Ελλάδα

Σεισμός στην Κρήτη: «Δεν αποκλείεται μετασεισμός 5 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι» – Τι λένε οι σεισμολόγοι

Η έντονη σεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη με τους τρεις, μέχρι στιγμής, σεισμούς μεγέθους 4,1 Ρίχτερ και με τους δυο διαδοχικούς 4,5 και 3,7 Ρίχτερ, μπορεί να έχουν ανησυχήσει τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Αρκαλοχωρίου, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τους επιστήμονες, οι οποίοι παρακολουθούν και καταγράφουν τα δεδομένα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι σημερινοί σεισμοί εντάσσονται στην μετασεισμική ακολουθία του σεισμού των 6 Ρίχτερ που έγινε πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, η οποία μέχρι στιγμής χαρακτηρίζεται ομαλή. Και όπως επισημαίνουν, οι σεισμοί αυτοί θα συνεχιστούν, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και ένας ισχυρός μετασεισμός μεγέθους έως 5,3 Ρίχτερ.

Ο διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ) σεισμολόγος Χρήστος Παπαϊωάννου, μιλώντας στο protothema.gr, εξήγησε ότι οι τρεις σεισμικές δονήσεις, οι δυο μάλιστα διαδοχικές, στο Αρκαλοχώρι είναι αποτέλεσμα της μετασεισμικής ακολουθίας του σεισμού των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συνέβη το πρωί της 27ης Σεπτεμβρίου.

«Ένας σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ, όπως αυτός που έγινε στις 27 Σεπτεμβρίου, έχει μια μετασεισμική ακολουθία που διαρκεί ενάμιση με δυο μήνες σύμφωνα με τη στατιστική. Αυτή η περίοδος των μετασεισμών μπορεί να είναι και λίγο μεγαλύτερη ή μικρότερη. Να σας θυμίσω ότι στο σεισμό της Σάμου μεγέθους 7 Ρίχτερ, η μετασεισμική ακολουθία είχε κρατήσει πάρα πολύ λίγο. Έτσι, σε έναν σεισμό 6 Ρίχτερ δεν είναι ασύνηθες ούτε παράξενο να έχουμε μετασεισμούς της τάξεως των 4 Ρίχτερ και 4,5 Ρίχτερ. Μπορεί να έχουμε και έναν 5 Ρίχτερ, δεν αποκλείεται αυτό. Επειδή όμως σήμερα με προβλημάτισαν και εμένα οι τρεις αυτοί σεισμοί, είδα ποια είναι η κατανομή των σεισμών και φαίνεται ότι η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά. Τα δεδομένα μέχρι σήμερα μας δείχνουν ότι η κατάσταση εξελίσσεται ομαλά και δεν είναι ασυνήθιστες οι απανωτές σεισμικές δονήσεις».

Πηγή:Protothema

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το