Ελλάδα

Σε τεταμένο κλίμα ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2015

βουλή Γεωργιάδης

Σε αρκετά τεταμένο κατά διαστήματα κλίμα, διεξήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του προϋπολογισμού του Σώματος για το έτος 2015 και ο οικονομικός απολογισμός του 2013. Τα δύο σχέδια υπερψηφίστηκαν από την Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, καταψηφίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή, ενώ η ΔΗΜΑΡ δήλωσε “παρών” και οι ΑΝ.ΕΛ., όπως και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, “λευκό”.

Ως σημεία αντιπαράθεσης, δεν ανεδείχθησαν τόσο τα οικονομικά δεδομένα του απολογισμού και του προϋπολογισμού, όσο η “υποβάθμιση της Δημοκρατίας” για την οποία αλληλοκατηγορήθηκαν η κυβέρνηση με την αξιωματική αντιπολίτευση. Έτσι, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, στηλίτευσε για άλλη μία φορά την “κατάχρηση” εκ μέρους της κυβέρνησης, του μέτρου της προσφυγής σε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και της συζήτησης νομοσχεδίων με κατεπείγουσες διαδικασίες, όπως επίσης και την υιοθέτηση βουλευτικών τροπολογιών “της τελευταίας ώρας”.

– “Εδώ εφαρμόζουμε πλήρως τον Κανονισμό” απάντησε από πλευράς του κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης. “Ίσως μπορώ να συμφωνήσω πως γίνεται μια κατάχρηση σ’ αυτά τα ζητήματα – αλλά αυτό είναι θέμα να το συζητήσετε και με την κυβέρνηση”. Όμως, “ο προϋπολογισμός είναι της Βουλής και όχι της κυβέρνησης ή του Προεδρείου. Δεν καταλαβαίνω γιατί τον καταψηφίζετε. Δεν εκτελέσαμε σωστά τον προϋπολογισμό του 2012; Δεν δημοσιεύονται όλες οι δαπάνες στη “Διαύγεια”; Γιατί καταψηφίζετε τον απολογισμό; Επειδή έφερε η κυβέρνηση Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου; Είναι προφανές πως δεν θέλετε τη συνεννόηση…” συμπέρανε για τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο κ. Μεϊμαράκης.

Από πλευράς ΝΔ, ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε πως “το 2010 η χώρα χρεοκόπησε -και από τότε προσπαθούν διαδοχικές κυβερνήσεις να κρατήσουν όρθια τη χώρα στη ζώνη του ευρώ. Και ασφαλώς σ αυτές τις έκτακτες συνθήκες που διανύει η χώρα, είναι πολύ λογικό ότι και το Κοινοβούλιο χρησιμοποιεί και έκτακτες διαδικασίες προβλεπόμενες απ’ το Σύνταγμα”. Ο κ. Γεωργιάδης, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για “υποκρισία”, τονίζοντας πως την ώρα που στη Βουλή επικαλείται τη νομιμότητα των διαδικασιών, την καταπατά στις εσωκομματικές του διαδικασίες, “όπως προχθές στην Κεντρική του Επιτροπή, όπου τα λευκά δεν μέτρησαν ως νόμιμες ψήφοι, για να μην φανεί πως ο Αλέξης Τσίπρας έχασε τον έλεγχο της Κεντρικής Επιτροπής”

Αναλυτικά στο www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το