Κόσμος

Σε «θερμή ατμόσφαιρα» η πρώτη άτυπη συνάντηση του Τραμπ με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζον Άμπε, η πρώτη του νεοεκλογέντα προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εστω και ανεπίσημα, αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ από την ημέρα της εκλογής του με πρωθυπουργό άλλης χώρας. Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε τόνισε τη βεβαιότητά του για το χτίσιμο μιας σχέσης βασισμένης στην εμπιστοσύνη με Τραμπ.

Η ανεπίσημη συνάντηση των δύο ανδρών, που επιβεβαιώθηκε τελευταία στιγμή εν μέσω των εντατικών εργασιών της μετάβασης της κυβέρνησης, έγινε στη Νέα Υόρκη με σκοπό να καθησυχάσει τους ασιάτες συμμάχους της Αμερικής για τις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ, και ιδιαίτερα την Ιαπωνία, για την οποία η σχέση με τις ΗΠΑ αποτελεί ουσιαστικό τμήμα της διπλωματίας και ασφάλειας της χώρας.

Ο Άμπε συνάντησε τον Τραμπ στο γραφείο του στον ουρανοξύστη Trump Tower στο Μανχάταν, και η συνάντηση κράτησε 90 λεπτά.

Σε δηλώσεις μετά, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός είπε ότι μίλησαν για διάφορα θέματα, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες λόγω του άτυπου χαρακτήρα των συνομιλιών. Η συζήτηση των δύο ηγετών ήταν “ειλικρινής”, είπε ο Άμπε, και έγινε “σε θερμή ατμόσφαιρα”.

Στις προεκλογικές του δηλώσεις, ο Τραμπ είχε πει ότι θα πιέσει τους συμμάχους των ΗΠΑ να πληρώσουν παραπάνω για την παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στις χώρες των, είχε προτείνει ότι η Ιαπωνία θα πρέπει να αποκτήσει τα δικά της πυρηνικά όπλα και είχε εκφράσει την αντίθεσή του στη Υπερειρηνική Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης (TPP)

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το