Κόσμος

Σεισμός στη Λ’ Άκουιλα: Τα Ρίχτερ που συγκλόνισαν και ο Έλληνας που “ψάχνει” δικαίωση

Ξημερώματα 6ης Απριλίου 2009, η Ιταλία έμελε να ζήσει έναν σεισμό που θα γραφόταν στην ιστορία και θα βύθιζε τη χώρα σε πένθος. Η πόλη Λ’ Άκουιλα, περίπου στις 03:30 το πρωί (τοπική ώρα), ταρακουνήθηκε από ισχυρή σεισμική δόνηση 5,9 Ρίχτερ, η οποία άφησε πίσω της 309 νεκρούς, 1600 τραυματίες, ζημιές σε περισσότερα από 10.000 κτίρια, 70.000 εκδιωγμένους από τα σπίτια τους και περίπου 29.000 αστέγους για μέρες μετά.

Εγκληματική αμέλεια των Αρχών;
Η Ιταλία είναι μια χώρα με έντονη σεισμική δραστηριότητα, η πόλη της Λ’ Άκουιλα εξίσου. Το έμβλημα της πόλης αναγράφει τη φράση «Μένει Αμετακίνητη», καθώς η πόλη έχει βιώσει αρκετούς σεισμούς πριν από εκείνον του 2009 (1315, 1349, 1452, 1501, 1646, 1703, 1706 και 1958), ωστόσο είχε καταφέρει να μείνει όρθια.

Το ethnos.gr επικοινώνησε με Έλληνα, ο οποίος βρισκόταν στη Λ’ Άκουιλα ως φοιτητής την ημέρα του σεισμού και δήλωσε τα εξής: «Ενώ για πέντε χρόνια που ήμουν εκεί δεν είχε κάνει ποτέ κάποιον σεισμό, το 2009 είχε ξεκινήσει να έχει σχεδόν σε καθημερινή βάση σεισμούς από τον Ιανουάριο μέχρι και το μεγάλο σεισμό της 6ης Απριλίου. Επίσης, το βράδυ του σεισμού, είχε κάνει δύο αρκετά αισθητούς σεισμούς (περίπου στις 23:30 και 00:30) που πρακτικά “έβγαλαν” τον κόσμο από τα σπίτια τους. Συγκεκριμένα, όταν είχε περάσει ώρα από τον πρώτο και ο κόσμος έμπαινε στα σπίτια του, έγινε ο δεύτερος που οδήγησε πολύ κόσμο στο να σωθεί βγάζοντας τους ξανά έξω με πολλούς από αυτούς να αποφασίζουν να κοιμηθούν στα αμάξια τους. Μέσα σε αυτούς κι εγώ».

Ο ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Πυρηνικής Ενέργειας, Τζιαμπάολο Τζουλιάνι, έγινε γνωστός διεθνώς στον σεισμό της Λ’ Άκουιλα καθώς, όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος, ενώ μελετούσε στο εργαστήριο του στο Gran Sasso τα επίπεδα ραδονίου και ενώ είχε προειδοποιήσει για επερχόμενο σεισμικό γεγονός την Τετάρτη πριν από τον σεισμό, τον μήνυσαν από το γεωδυναμικο ινστιτούτο.

Συγκεκριμένα, ο Τζουλιάνι είχε κατασκευάσει μια συσκευή την οποία ονόμαζε «σεισμικό κήρυκα» και μετρά τις ποσότητες ενός ραδιενεργού αερίου, του ραδόνιου, που απελευθερώνονται στην επιφάνεια από το υπέδαφος. «Κάποιοι πρέπει να μου ζητήσουν συγγνώμη» δήλωσε στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης μία ημέρα μετά τον σεισμό και τις επικρίσεις που δέχτηκε η πρόβλεψή του από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής.

Ο Τζουλιάνι είχε προβλέψει και τον σεισμό που προηγήθηκε του μεγάλου στη Λ’ Άκουιλα, στις 29 Μαρτίου. Το βράδυ εκείνης της Κυριακής σημειώθηκε μια δόνηση 4 Ρίχτερ στην πόλη Σουλμόνα, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής. Ο Ιταλός επιστήμονας καταγγέλθηκε για διασπορά ψευδών φημών και πρόκληση πανικού από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και υποχρεώθηκε να αποσύρει την πρόβλεψή του από το Διαδίκτυο. Ωστόσο, η επαλήθευση της πρόβλεψης – έστω και μια βδομάδα αργότερα – επανέφερε στο προσκήνιο την κατασκευή του, τον «σεισμικό κήρυκα».

