Τοπικά

Σε τραγική θέση οι εργαστηριακοί γιατροί της Μαγνησίας “Θ”

nosok

Σε τραγική οικονομική θέση βρίσκονται οι εργαστηριακοί γιατροί στο Νομό Μαγνησίας που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΠΥ, μετά τις τελευταίες εξελίξεις με το «κούρεμα» στις αποδοχές τους. Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, τονίστηκε με τον πιο εμφατικό τρόπο στη σύσκεψη που πραγματοποίησαν προχθές στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου παρουσία του προεδρείου του Δ.Σ. του ΙΣΜ.

Εκεί έδωσαν το «παρών» 25 και άνω εργαστηριακοί γιατροί που περιέγραψαν με τα πιο μελανά χρώματα την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται, ενώ δεν αποκλείεται να προχωρήσουν και στη διακοπή της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, αφού κινδυνεύουν να έχουν σημαντικές οικονομικές απώλειες.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης τόνισε πως «ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας συγκάλεσε τη σύσκεψη με τους εργαστηριακούς γιατρούς στα γραφεία του Συλλόγου, προκειμένου να δούμε πώς θα διαχειριστούμε την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά το πλαφόν στις ιατρικές εξετάσεις και πράξεις, αλλά και το κούρεμα στις αποδοχές των εργαστηριακών γιατρών. Μαζί μας παρευρέθηκε και δικηγόρος, ώστε να δούμε τα επόμενα βήματά μας. Προς το παρόν δεν θα προχωρήσουμε στην αποστολή εξώδικου προς τον ΕΟΠΥΥ, όπως έπραξε ο Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας, αλλά θα αποστείλουμε επιστολή διαμαρτυρίας στον ΕΟΠΥΥ, καθώς και στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο για να αναλάβει κάποιες ενέργειες για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί».

Σημειώνεται πως το πλαφόν που είχε κάθε εργαστηριακός γιατρός για τις εξετάσεις το πληροφορήθηκε για το 2014 πολύ καθυστερημένα, δηλαδή λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος και ενώ ήδη είχαν κάνει πολλές εξετάσεις για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο. Τώρα, όμως, οι εργαστηριακοί γιατροί βρέθηκαν σε δύσκολη θέση, γιατί πρώτον ο ΕΟΠΥΥ τους «κουρεύει» διάφορες εξετάσεις και έτσι θα λάβουν λιγότερα χρήματα από αυτά που ανέμεναν και δεύτερον όσοι ξεπερνούν το πλαφόν, αναγκάζονται να επιστρέψουν και χρήματα, όπως τους ζητεί ο ΕΟΠΥΥ.

Οι γιατροί είχαν ζητήσει από τον ΕΟΠΥΥ να ανακοινώνει στην αρχή του κάθε χρόνου το πλαφόν, ώστε να ξέρουν πώς να κινηθούν. Ο κ. Τσάμης όμως σημείωσε πως επίτηδες η κυβέρνηση δεν ανακοινώνει το πλαφόν έγκαιρα, ώστε να αφήνει τους εργαστηριακούς γιατρούς να εξυπηρετούν τους ασθενείς, ώστε να μην υπάρχουν διαμαρτυρίες από τον κόσμο, και μετά, όταν το ξεπεράσουν, να τους μειώνει τις αποδοχές. Αλλά αυτό είναι ανήθικο.

Ο κ. Τσάμης συμπλήρωσε ότι από τη σύσκεψη διαφάνηκε πως η οικονομική κατάσταση των εργαστηριακών γιατρών είναι τραγική. Αρκετοί σκέπτονται την προοπτική να διακόψουν τη σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ άλλοι δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο να κλείσουν τα εργαστήριά τους. Μάλιστα αυτή την περίοδο κάποιοι αναγκάζονται να επικαλούνται ότι είναι σε διακοπές για να μην κάνουν εξετάσεις, γνωρίζοντας ότι μπορεί και να μην πληρωθούν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το