπό κατάληψη. Πήραν το μήνυμα μας, οπότε κατάληψη και αύριο και μέχρι εκεί. Κρατήστε ημέρες καθώς θα κάνουμε και άλλες παρόμοιες κινητοποιήσεις σαν αυτές…» και ακολούθησε υστερόγραφο «Σκοπός μας ήταν να βγούμε στα ΜΜΕ και βασικά βγήκαμε σε όλη την Ελλάδα… Αυτά από εμένα τώρα αποφασίζετε εσείς».

Τα σχόλια που ακολούθησαν ήταν χιλιάδες με τις απόψεις να διίστανται. Όμως σε μια ερώτηση προς τους εκπροσώπους σχολείων (χωρίς να γνωρίζουμε αν αυτό ήταν εφικτό) που έγινε από τον ίδιο για τον θα πρέπει να συνεχιστεί ή όχι η κατάληψη οι 571 είπαν «ναι» και μόλις 92 είπαν «όχι».

ΣΤΗΝ ΛΑΡΙΣΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Στην Λάρισα αρχικά είχε αποφασιστεί ως παράλληλη εκδήλωση να γίνει μια συγκέντρωση στην Κεντρική Πλατεία «Τελικά οι περισσότεροι προτίμησαν να μην έρθουν όπως είχαμε αποφασίσει αρχικά» μας λέει μια 15χρονη μαθήτρια Γυμνασίου της πόλης που συνέχισε «Η κίνηση δεν είχε πολιτική χροιά. Ξεκίνησε από ένα σχολείο όπως μάθαμε από την Ανατολική Αττική. Ακολουθήσαμε όλη αυτήν την τάση που ξεκίνησε από το Facebook γιατί τα αιτήματα ήταν δίκαια και σαφή». Όσον αφορά για το τι θα γίνει από δω και πέρα «η κατάσταση ξέφυγε από τα χέρια του διοργανωτή και πλέον η τύχη των δράσεων βρίσκεται στα χέρια των μαθητών. Είναι δύσκολο να συντονιστεί μια τέτοια προσπάθεια πανελλαδικά άλλωστε».

Την ίδια ώρα ένας άλλος Λαρισαίος, 17χρονος μαθητής Γενικού Λυκείου και μέλος του 15μελούς τόνισε πως «αυτήν η κίνηση ξεκίνησε από φτωχά παιδιά στην Αθήνα και κυρίως παιδιά μεταναστών που δεν είχαν την οικονομική άνεση για να ακολουθήσουν τον δρόμο των φροντιστηρίων» και συνέχισε «εμείς ακολουθήσαμε αυτήν την κίνηση και θεωρώ πως όπως όλοι σχεδόν οι μαθητές της Λάρισας το κάναμε με πολύ αξιοπρεπή τρόπο».

Πηγή: www.eleftheria.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το