Ελλάδα

Self test: Προσφυγή στο ΣτΕ για ακύρωσή τους στα σχολεία

Tην ακύρωση του μέτρου των self test για καθηγητές και μαθητές ζητούν με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας τρεις εκπαιδευτικοί, δύο δικηγόροι και ένας ιερέας από τη Θεσσαλονίκη.
Ολοι οι προσφεύγοντες έχουν παιδιά σε Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο και λένε «όχι» στα self test υποστηρίζοντας ότι θίγουν τον πυρήνα των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους. Όπως λένε η επίμαχη κυβερνητική απόφαση παραβιάζει και τη διεθνή σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού αλλά και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Οι προσφεύγοντες χαρακτηρίζουν την ΚΥΑ παράνομη και αντισυνταγματική, αφού πριν το τεστ δεν έχει προηγηθεί η συναίνεση του εκπαιδευτικού και του μαθητή, όπως απαιτούν οι διεθνείς συμβάσεις, αλλά και γιατί όποιος μαθητής ή καθηγητής δεν συμμορφώνεται με την υπουργική απόφαση δεν μπορεί να πάει στο σχολείο.
Ακόμη, επισημαίνουν ότι η υποχρεωτική αυτοδιαγνωστική διαδικασίας από τα ίδια τα παιδιά, παραβιάζει το νόμο 2101/1992 γιατί «συνιστά ανεπίτρεπτη επέμβαση και ως εκ τούτου προσβολή του σώματος των παιδιών» και παράλληλα συνιστά «υποχρεωτική βία προς το παιδί», η οποία είναι τόσο σωματική όσο και ψυχική.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το