Ελλάδα

Self test: Στα κάγκελα οι φαρμακοποιοί για ουρές και συνωστισμό – Κρίσιμη συνεδρίαση

Συνεδριάζει το μεσημέρι το Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με ένα από τα βασικά έκτακτα θέματα στο τραπέζι τη διάθεση των self test. Μία διαδικασία που απεδείχθη άκρως προβληματική για τον κλάδο καθώς καθημερινά αυξάνεται η διανομή σε νέες κοινωνικές ομάδες με αποτέλεσμα όμως να δημιουργείται συνωστισμός και ουρές στα φαρμακεία και οι φαρμακοποιοί να μην προλαβαίνουν να διαθέσουν άλλα σκευάσματα στους ασθενείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, στη συνεδρίαση του ΔΣ το μεσημέρι του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), αναμένεται να συζητηθεί ακόμη και η διακοπή διάθεσης των self test από τα φαρμακεία, παρότι το σενάριο αυτό δεν θεωρείται πιθανό. Όμως ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr, πρόκειται να ζητήσει από την κυβέρνηση να ξεκινήσει η διάθεση των self test και από άλλους φορείς υγείας όπως είναι τα Κέντρα Υγείας, τα αγροτικά ιατρεία κ.α.

Τα ΑΜΚΑ
Οι ουρές πάντως και ο συνωστισμός δεν δημιουργήθηκαν τυχαία. Ενώ η αρχική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και φαρμακοποιών έλεγε πως θα ανοίγουν σταδιακά τα ΑΜΚΑ των πολιτών που θα δικαιούνται self test, το τελευταίο διάστημα ανοίγουν το ένα μετά το άλλο χωρίς μάλιστα ο κλάδος να ενημερώνεται σχετικά.

Ενδεικτικό είναι ότι πρόσφατα χωρίς καμιά προειδοποίηση στους φαρμακοποιούς, εντάχθηκαν εν μία νυκτί όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι ενώ ακολούθησαν οι αστυνομικοί και οι στρατιωτικοί. Συνέπεια είναι οι φαρμακοποιοί να διανέμουν καθημερινά χιλιάδες self test αφήνοντας τις ανάγκες των ασθενών στην άκρη αφού δεν προλαβαίνουν να τους εξυπηρετήσουν. Άλλωστε και η πλατφόρμα εγγραφής των self test παρουσιάζει συχνά προβλήματα με συνέπεια οι καθυστερήσεις να αυξάνονται.

Πηγές του ethnos.gr υπογραμμίζουν πως ο κλάδος είναι αποφασισμένος ακόμη και να διακόψει τη διάθεση των self test εάν δεν δοθεί άμεσα λύση και δεν ξεκινήσει η χορήγησή τους και από άλλα σημεία.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το