Κόσμος

Σεισμός στην Τουρκία: Η ΕΜΑΚ διέκοψε τις έρευνες για τους Έλληνες στην Αντιόχεια – Αγωνιούν οι συγγενείς

Διεκόπη τελικώς το μεσημέρι της Παρασκευής η επιχείρηση για την ανεύρεση των δύο Ελλήνων που αγνοούνται στην Αντιόχεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το MEGA και η εκπομπή Live News, η 1η ΕΜΑΚ, που βρίσκεται στο σημείο, αποφάσισε μετά τις αγωνιώδεις προσπάθειες και αφού ούτε με τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά ούτε και με τις έρευνες εντοπίστηκε κάποιο σημάδι ζωής, να παύσει τη δραστηριότητά της.

Κραυγή αγωνίας από τους γονείς

Εν τω μεταξύ, η κόρη του ζευγαριού μίλησε νωρίτερα στο STAR για τον 65χρονο πατέρα της, Γιώργο Αντύπα και την 62χρονη μητέρα της, Νίντα Αντύπα. «Δεν έχω νέα για τους γονείς μου. Τίποτα. Είμαι στην Κωνσταντινούπολη τώρα. Ήρθα από το Ντουμπάι γιατί ζω εκεί. Όλη την ώρα προσπαθώ να πάρω τηλέφωνο σε ανθρώπους και να βρω κάτι για τους γονείς μου, αλλά τίποτα. Η τελευταία φορά που μίλησα μαζί τους ήταν πριν τον σεισμό. Μετά τον σεισμό, όχι. Πήρα τις ελληνικές αρχές από την πρώτη στιγμή. Κάλεσα πολλές φορές και κάθε φορά μου λένε ‘θα ψάξουμε για εσάς και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται’, αλλά δεν κάνουν τίποτα. Δεν μας παίρνουν τηλέφωνο, εμείς τους παίρνουμε», δήλωσε η Ρίτα και «έσπαγε» η φωνή της, περιγράφοντας τις τραγικές στιγμές που βιώνει.

«Η θεία μου σώθηκε από γείτονες. Τη βοήθησαν οι γείτονες να βγει από το διαμέρισμα της. Δεν ήταν στο ίδιο κτίριο, αλλά στο διπλανό. Το κτίριο της δεν κατέρρευσε, οι δυο όροφοι μόνο. Εκείνη κόλλησε στο σπίτι και ήρθαν και τη βοήθησαν από την πρώτη ημέρα. Ζούσαμε στη Συρία και πήγαμε εκεί για να γλιτώσουμε από τον πόλεμο. Τέσσερις ημέρες έχουν περάσει, τι περιμένουν;», ανέφερε η κόρη τους.

Στο STAR μίλησε και ο σύζυγος της Ρίτας, γαμπρός του Γιώργου και της Νίντα Αντύπα.

«Είμαστε απελπισμένοι. Ακούσαμε στις ειδήσεις ότι υπάρχει ελληνική ομάδα διάσωσης και για αυτό ζητάμε αν μπορούν να κινηθούν γρήγορα για να μας βοηθήσουν με αυτή την κατάσταση. Γνωρίζουμε ότι οι πιθανότητες να βρεθούν ζωντανοί είναι πολύ λίγες, γίνεται όλο και πιο δύσκολο. Τουλάχιστον θέλουμε να βρούμε τα πεθερικά μου ώστε να μπορέσουμε να τους κηδέψουμε στην εκκλησία, όπως τους αρμόζει», ανέφερε ο άνδρας.

«Δυστυχώς δεν ακούγονται φωνές από τα συντρίμμια»

«Ζούμε με την ελπίδα», δήλωσε – από την πλευρά του – ο ανιψιός των Ελλήνων. «Μένουν σε μία πολυκατοικία στην Αντιόχεια, έξι ορόφων. Κατέρρευσε η πολυκατοικία όταν έγινε ο σεισμός. Ακούγαμε τα νέα για τον σεισμό και όλοι μας προσπαθούσαμε να έχουμε επαφή, στο κινητό, στο τηλέφωνο και δεν απαντούσαν από τότε μέχρι τώρα. Πρώτη φορά που τον πήρα εγώ ήταν ανοιχτό το κινητό του. Υπάρχουν συγγενείς εκεί που έφυγαν αμέσως όταν έγινε ο σεισμός. Βγήκαν από τα σπίτια και μαζεύτηκαν στο ίδιο σημείο, επειδή μένουν κοντά και από τότε δεν τους βρήκαν. Δυστυχώς, δεν ακούγονται φωνές από τα συντρίμμια, αλλά εμείς ζούμε με την ελπίδα και ευχόμαστε να είναι καλά και να τους βρουν ζωντανούς.»

Ο σύζυγος της αδελφής της Ρίτας, έτερος γαμπρός του ζευγαριού, κάνει έκκληση να συνεχίσουν οι έρευνες: «Μέχρι τώρα τα πεθερικά μου βρίσκονται κάτω από τα χαλάσματα. Υπάρχει μια ομάδα διάσωσης που ήταν εκεί και μόλις αυτή τη στιγμή έσωσαν έναν γείτονά τους, αλλά οι διασώστες τώρα φεύγουν και δεν υπάρχει κάποιος να ψάξει και να σώσει κάποιον σε αυτό το κτίριο. Μου είπαν ότι δεν άκουσαν φωνές τώρα, για αυτό έφυγαν. Την πρώτη μέρα του σεισμού έσωσαν τρία άτομα από αυτό το κτίριο και ένα από αυτά τα άτομα μας είπε ότι άκουσαν την πεθερά μου να μιλάει και να φωνάζει το όνομά του και να του μιλάει. Η γυναίκα μου και η αδελφή της έστειλαν μήνυμα και μίλησαν με την ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα και τους είπε ότι ψάχνουν κάποιο ίχνος ζωής. Αυτό ήταν, τίποτα άλλο δεν έγινε. Άκουσα ότι υπάρχει ελληνική ομάδα διάσωσης στα χαλάσματα. Τους παρακαλώ αν μπορούν να πάνε και να δουν. Ίσως μπορούν να σώσουν κάποιους, να δουν αν είναι ζωντανοί. Μόλις έσωσαν τον γείτονά τους οι διασώστες. Δεν ακούγονται φωνές εδώ και 2-3 ημέρες από αυτό το κτίριο παρ’ όλα αυτά βγήκε ένας άνθρωπος ζωντανός. Ίσως υπάρχουν ελπίδες και για αυτούς».

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το