Ελλάδα

Self test: Ξεκινούν σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα – Πώς ένα θετικό κρούσμα οδηγεί σε υπερωρία

Υποχρεωτικά είναι από αύριο Δευτέρα 19 Απριλίου τα self test για χιλιάδες εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, τις τράπεζες αλλά και το Δημόσιο, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερος έλεγχος της διασποράς των κρουσμάτων και μεγαλύτερη ασφάλεια για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων. Σημειώνεται πως με αυτόν τον τρόπο η χώρα εισέρχεται στην δεύτερη φάση του μαζικού αυτοελέγχου καθώς ήδη από την προηγούμενη Δευτέρα τα self test θεωρούνται απαραίτητα για τους μαθητές και τους καθηγητές στα σχολεία.

Σημειώνεται πως η εβδομάδα που ξεκινά από αύριο Δευτέρα 18 Απριλίου και μέχρι την Κυριακή 25 Απριλίου, το μέτρο των self test στις επιχειρήσεις θα εφαρμόζεται πιλοτικά, κυρίως επειδή είναι η πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του (εκτός των σχολείων). Επομένως, οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να προμηθευτούν τα self test με τον ΑΜΚΑ τους από τα φαρμακεία, να υποβληθούν στο τεστ και να δηλώσουν το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα testing.gov.gr.

Οι εργαζόμενοι θα έχουν περιθώριο να κάνουν τη συγκεκριμένη διαδικασία όποτε αυτοί επιθυμούν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Ωστόσο, από την επόμενη εβδομάδα, δηλαδή την Μεγάλη Εβδομάδα, οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να έχουν κάνει το self test πριν πάνε στη δουλειά τους και να έχουν δηλώσει το αποτέλεσμα.

Οσον αφορά στους αρνητές των self test, δηλαδή τους εργαζόμενους που δεν επιθυμούν να κάνουν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο για τον κορονοϊό και να μην δηλώσουν το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα, οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να μην δεχτούν την εργασία τους και μάλιστα έχουν και τη δυνατότητα να μην τους πληρώνουν το μισθό που αναλογεί στην περίοδο που δεν εργάζονται.
Αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση που κάποιος βρεθεί θετικός στον κορονοϊό και δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να εργαστεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο μισθός του εργαζόμενου θα πληρώνεται κανονικά με το επίδομα ασθενείας του ΕΦΚΑ και με την αμοιβή που προβλέπεται από τον εργοδότη για την αναρρωτική άδεια.

Επίσης, σε περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος δεν νοσεί αλλά κάποιος συνάδελφός του βρεθεί θετικό στον κορονοϊό και πρέπει να μπει σε προληπτική καραντίνα (για 7 ή 14 ημέρες) καθώς ήρθε σε άμεση επαφή μαζί του, όταν επιστρέψει στη δουλειά του θα κληθεί να αναπληρώσει τον χρόνο απουσίας του στο 50%, με μία ώρα υπερεργασίας την ημέρα.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το