Οι Έλληνες που βίωσαν τον σεισμό – Ένας φοιτητής νεκρός που «ψάχνει» δικαίωση
Στη Λ’ Άκουιλα, την ημέρα του σεισμού, βρίσκονταν πολλοί Έλληνες φοιτητές. Ο άνθρωπος που μίλησε στο ethnos.gr, σημειώνει σχετικά πως η μητέρα του έκανε εκκλήσεις στα ελληνικά μέσα να ασχοληθούν με το ζήτημα και να ψάξουν τι γίνεται με τους Έλληνες φοιτητές της περιοχής. Παράλληλα, «η Super Fast Ferries και η Blue Star είχαν για την ημέρα του σεισμού 50% έκπτωση στους φοιτητές που θα γυρνούσαν στην Ελλάδα και τις επόμενες μέρες η Aegean και η Ολυμπιακή (νομίζω) είχαν δωρεάν πτήσεις για τους φοιτητές που επέστρεφαν στην Ελλάδα».

Στον καταστροφικό σεισμό, έχασε τη ζωή του ένας Έλληνας φοιτητής, ο Βασίλης Κουφολιάς που ήταν εγκλωβισμένος στα ερείπια πολυκατοικίας. Η μητέρα του, Άννα Κουφολιά, δήλωσε το 2017: «Εδώ και κι 8,5 χρόνια έχω θέσει ως στόχο ζωής να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τα κτίρια που έχουν φτιάξει. Δεν σκοτώνει ο σεισμός, ο άνθρωπος σκοτώνει».

Η κ. Κουφολιά έχει υποβάλει μηνύσεις εναντίον του ιταλικού κράτους, της περιφέρειας της Λ’ Άκουιλα αλλά και των κατασκευαστών του κτιρίου όπου έχασε τη ζωή του ο γιος της. Στο ίδιο κτίριο εγκλωβίστηκε και η αδερφή του Βασίλη, Διονυσία, εκείνη όμως επέζησε. «Το κτίριο στο οποίο έμεναν τα παιδιά μου ήταν από τα καινούργια της πόλης. Το 2002 , χωρίς κανέναν έλεγχο στατικότητας, έγινε προσθήκη 2 ορόφων και μιας σοφίτας. Τα παιδιά μπήκαν στο διαμέρισμα τον Σεπτέμβριο του 2008», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά η κ. Κουφολιά στο Newpost.

Η πόλη προσπαθεί να ξαναγεννηθεί στις στάχτες της
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τότε πρωθυπουργός της χώρας, είχε εξαγγείλει ένα «θαύμα ανοικοδόμησης» σε χρόνο ρεκόρ, πράγμα που δεν συνέβη ποτέ. Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η Λ’ Άκουιλα μετά από δέκα χρόνια προσπαθεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της, με πολλά προβλήματα και κάποιες επιτυχίες. Σχεδόν όλο το κέντρο της έχει ξαναχτιστεί. Αλλά τα γύρω χωριά ουσιαστικά είναι εγκαταλειμμένα και στις περιφερειακές συνοικίες τα έργα προχωρούν με αργούς ρυθμούς.

Στα θετικά συγκαταλέγεται ότι το Πανεπιστήμιο της πόλης λειτουργεί κανονικά. Ωστόσο, τα σχολικά κτίρια δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί και υπάρχουν μαθητές που κοντεύουν να τελειώσουν το λύκειο και δεν έχουν μπει ποτέ τους σε μια κανονική σχολική αίθουσα, καθώς έκαναν μάθημα μόνον σε κοντέϊνερ και λυόμενα. Υπάρχουν πολλές οικογένειες που ζουν 60 με 70 τετραγωνικά μέτρα, στα ξύλινα, προσωρινά σπίτια ή στις μικρές πολυκατοικίες που είχε φτιάξει η κυβέρνηση του Καβαλιέρε.

Ορισμένοι νέοι πάντως επέστρεψαν και άρχισαν να καλλιεργούν τα χωράφια των παππούδων τους. Παράγουν ό,τι μπορούν και πωλούν τα προϊόντα τους στην τοπική αγορά.

Μια πόλη που χτυπήθηκε βάρβαρα από τον Εγκέλαδο πριν από 10 χρόνια και αυτή τη στιγμή είνα ένα μεγάλο εργοτάξιο, προσπαθεί να βρει ξανά τους ρυθμούς της και δείχνει με αργά αλλά σταθερά βήματα να το καταφέρνει. Οι ογδόντα έμποροι που βρήκαν το θάρρος να ανοίξουν και πάλι μαγαζιά στο ιστορικό κέντρο αποδεικνύουν πως όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και προοπτική να κάνουν μια νέα εκκίνηση, από εκεί που πατήθηκε η «παύση», στο ξημέρωμα μιας μέρας σαν κι αυτή.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το